ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή

Στα Κατεχόμενα κατηγορούν την Τουρκία ότι «ξεπουλά» την Κύπρο!

Η Λευκωσία απορρίπτει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο. Την ίδια στιγμή ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων επιτίθεται φραστικά στην Αγκυρα ότι πιθανώς θα «ξεπουλήσει» τους Τουρκοκύπριους. Μια δήλωση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και ίσως σηματοδοτεί παραπέρα εξελίξεις στον άξονα Τουρκίας - Κατεχομένων.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι προωθείται από πλευράς Γερμανών φόρμουλα παράτασης ενός χρόνου στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, είπε ότι υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει και εφαρμογή του. Αυτό, πρόσθεσε, επιβεβαιώθηκε από την Κομισιόν με δηλώσεις αξιωματούχων της.

Την ίδια ώρα ο ψευδοπρωθυπουργός - και όπως όλα δείχνουν επόμενος «Πρόεδρος» - των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και στο ερώτημα εάν κάποιος θα «πουλήσει» την Κύπρο, απάντησε ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί σε Τούρκο πρωθυπουργό. Ακόμα δήλωσε ότι δε θέλει να δει τα παιδιά του να παντρεύονται με Ελληνοκυπρίους, ούτε να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι χωρίς να υπάρχει λόγος αναμείχθηκε στα εσωτερικά του ψευδοκράτους, εφαρμόζοντας την πολιτική της σύγκρουσης.

Ο Ταλάτ είχε κληθεί από το δημοσιογράφο της «Χουριέτ» να απαντήσει εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι θα «ξεπουλήσει» την Κύπρο. Η ερώτηση αυτή, απάντησε, πρέπει να υποβληθεί σε έναν Τούρκο πρωθυπουργό γιατί αυτός μπορεί να «πουλήσει» το νησί, «να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα» και να αποσύρει το στρατό. Κατά τον Ταλάτ, αυτό δεν είναι δυνατό να το πράξει ένας Τουρκοκύπριος «και ειδικά ένας Τουρκοκύπριος που έχει εκλεγεί από το λαό».

Οι δηλώσεις αυτές είτε στρέφονται προς το εσωτερικό, καθώς στα Κατεχόμενα οδεύουν προς «εκλογές» και ο Ταλάτ θέλει την ψήφο εθνικιστών και εποίκων. Είτε η κατοχική ηγεσία πιέζει την τουρκική κυβέρνηση να μη μετακινηθεί σπιθαμή από την αδιάλλακτη - αδιέξοδη στάση της, για να μη χάσουν κάποιοι στα Κατεχόμενα, και σε προσωπικό επίπεδο, όσα διατηρούν με την Κύπρο διχοτομημένη. Είτε οι κατοχικοί ηγέτες ανησυχούν ότι αυτή ακριβώς η στάση πιθανά να φέρνει και απώλειες σε διπλωματικό επίπεδο, και έτσι αρχίζουν να επιρρίπτουν αλλού ευθύνες, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Εξάλλου, σε παρατήρηση ότι συμπεριφέρεται ψυχρά προς την Τουρκία, ο Ταλάτ ομολόγησε ότι κατά διαστήματα στράφηκε εναντίον της, λόγω της οικονομικής υποστήριξης που προσέφερε στον Ραούφ Ντενκτάς, με την παραχώρηση οικονομικών μέτρων, όταν οι πολιτικές του κυριαρχούσαν στην Τουρκία.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν έχει κυπριακό διαβατήριο αν και υπήρξαν περίοδοι, που αγαπήθηκε πολύ στο «νότο» - όπως αποκάλεσε την ελεύθερη Κύπρο - όταν ακόμη δεν είχε εισέλθει επαγγελματικά στην πολιτική. Ισχυρίστηκε ότι τότε του προτάθηκε η έκδοση διαβατηρίου αλλά αρνήθηκε για να μη χρησιμοποιηθεί αυτό εναντίον του στο μέλλον, ενώ κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι είναι αυτός που προετοίμασε το έδαφος για τα κυπριακά διαβατήρια. Αν είχε περάσει το «σχέδιο Ανάν», τόνισε ο Ταλάτ, τώρα θα ήταν αυτός που θα εξέδιδε διαβατήρια.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αρνείται τις κατηγορίες ο Παντελεήμων

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) για την ...τύχη του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, μετά τη χτεσινή δίωρη κατάθεσή του σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για συμμετοχή του σε υπεράκτιες εταιρίες και για το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στο οποίο κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων από τη Μονή Αγίου Εφραίμ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο μητροπολίτης Παντελεήμων - ο οποίος βρίσκεται σε 6μηνη διαθεσιμότητα - προσκόμισε έγγραφα με τα οποία θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι μέτοχος ή ιδρυτής της υπεράκτιας εταιρίας. Επίσης, κατέθεσε και το εταιρικό της, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα του καταμαρτυρούνται για υπεξαίρεση χρημάτων από την Μονή Αγίου Εφραίμ και είπε ότι στο δικαστήριο θα αποδειχθεί η αθωότητά του.

Παρών στην κηδεία του πάπα την Παρασκευή θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τον οποίο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Δημητριάδος, Σύρου, Κερκύρας, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και ο αρχιμανδρίτης Ι. Σωτηριάδης.

Τέλος, συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είχαν, χτες, φοιτητές της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σχετική με το προαναγγελλόμενο νομοσχέδιο περί εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την υποβολή στη Βουλή τέτοιου νομοσχεδίου που να αναφέρεται στην ανωτατοποίηση των ιερατικών σχολών. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος των ενδιαφερομένων πλευρών για την αναβάθμιση αυτών των σχολών».

Πειθαρχικές έρευνες σε βάρος 10 δικαστών

Από έλεγχο θα ξαναπεράσουν έξι πειθαρχικές υποθέσεις που είχαν τεθεί στο αρχείο και αφορούν καταγγελίες για διαφθορά 10 δικαστικών λειτουργών, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι υποθέσεις αυτές ανασύρονται μετά από παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα και αφορούν στην τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά ότι υπάρχουν κάποιες πτυχές, που θα πρέπει να επανεξεταστούν γι' αυτούς τους δικαστές, καθώς η θέση στο αρχείο αυτών των υποθέσεων δεν έγινε με πειστική επιχειρηματολογία.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν καταγγελίες σε βάρος ζεύγους δικαστικών λειτουργών για αδιαφανή απόκτηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων δυσανάλογων των αποδοχών τους, σε βάρος δικαστικού λειτουργού για δωροδοκίες και ευνοϊκή μεταχείριση συγγενικού δικηγόρου, σε βάρος δικαστικής λειτουργού για αθέμιτες παρεμβάσεις με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορούμενου, σε βάρος δικαστών του Εφετείου για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων προσώπων και απαξιωτική εν γένει συμπεριφορά, σε βάρος εισαγγελέα της Αθήνας για συστηματική δωροληψία και, τέλος, καταγγελία σε βάρος τριών ανώτερων σήμερα δικαστών για δημιουργία κυκλώματος αθέμιτων συναλλαγών.

902 TV

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη την εκπομπή «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Νίκο Βλάχο, επίκουρο καθηγητή γυναικολογίας και υπεύθυνο του τμήματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, με θέμα: «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πότε ένα ζευγάρι καταφεύγει σ' αυτήν και τι νεότερο έχει φέρει ο χρόνος;».

Εκδήλωση στο Βόλο

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι επιπτώσεις τους σε Ελλάδα και Κύπρο», διοργανώνει στο Βόλο, σήμερα Τετάρτη 6 Απρίλη, η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μεταξουργείου» κι ομιλητής θα είναι ο Νίκος Τζοβλάς, απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Θρησκεία και Πολιτική στην Ελλάδα», του Απ. Χαρίση, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», διοργανώνει την Παρασκευή 8 Απρίλη, η Κίνηση για την Επιστήμη, τη Διανόηση και την Καλλιτεχνική Δημιουργία, (ΚΕΔΙΚΑ), στη Λάρισα, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Γνώση». Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου των Δικηγόρων.

Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Μπρεχτ

Από την ΕΕΔΥΕ, σε συνεργασία με το ΣΕΗ, τη Δευτέρα 11 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια ίδρυσής της, ανεβάζουν θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Η παράσταση - αφιέρωμα θα γίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3), τη Δευτέρα 11 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου και άλλων ηθοποιών.

Την επιμέλεια κειμένων - σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Αννα Σιταρίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Νίκος Ζώκας, Ανδριανή Τουντοπούλου, Ντομένικα Ρέγκου, Αννα Σιταρίδου. Μουσική Επιμέλεια: Γιούρι Στούπελ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στα Μέγαρα η Γενική Αεροπορία

Στη χρησιμοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου των Μεγάρων και από τη Γενική Αεροπορία, δηλαδή ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Ν. Ντούβα, του διοικητή της ΥΠΑ Δ. Σταμάτη, με θέμα την παράλληλη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Μεγάρων, από στρατιωτικά και ιδιωτικά πτητικά μέσα, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και αμέσως μετά το Πάσχα θα καταθέσει το πόρισμά της ώστε, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, να δρομολογηθούν γρήγορα τα αναγκαία έργα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ