Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργαζόμενοι λάστιχο, υπερωρίες για το κεφάλαιο

Το τελειωτικό χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, όπου ακόμα ισχύει, βάζει άμεσα μπρος η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, ο «διάλογος» έχει αρχίσει και πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αλλαγές που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες, δηλαδή να προχωρήσει πιο γρήγορα η απόλυτη προσαρμογή του εργάσιμου χρόνου στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, «δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο και το θέμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας είναι μπροστά μας και συγκροτεί την πιο ανταγωνιστική πρόκληση»! Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των νέων αντεργατικών μέτρων, σημείωσε ότι, αν συμφωνήσουν όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι» τώρα, τα μέτρα θα παρθούν τώρα! Ο «διάλογος», όπως είπε, θα διεξαχθεί μέσα από διμερείς συναντήσεις, στο επίπεδο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης αλλά και σε επίπεδο Κοινοβουλίου.

Παρόλο που απέφυγε επίμονα να ανοίξει τα χαρτιά του, έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες άρθρα του αντεργατικού νόμου Γιαννίτση «δε λειτούργησαν». Αλλωστε είναι γνωστή η προωθούμενη οδηγία της ΕΕ για την επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες από τις 48 ώρες που ισχύει σήμερα.

Μάλιστα ο υπουργός Απασχόλησης με αρκετό θράσος και για να δικαιολογήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζετε ότι η διευθέτηση του χρόνου βολεύει μόνο την επιχείρηση;». Και πρόσθεσε κυνικά ότι, όταν η διευθέτηση γίνεται με σωστό τρόπο τότε μπορεί να επωφεληθεί και ο εργαζόμενος. «Ρωτήσατε - συνέχισε - πόσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν το πρωί να πάνε σε δημόσιες υπηρεσίες, για να διευθετήσουν προσωπικά και οικογενειακά τους θέματα;».

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ο υπουργός προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει και στο ζήτημα των υπερωριών που βάζει στο τραπέζι του διαλόγου και έχει στόχο την επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του ομολόγησε κυνικά ότι και σήμερα ο εργαζόμενος «δεν τα παίρνει τα χρήματα των υπερωριών», για να διορθώσει αμέσως ότι πολλές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τις υπερωρίες και όχι ότι δεν τις πληρώνουν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικεύει την επίθεση για το σμπαράλιασμα του εργάσιμου χρόνου (2018-09-06 00:00:00.0)
Την Τρίτη στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση (2005-07-24 00:00:00.0)
Εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση (2005-07-06 00:00:00.0)
Στη μέγκενη και το Εργασιακό (2005-04-23 00:00:00.0)
Προχωράει ακάθεκτη (2005-04-21 00:00:00.0)
Σταθερή στην «ευελιξία» (2000-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ