Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περί συνηγορίας

Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο συμβασιούχου γιατρού του ΙΚΑ στο Νέο Κόσμο, ο χτεσινός «Ρ» είχε σχόλιο με τίτλο «Ανασφάλιστοι στο ΙΚΑ» και αναφερόταν στο απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας αυτής της κατηγορίας των γιατρών, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας.

Ο γυναικολόγος Μαρίνος Σιμάτος, που υπηρετεί στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Νέο Ηράκλειο, έστειλε στο «Ρ» την παρακάτω επιστολή:

«Προτού συνηγορήσετε στα αιτήματά τους, κάνατε μια έρευνα να διαπιστώσετε πόσοι εξ αυτών απέργησαν την τελευταία 15ετία, με κύριο αίτημα το παραπάνω; Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι για το αίτημά τους και δευτερευόντως για αύξηση των μισθών τους, (απεργία) έκανε η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων ιατρών του ΙΚΑ, με τους συμβασιούχους να μην απεργούν, βολεμένοι στα ιδιωτικά ιατρεία της γειτονιάς τους που είχαν διοριστεί και περιμένοντας τους μόνιμους να τους λύσουνε το πρόβλημα, απεργοσπαστώντας και λέγοντας στους ασφαλισμένους "έχουμε απεργία"... Δε με ξενίζει η στάση σας, γιατί στη συνηγορία της μου θυμίζει αυτή των δικαστικών(!)».

Σχετικά με την επιστολή ο «Ρ» έχει να παρατηρήσει τα εξής:

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) από τον Ιούνη του 2001 μέχρι το Γενάρη του 2004 έκανε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ. Η προηγούμενη Διοίκηση του ΙΚΑ «έσυρε» τους γιατρούς στα δικαστήρια δέκα φορές, όπου μόνο μια φορά βρήκαν τη συνηγορία των δικαστών και η απεργία τους δεν κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, όπως ζητούσε η Διοίκηση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα δικαστήρια έκριναν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

Η οπτική που αντιμετωπίζει ο «Ρ» τέτοια ζητήματα είναι ότι κάθε εργαζόμενος - επομένως και ο εργαζόμενος γιατρός - δικαιούται πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πλήρη κάλυψη για τη σύνταξη και την υγεία. Ιδιαίτερα για την υγεία προβάλλει τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους -συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών - της χώρας.

Ενα τέτοιο δημόσιο σύστημα υγείας θα καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και θα διασφαλίζει στο γιατρό πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αμοιβές. Και η διεκδίκησή του απαιτεί τη συνηγορία όσων θα το υπηρετήσουν και όσων θα δέχονται τις υπηρεσίες.

Αλλιώς, οι μικροσυνδικαλιστικές λογικές υπηρετούν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που δε θ' αφήσουν τίποτε όρθιο: Ούτε για τους εργαζομένους, ούτε για τους συνταξιούχους, ούτε για τους μετανάστες - ούτε και για τους γιατρούς.


Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ