Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αμέσως οι δυσμενείς επιπτώσεις

Η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να ισχύσει αμέσως, από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η μείωση, κατά 700.000 στρέμματα, της βαμβακοκαλλιέργειας, βάζοντας το «μαχαίρι στο λαιμό» των βαμβακοπαραγωγών, δημιουργεί ένα επιπλέον τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι αγρότες έχουν, εδώ και καιρό, προγραμματίσει τι και πόσο θα καλλιεργήσουν και τώρα καλούνται ν' αλλάξουν προγραμματισμό, αλλά δεν προλαβαίνουν, ενώ έχουν ήδη κάνει πολλά έξοδα.

Συγκεκριμένα οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προγραμματίσει πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσουν και πάρα πολλοί έχουν πληρώσει τα νοίκια για τα χωράφια που νοίκιασαν και έχουν παραγγείλει τ' απαραίτητα λιπάσματα, φυτοφάρμακα κι άλλα καλλιεργητικά εφόδια.

Τώρα, με την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, είναι αναγκασμένοι να περικόψουν στρέμματα. Και δεν μπορούν εύκολα αυτά τα στρέμματα που θα περικοπούν να τα καλλιεργήσουν με άλλα προϊόντα, αφού τα στάρια έχουν σπαρθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, για τα τεύτλα έχει καθοριστεί από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης πόσα στρέμματα δικαιούνται να σπείρουν, ενώ και για το καλαμπόκι, που σπέρνεται στην ίδια περίοδο με το βαμβάκι, δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια, καθώς ισχύουν και γι' αυτό το προϊόν στρεμματικοί περιορισμοί και ποσοστώσεις. Αρα, τι μπορούν να κάνουν; Το μόνο που τους μένει είναι ν' αφήσουν χέρσα τα στρέμματα που περικόπτονται από τη βαμβακοκαλλιέργεια, ή να τα φυτέψουν «βρούβες», διακοσμητικά φυτά, άντε και.... κουκιά, που δε μολύνουν τόσο πολύ τη γη με νιτρορύπανση, αλλά τότε εισόδημα «γιοκ».

Η κυβέρνηση διατάζει τους βαμβακοπαραγωγούς «σκάστε και κόφτε», ενώ, τουλάχιστον, θα μπορούσε να δεχτεί να ισχύσει η απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ώστε να έχουν προετοιμαστεί οι αγρότες και να μην χάσουν και τα έξοδα που έκαναν για φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ