ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Τη Δευτέρα το αγωνιστικό ραντεβού

Διοργανώνουν κοινά συλλαλητήρια ενάντια στην προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου

Γερά θεμέλια στην κοινή πάλη ενάντια στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, που από κοινού προωθούν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, βάζουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν, τη Δευτέρα, 18 Απρίλη. Κοινές συγκεντρώσεις και πορείες έχουν ήδη αποφασιστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την κινητοποίηση διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, καθώς και φορείς των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία των σωματείων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Τη συμπαράστασή της στον κοινό αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης δηλώνει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Στον Πειραιά, πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις. Η μία στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Λουδοβίκου στον Ηλεκτρικό Σταθμό και η άλλη την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας της οδού Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό. Τις συγκεντρώσεις διοργανώνουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν ΕΒΕ της πόλης.

Αλλες πόλεις

Συλλαλητήρια ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών διοργανώνουν από κοινού εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας:

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7.30 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο.

Στη Κοζάνη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στη Λάρισα, στις 8.30 μ.μ., στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων.

Στην Καρδίτσα, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων διοργανώνουν τη Δευτέρα, συγκέντρωση - πικετοφορία στις 7.30 μ.μ., στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Στα Τρίκαλα, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι κατεβαίνουν στο δρόμο την Τρίτη 19 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του νομού και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε χτες το Σωματείο Ψυκτικών συζητήθηκε ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων του νομού.

Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Στη Φθιώτιδα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου.

Στα Χανιά, στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στο Λαύριο διοργανώνεται πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Μεταλλωρύχων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Δημοσιοποίηση, η μόνη λύση

Μαχητική διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας

Οι εργαζόμενοι στην «Επικοινωνία» και οι εκπρόσωποι των φορέων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εισόδου στο υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι στην «Επικοινωνία» και οι εκπρόσωποι των φορέων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εισόδου στο υπουργείο Υγείας
Να παραμείνει ανοιχτό το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο για την Εκπαίδευση και Αποκατάσταση Τυφλών Πολυανάπηρων Ατόμων η «Επικοινωνία», να δημοσιοποιηθεί και να χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος, αλλά και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές για τα 185.000 ανάπηρα παιδιά της χώρας που δεν έχουν σχολείο, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της «Επικοινωνίας», εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) και άλλων φορέων, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Υγείας. Στη συγκέντρωση βρέθηκε ακόμη εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Οι φορείς και εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην απόφαση των διαχειριστών της Αστικής Εταιρίας «Επικοινωνία» (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών(ΠΣΤ), Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «Αμυμώνη») να κλείσει η «Επικοινωνία» και να βγουν οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα προκειμένου στη συνέχεια να μετατραπεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα διοικείται από την «Αμυμώνη».

Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας πανό και πλακάτ διαδήλωσαν έξω απ' το υπουργείο μοιράζοντας ταυτόχρονα ανακοινώσεις στους περαστικούς. Οπως υπογράμμισαν, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, μια σειρά κέντρα ειδικής αγωγής που φτιάχτηκαν από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, οδηγούνται στο κλείσιμο ή συρρικνώνουν τις δραστηριότητές τους, λόγω της υποχρηματοδότησης. Κι αυτό τη στιγμή που από τα 200.000 Ελληνόπουλα που χρειάζονται ειδική αγωγή, μόνο 15.000 είναι ενταγμένα σε κάποια μονάδα ειδικής αγωγής δημόσια ή ιδιωτική. Αντίστοιχα, η «Επικοινωνία» εξυπηρετούσε 35 τυφλά πολυανάπηρα παιδιά ενώ στη χώρα υπάρχουν 1.000!

Παρά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των διαδηλωτών με τον Σωτ. Γεωργόπουλο, διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας ΑμΕΑ του υπουργείου, ο τελευταίος εξαντλήθηκε γενικόλογα στους «οραματισμούς» της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ΑμΕΑ και απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για τη συνέχιση λειτουργίας της «Επικοινωνίας». Αγανακτισμένοι οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου και παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα: «Μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με μέτωπο και αγώνα θα ανατραπεί».

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία του ΠΣΤ, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας, που προσυπέγραψε τη συμφωνία διάλυσης της «Επικοινωνίας».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στους δρόμους για τη σύμβαση

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι λογιστές της Αθήνας και του Πειραιά, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, στο ΣΕΒ. Με απόφαση της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας και του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, 19 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους (Κάνιγγος 27) και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Ταυτόχρονα διοργανώνεται Παλλογιστική Απεργία στις 20 Μάη.

Οι λογιστές, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, πρώτο μισθό 1.200 ευρώ για το βοηθό λογιστή και 1.300 ευρώ για το λογιστή. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σε όλους τους λογιστές να καταβάλλεται επίδομα ισολογισμού ένα μηνιάτικο. Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Αλλαγή του φορολογικού συστήματος με αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των έμμεσων φόρων, κλπ.

Οπως υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα δυο σωματεία «μόνο αν υπάρξουν καλά οργανωμένοι μαζικοί - ταξικοί αγώνες, με αλλαγή του συσχετισμού δύναμης θα έχουμε αποτελέσματα για το καλό της τάξης μας. Γι' αυτό πρέπει να ηττηθεί η λογική της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους σπουδαστές και τους φοιτητές, που με την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, θα δεχτούν σοβαρή επίθεση, μαζί με όλους τους νέους που ασχολούνται με τη λογιστική. Να απορρίψουμε τις επιλογές του κεφαλαίου, να αγωνιστούμε για τα μικρά και τα μεγάλα για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας και της εξουσίας».

Τελευταίο μεροκάματο

Τελευταίο μεροκάματο χτες για τον 55χρονο Αμβρόσιο Παχατουρίδη. Σκοτώθηκε την ώρα της δουλιάς, χτες λίγο πριν τις 10 το πρωί, στα μεταλλεία νικελίου της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Ο Α. Παχατουρίδης δούλευε ως οδηγός στη ΛΑΡΚΟ, μέσω εργολάβου. Σκοτώθηκε την ώρα που το φορτηγό τύπου ΤΑΜΠΕΡ που οδηγούσε, στη διάρκεια οπισθοπορείας - άγνωστο πώς - έπεσε στη χαράδρα όπου πετούσαν τα μπάζα του λατομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ