ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επιταχύνουν για αύξηση των κερδών με «καύσιμο» τους εργάτες

Την όξυνση της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής επιδρομής της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, ανακοίνωσε σε χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, δίνοντας και επίσημα το σήμα για την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», με ξεκάθαρο και σαφή στόχο να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στη λαιμητόμο του «διαλόγου» - το δρόμο για τον οποίο έστρωσε υποδειγματικά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - θα βρεθούν τα εναπομείναντα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα και με όσα συναποφάσισε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν από ένα περίπου μήνα στις Βρυξέλλες.

Αμεσος στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία του χρόνου εργασίας, η παραπέρα υπονόμευση του 8ωρου, η διευθέτηση των υπερωριών, το συντριπτικό χτύπημα στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ), όπως και στις πρόωρες συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ - Τράπεζες). Ανοιχτό παραμένει - παρά τις προσπάθειες του υπουργού Απασχόλησης να φανεί «καθησυχαστικός» - το ζήτημα της αύξησης συνολικά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής - αντεργατικής επίθεσης πατάει στο στέρεο έδαφος των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές: την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Οι χτεσινές εξαγγελίες

Αύξηση των ορίων ηλικίας για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, περικοπή των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων, όπως οι αναπηρικές, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο εφαρμόζοντας πλήρως το νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξειδικεύοντας με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις τις αντιασφαλιστικές του προβλέψεις, με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, χρησιμοποιώντας την ίδια σαθρή επιχειρηματολογία με αυτή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - δηλαδή την «ανάγκη» μέτρων, για την εξασφάλιση δήθεν της βιωσιμότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης - μίλησε για ένα μακρόχρονο κοινωνικό διάλογο, που θα διεξαχθεί σε πολλά επίπεδα μεταξύ των λεγόμενων «κοινωνικών εταίρων», για το Ασφαλιστικό. Ηδη, Παναγιωτόπουλος και Αλογοσκούφης συντάσσουν επιστολή προς την ΟΚΕ, για να ξεκινήσει άμεσα το διάλογο.

Πιο σαφής ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός Απασχόλησης, Ν. Αγγελόπουλος. Ο αρμόδιος για θέματα Ασφάλισης είχε μόλις προχτές σημειώσει με νόημα ότι δεν έχουν θιχτεί τα δικαιώματα των ασφαλισμένων της περιόδου 1982-1993. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, χτες ξεκαθάρισε ότι πρέπει να προσδιοριστούν οι όροι ένταξης των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων και των παροχών στους εργαζόμενους αυτών των κλάδων.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τις αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης έφθασε στο σημείο να πει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που «προσφεύγουν στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα και ζητούν να παραμείνουν στην υπηρεσία και μετά (σ.σ. τον προβλεπόμενο χρόνο συνταξιοδότησής τους)». Ακόμα αναφερόμενος στα ειδικά ταμεία είπε ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες - κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός) αποφασίσουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης η κυβέρνηση δε θα φέρει αντίρρηση.

Αφησε ευθέως να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή των πρόωρων συντάξεων, μιλώντας για καταγγελίες περί αναπηρικών συντάξεων - μαϊμού, και ουσιαστικά ανήγγειλε τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ. Συγκεκριμένα είπε: «Εληξε η θητεία της Επιτροπής για τα ΒΑΕ. Είχαμε μία επιστολή από τον πρόεδρο που έλεγε ότι έχει πολιτικό κόστος να προτείνουν τις νέες συνθήκες εργασίας. Μα δε βάλαμε πολιτικά πρόσωπα για να σκέφτονται το πολιτικό κόστος, η προηγούμενη κυβέρνηση, τεχνοκράτες έβαλε». Τέλος, αναφέρθηκε στην «ανάγκη» για «καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων», προδιαγράφοντας το μεγαλύτερο τζογάρισμα των χρημάτων των εργαζομένων.

Για να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε και μια σειρά ανέξοδων μέτρων, όπως η αποποινικοποίηση των εργοδοτικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 2.000 ευρώ, αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, ένταση των ελέγχων για τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής, όχι νέες ρυθμίσεις για την καταβολή των εργοδοτικών οφειλών.

Εργαζόμενοι λάστιχο, υπερωρίες για το κεφάλαιο

Το τελειωτικό χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, όπου ακόμα ισχύει, βάζει άμεσα μπρος η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, ο «διάλογος» έχει αρχίσει και πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αλλαγές που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες, δηλαδή να προχωρήσει πιο γρήγορα η απόλυτη προσαρμογή του εργάσιμου χρόνου στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, «δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο και το θέμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας είναι μπροστά μας και συγκροτεί την πιο ανταγωνιστική πρόκληση»! Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των νέων αντεργατικών μέτρων, σημείωσε ότι, αν συμφωνήσουν όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι» τώρα, τα μέτρα θα παρθούν τώρα! Ο «διάλογος», όπως είπε, θα διεξαχθεί μέσα από διμερείς συναντήσεις, στο επίπεδο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης αλλά και σε επίπεδο Κοινοβουλίου.

Παρόλο που απέφυγε επίμονα να ανοίξει τα χαρτιά του, έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες άρθρα του αντεργατικού νόμου Γιαννίτση «δε λειτούργησαν». Αλλωστε είναι γνωστή η προωθούμενη οδηγία της ΕΕ για την επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες από τις 48 ώρες που ισχύει σήμερα.

Μάλιστα ο υπουργός Απασχόλησης με αρκετό θράσος και για να δικαιολογήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζετε ότι η διευθέτηση του χρόνου βολεύει μόνο την επιχείρηση;». Και πρόσθεσε κυνικά ότι, όταν η διευθέτηση γίνεται με σωστό τρόπο τότε μπορεί να επωφεληθεί και ο εργαζόμενος. «Ρωτήσατε - συνέχισε - πόσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν το πρωί να πάνε σε δημόσιες υπηρεσίες, για να διευθετήσουν προσωπικά και οικογενειακά τους θέματα;».

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ο υπουργός προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει και στο ζήτημα των υπερωριών που βάζει στο τραπέζι του διαλόγου και έχει στόχο την επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του ομολόγησε κυνικά ότι και σήμερα ο εργαζόμενος «δεν τα παίρνει τα χρήματα των υπερωριών», για να διορθώσει αμέσως ότι πολλές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τις υπερωρίες και όχι ότι δεν τις πληρώνουν!

ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Το πρώτο βιολί

Πρότεινε νέους φόρους για τους εργαζόμενους για το Ασφαλιστικό!

Ρόλο πρωταγωνιστή στην αντιασφαλιστική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του διεκδίκησε ξεκάθαρα χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, που φαίνεται ότι ζήλεψε τη θέση του ...υπουργού Οικονομίας και πρότεινε την επιβολή ενός ακόμα «έμμεσου» φόρου για τη χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης! Με άλλα λόγια, πρότεινε να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το ...μάρμαρο.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση δημοσιογράφου στο ραδιόφωνο του ΦΛΑΣ, αν θα δεχόταν την επιβολή ενός φόρου για τη χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ποιος θα έπρεπε να τον πληρώσει, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε ευθαρσώς: «Εισοδηματικές τάξεις, που έχουν πάνω από 1.200 ευρώ, μιλάω με αριθμούς για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Οποιος έχει πάνω από 1.200 - 1.500 ευρώ και βεβαίως θα πρέπει να δούμε έναν φόρο όχι κεφαλικό, αναλογικός θα είναι ανάλογα με το εισόδημα όπου θα πηγαίνει προς τα εκεί» και πιο κάτω σε ερώτηση αν «την πρόταση για το φόρο την έχετε καταθέσει επίσημα στο υπουργείο» απάντησε: «Αν θα ανοίξει ο διάλογος ο διεκδικητικός, όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν...».

Είναι πλέον καθαρό ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτές τις κατάπτυστες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - που τολμούν κιόλας να χαρακτηρίσουν ως υψηλόμισθους όσους παίρνουν 1.200 ευρώ - και συσπειρωμένοι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσουν την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ