ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ
Σε ρόλο «Δούρειου Ιππου»

Στηρίζει την κυβέρνηση και τα αντιασφαλιστικά της σχέδια

Ανοιχτά, πλέον, και με κυβέρνηση ΝΔ, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ προβάλλει σαν «Δούρειος Ιππος» στη νέα επίθεση που εξελίσσεται κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε Ενημερωτικό Δελτίο προς τα μέλη της παράταξης, με ημερομηνία 18 Απρίλη, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, υιοθετεί και αναπτύσσει όλα τα αντιασφαλιστικά επιχειρήματα, ενώ ταυτόχρονα σηκώνει «ομπρέλα» προστασίας για τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, ο οποίος με την πρότασή του για φορολόγηση των εισοδημάτων πάνω από 1.200 ευρώ προκάλεσε τη γενική κατακραυγή.

Ομως, η Γραμματεία της ΠΑΣΚΕ, αντί να «διασώσει» τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πόσο βαθιά έχει μπει στο βούρκο της συναίνεσης. Το κείμενό της - όπως και η ίδια η πρόταση του Χρ. Πολυζωγόπουλου - αλλά και η γενικότερη στάση του ΠΑΣΟΚ, είναι ο καλύτερος προπαγανδιστικός εξοπλισμός για τον Καραμανλή, τον Αλογοσκούφη και τον Παναγιωτόπουλο.

Ιδού τι γράφουν οι εγκέφαλοι της ΠΑΣΚΕ: «Ο σύντροφος Χρ. Πολυζωγόπουλος με την ενδεικτική αναφορά του στο ύψος εισοδήματος μισθωτών, επιδίωξε να προκαλέσει τη δημόσια συζήτηση για την εξεύρεση πόρων στην Κοινωνική Ασφάλιση και να την αποτρέψει από την περικοπή παροχών και την αύξηση ορίων ηλικίας». Να του πούμε, λοιπόν, και «μπράβο» του προέδρου της ΓΣΕΕ γιατί προτείνει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι; Εδώ η κοροϊδία ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης.

Επιπλέον, η ΠΑΣΚΕ, επιδιώκοντας να στρογγυλέψει τα πράγματα, σημειώνει πως τα «εισοδήματα πάνω από 1.500 ευρώ θα επιβαρύνονται με ένα μικρό αναλογικό ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που τα βαρύνει η έμμεση φορολογία» και σε κάθε περίπτωση «θα είχε συμβολικό χαρακτήρα»! Θα μας ξεζουμίζουν λοιπόν και ...συμβολικά. Ολα τα παραπάνω είναι κουτοπονηριές που δεν μπορούν να κρύψουν το κύριο, ότι η ΠΑΣΚΕ επεξεργάζεται «λύσεις» που έτσι και αλλιώς προβλέπουν ότι πρέπει να πληρώσουν και πάλι οι εργάτες.

Γιατί, έτσι και αλλιώς, η έμμεση φορολογία - που συνεχώς αυξάνεται - θα συνεχίσει να επιβάλλεται στους εργαζόμενους. Είναι αδιάφορο, λοιπόν, αν το χαράτσι Πολυζωγόπουλου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτήν, αν είναι «συμβολικό» ή «ενδεικτικό», αν θα μπει στα 1.200 ή στα 1.500 ευρώ. Πολύ περισσότερο, που στο ίδιο το Ενημερωτικό Δελτίο, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ μετά βδελυγμίας απορρίπτει την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τον προϋπολογισμό, αφού, όπως υποστηρίζει, «Διεκδίκηση ποσών μόνο από τον προϋπολογισμό - μπορεί να χαϊδεύει αυτιά - αλλά στην ουσία το βάρος της κοινωνικής ασφάλισης επωμίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι και όχι οι υπεύθυνοι, οι έχοντες και κατέχοντες». Είναι φανερό ότι η ΠΑΣΚΕ παίζει την κολοκυθιά, κοροϊδεύει ξεδιάντροπα και δε λέει κάτι πολύ απλό: Να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν από το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Ομως, αντί να δείχνει στην πλευρά των βιομηχάνων δείχνει τις τσέπες των εργαζομένων. Αυτή είναι η ουσία.

Και κάνει ακόμα πιο αποτροπιαστική την πρότασή της, όταν προσπαθεί να τη στολίσει με την έννοια της αλληλεγγύης, γιατί, όπως λέει, η εισφορά αυτή «θα συμβολίζει την κατανόηση και την "εσωτερική συμμαχία" των σημερινών, των νεότερων και των μελλοντικών γενεών». Η «συμμαχία» όμως της εργατικής τάξης δεν μπορεί να βασιστεί στην αρχή του να πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά η ενότητά τους, νέων και παλιών, μπορεί να επιτευχτεί μόνο στον αγώνα για «να πληρώσει το κεφάλαιο».

Γιατί, το πραγματικό πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι η «βιωσιμότητα», αλλά οι συντάξεις πείνας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα βάρη της ασφάλισης φορτώνονται όλο και περισσότερο στους εργαζόμενους και απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις. Η «βιωσιμότητα» και η φιλολογία πέριξ αυτής, είναι ο μπαμπούλας, είναι ο εκβιασμός για να περάσουν και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Και σ' αυτό τον εκβιασμό η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση και τους βιομήχανους, όπως έκανε και πριν τρία χρόνια με το νόμο Ρέππα.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Επικίνδυνος ο εργατοπατερισμός

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάπτυστη πρόταση Πολυζωγόπουλου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα για την κατάπτυστη πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, να πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι το μάρμαρο για το Ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μεθοδευμένη και καλά συντονισμένη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην κατεύθυνση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, και σημειώνει: «Στην προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης συνέβαλε τα μάλα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που ζήτησε να ανοίξει το Ασφαλιστικό».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καμιά σχέση δεν έχει με τους καημούς και τα όνειρα της εργατικής τάξης. Αυτή η πλειοψηφία έχει συνειδητά επιλέξει το ρόλο του Δούρειου Ιππου, είναι το μακρύ χέρι της πλουτοκρατίας μέσα στην εργατική τάξη. Ετοιμάζονται για νέο γύρο ξεπουλήματος των εργατικών κατακτήσεων».

«Ο εργατοπατερισμός πρέπει να ηττηθεί, είναι άκρως επικίνδυνος για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ανέργων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής με αφορμή την πρόταση Πολυζωγόπουλου, ενώ το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου-Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής υπογραμμίζει: «Είναι καιρός πια οι εργαζόμενοι του κλάδου και της χώρας να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς που κάνουν, απροκάλυπτα πλέον, ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υποτάξουν τους εργαζόμενους στη λογική των συμφερόντων των αφεντικών».

Τέλος, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ καταγγέλλει τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αναφέρει: «Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος Χρ. Πολυζωγόπουλος συνειδητά βάζουν πλάτη στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής».

Στις ανακοινώσεις τους οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν ότι μπροστά σε αυτόν τον ωμό εργοδοτικό συνδικαλισμό η μόνη απάντηση είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και η συμμετοχή μαζικά των εργαζομένων στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το Πανεργατικό Μέτωπο.


ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Σπουδαστές χωρίς μπάρκο

Πάνω από εκατό περιμένουν στη λίστα για το πρώτο τους εκπαιδευτικό ταξίδι

Την υπονομευτική και τυχοδιωκτική στάση του ΥΕΝ, που αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του για την τήρηση και εφαρμογή του ΠΔ 251/1999 που αφορά την εκπαίδευση των σπουδαστών στα πλοία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Την ώρα που το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης συζητάει για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τη νέα σχολική χρονιά, έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο μήνες από το τέλος του Α΄ εξαμήνου για τους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ και 110 από αυτούς βρίσκονται στη λίστα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών περιμένοντας να βρεθεί βαπόρι για το πρώτο τους εκπαιδευτικό ταξίδι.

Μάλιστα το ΔΣ του συλλόγου, όπως καταγγέλλει, μέσα από επισκέψεις του σε πλοία ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Πειραιά, διαπίστωσε ότι οι εφοπλιστές χρησιμοποιούν σπουδαστές σε εργασίες μακριά από το γνωστικό τους αντικείμενο. Κραυγαλέο παράδειγμα οι 15 πρωτοετείς σπουδαστές στο πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της ΝΕΛ που εργάζονται ως επίκουροι.

Για άλλη μια χρονιά, η ίδια γνωστή τακτική. Να καλύπτουν οργανικές θέσεις εργασίας δόκιμοι σπουδαστές, όταν άνεργοι ναυτεργάτες πολιορκούν καθημερινά την πόρτα του ΓΕΝΕ.

«Οι κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ - τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι σπουδαστές - πιστή συνέχεια των αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κύριο προσανατολισμό στη ναυτική εκπαίδευση και τις εργασιακές σχέσεις τη μεθοδευμένη και σταδιακή εξαφάνιση του ναυτεργάτη, υλοποιώντας τις προσταγές των εφοπλιστών». Παράλληλα, καλεί όλους τους σπουδαστές των ΑΕΝ, ενωμένοι μαζί με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.


ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Καταστρατηγείται το πενθήμερο

Την παραβίαση της πενθήμερης εργασίας στο τμήμα της καθαριότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, εφαρμόζεται «το σύστημα των οχτώ συνεχόμενων εργάσιμων ημερών, τις οποίες διαδέχονται ρεπό τεσσάρων ημερών». Ετσι, σημειώνεται, έχει ισοπεδωθεί ο χαρακτήρας της κυριακάτικης αργίας. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι «η εντατικοποίηση της εργασίας», με συνεπακόλουθο να καθίσταται επισφαλής η υγεία των εργαζομένων.

Κύρια συνέπεια είναι «η παρουσία τον τελευταίο καιρό αρκετών εργατικών ατυχημάτων, για τα οποία η Διοίκηση δεν ενημερώνει τους εργάσιμους φορείς, ούτε τηρεί βιβλίο καταγραφής τους, ενώ ιδιαίτερα ελλιπή χαρακτηρίζονται τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων». Οπως μας πληροφόρησε ο γραμματέας του Συλλόγου, Μ. Ντούρος, μετά τις καταγγελίες του Σωματείου, η διοίκηση έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να τηρείται το βιβλίο καταγραφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ