ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Με αίμα έχει γίνει

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Οτι ο διάλογός τους είναι μία απάτη έχει ήδη διαδηλωθεί στους δρόμους.

Οτι αυτή η απάτη έχει θύματα καθημερινά είναι επίσης διαπιστωμένο.

Οτι δεν αρκεί να δηλώνεις κοψοχέρης είναι παλιό.

Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσεις να στέκεσαι σαν τάξη απέναντι σε τάξη. Μόνο τότε θα αρχίσεις να βλέπεις ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν άλλη τάξη από τη δική σου.

Την ώρα που θα πάψεις να απολογείσαι εσύ για τα όποια προβλήματα δημιουργεί η ύπαρξη και μόνο των καπιταλιστών, θα έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα. Αν το συνεχίσεις και συναντηθείς μ' αυτούς που ήδη διαδηλώνουν διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν, σε καλό δρόμο θα 'σαι.

Μέχρι τότε δες τη λεπτομέρεια. Την ώρα που κλαίνε για την ασφάλιση, μέσα στη Βουλή υπερψηφίζουν το «ευρωσύνταγμα». Δηλαδή ένα κείμενο που κατοχυρώνει τον καπιταλισμό ως αιώνιο σύστημα. Εχουν δώσει ήδη την έγκρισή τους για τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Εχουν σημαία τους την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τη σημαία των μεγάλων αφεντικών.

Γύρνα πίσω και θυμήσου: Η λυσσαλέα επιχείρηση συκοφάντησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε δεν είχε να κάνει με καμιά επίθεση σε ένα πτώμα. Είχε κι έχει να κάνει με κατακτήσεις της εργατικής τάξης που ακόμα μένουνε ορθές. Ο,τι ξεκίνησε από την Κομμούνα και πέρασε από το Σικάγο, βρήκε τη δικαίωσή του στο σοσιαλισμό. Ο,τι κατάκτησαν ως εξουσία οι εργάτες, αναγκάστηκαν να το δεχτούν οι καπιταλιστές για να καθυστερήσουν τη γενικευμένη αμφισβήτησή τους.

Σήμερα γυρνάνε τον τροχό ανάποδα. Οσοι καλλιεργούν την αυταπάτη ότι με σημαία την ανταγωνιστικότητα μπορούν οι εργάτες να διατηρήσουν κατακτήσεις, στέλνουν την ίδια την εργατική τάξη στο απόσπασμα.

Πρόσεξε: Την ώρα που οι Πολυζωγόπουλοι διαπιστώνουν έκπληκτοι την έκταση της φτώχειας των συνταξιούχων, δε λένε κουβέντα για τα κέρδη των καπιταλιστών. Κι όμως, είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ που μιλούν για τις συντάξεις, αυτά που δείχνουν και πως εκατοντάδες χιλιάδες εργατών επιχειρούν να συντηρήσουν τη χρυσοφόρα εργατική τους δύναμη με μόνο 500 ευρώ.

Οι εργάτες πληρώνουν ήδη πολλά. Εχει προ πολλού έρθει η ώρα να πληρώνουν μόνο τα αφεντικά. Δεν μπορείς να ζητάς τίποτα λιγότερο απ' αυτό, για όσο ακόμα δεν είσαι έτοιμος να επιβάλεις την κατάργησή τους ως τάξης.


ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΡΚΟΥΣΕ: «Στροφή 180 μοιρών έκανε η ΓΣΕΕ διαπιστώνοντας τώρα ότι το "μοντέλο χρηματοδότησης Χριστοδουλάκη" το οποίο καθιερώθηκε το 2002 μετ' επαίνων από πρώην υπουργούς και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αφήνει μετέωρο το ΙΚΑ από το 2017 και μετά» (το πρώτο θέμα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΟΝΟΨΥΧΟΣ: «Ο κ. Πολυζωγόπουλος αιφνιδίασε το ακροατήριο, κηρύσσοντας την "αλληλεγγύη των γενεών" προκειμένου να εξασφαλιστούν συντάξεις και στη νέα γενιά (...) η εξέλιξη αυτή ευνοεί και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αναζητεί από καιρό ένα δρόμο για άνοιγμα της συζήτησης του Ασφαλιστικού (...) η μελέτη ανατρέπει τις προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία όταν είχε ψηφίσει στη Βουλή για την καταβολή από το κράτος ποσού που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ υποστήριζε ότι η ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος είναι ισχυρή έως το 2032» (το πρώτο θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ: «Η ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ζήτησαν την έναρξη διαλόγου (...) μάλιστα, όπως ανέφεραν, ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως χωρίς να αναμένεται σχετική κρατική πρωτοβουλία» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ... «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι διαπιστώνεται η απίστευτη έκταση της φτώχειας που δυναστεύει την πλειονότητα των συνταξιούχων και η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της θέσης τους» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΧΑΡΕΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ: «Ευχάριστες είναι, αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης, καθώς ξεπερνώντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και διαψεύδοντας πανηγυρικά τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας το ποσοστό ανεργίας το 2004 διαμορφώθηκε στο 10,5%» (η είδηση στη «ΧΩΡΑ»).

ΘΕΜΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ: «Απορρίπτει ο Γ. Παπανδρέου την πρόταση Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων και κατηγορεί την κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς. "Η πρόταση σε συνδυασμό με τους χειρισμούς της κυβέρνησης δε φαίνεται να έχει τα εχέγγυα για μια αξιοπρεπή λύση" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η Μακεδονία παραμένει Ελληνική...

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΙΠΛΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ από ΟΗΕ, Σκόπια και Αγκυρα

ΤΑ ΝΕΑ: Βιάστηκε να πει «ναι» ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟ ΦΩΣ το «άκρως απόρρητον»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ... για τη συνάντηση Νίμιτς - Ντιμιτρόφ

Η ΝΙΚΗ: Με αεροπλάνα και βαπόρια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Παγώνει το ΣτΕ τον νόμο για τις δασικές εκτάσεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.190 χωρίς διαγωνισμό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ σε χιλιάδες μικρομεσαίους

Η ΧΩΡΑ: Ωράριο στο Δημόσιο και απόγευμα

Η ΑΥΓΗ: Αδιαφορούν για την ακραία φτώχεια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΤΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ οι 7 στις 10 συντάξεις του ΙΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, στη... σύνταξη το μοντέλο ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κυβέρνηση στη γωνιά, το ασφαλιστικό ανοίγει ερήμην της

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντίσταση και ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ο δρόμος του λαού

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σχολή πρακτόρων

«Σε "δάσκαλο ασφαλείας" στα... Βαλκάνια αντί αμοιβής, με την εποπτεία των ΗΠΑ, θα μετατραπεί τα επόμενα χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. Ελληνες αξιωματικοί σε συνεργασία με Αμερικανούς πράκτορες θα αναλάβουν την εκπαίδευση κυβερνητικών στελεχών, αλλά και αστυνομικών από Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και άλλες βαλκανικές χώρες σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Κράχτες για κράξιμο

«Αλλοτε είχαμε ως τουριστική αιχμή, ως δόλωμα τον Παρθενώνα, τους Δελφούς, την Ολυμπία, παράλληλα, τους υπέροχους δημοτικούς χορούς μας που κωδικοποίησε η Ντόρα Στράτου, ύστερα ήταν η Επίδαυρος της μεγάλης εποχής με Παξινού, Μινωτή, Κωτσόπουλο, Συνοδινού, παράλληλα με περιοδείες του Ροντήρη με τον Παπαθανασίου σχεδόν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Υστερα ήρθε ο Κουν με τους "Ορνιθες" και από κοντά ο Βολανάκης, ο Ευαγγελάτος. Ακόμη και ο Σπαθάρης έπαιξε στη Σορβόνη. Αργότερα ο Θεοδωράκης με τη Φαραντούρη, τον Πανδή και με το "Αξιον εστί" έφτασαν να χαρίζουν ένα ακόμη Νόμπελ στην Ελλάδα. Η Νανά Μούσχουρη, ο Σγούρος, ο Καβάκος, ο Μιλτιάδης Καρύδης κ.ά. ήταν πολιτιστικοί μας πρεσβευτές. Και φέτος, μας εκπροσωπεί με τεράστιο - όπως διαβάζω - κόστος, ζεστά, ζεστά ευρώ, η κυρία Παπαρίζου και η κυρία Πασχαλίδου. Περιφέροντας ένα αμερικανοειδές μακαρονοειδές υβρίδιο, που οι είκοσι σημαντικοί μας ζώντες συνθέτες δε θα το έγραφαν ούτε με μαστίγωση, με αγγλικά επαρχιακού ιδιωτικού ινστιτούτου (...) τι θα προσελκύσουν τρομάρα τους; Τουρίστες; Και γιατί δε θα πάνε στα επαρχιακά φεστιβάλ ερασιτεχνών των χωρών τους, αν πρόκειται να ξοδέψουν χρήματα για να επισκεφθούν μια χώρα με γούστο Παπαρίζου;» (ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ