ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΟΣΑ
Δουλιά μέχρι θανάτου!

Προτείνει να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου για τους συνταξιούχους

Τους θεωρούν βάρος για τα κέρδη τους. Τώρα θέλουν να τους αφαιρέσουν και το δικαίωμα ψήφου...

Eurokinissi

Τους θεωρούν βάρος για τα κέρδη τους. Τώρα θέλουν να τους αφαιρέσουν και το δικαίωμα ψήφου...
Την πλέον ακραία και αντιδραστική πρόταση «όταν παίρνει κανείς σύνταξη να μην ψηφίζει», μετέφερε προκλητικά χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο γενικός γραμματέας ΟΟΣΑ, Ντόναλντ Τζόνστον. Αιτιολόγησε τη θέση αυτή, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρχει πολιτικό κόστος στις κυβερνήσεις - μέλη του Οργανισμού, που πρέπει να πάρουν μέτρα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων! Μάλιστα, πρότεινε παράλληλα τη μεταφορά του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στα 15 χρόνια.

Ο γραμματέας του ΟΟΣΑ επικαλούμενος δημογραφικά στοιχεία πρότεινε αύξηση του χρόνου εργασίας και μείωση των συντάξεων και έθεσε εμμέσως θέμα ενίσχυσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, λέγοντας ότι «με τα ιδιωτικά συστήματα συνταξιοδότησης, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο λύνουν τεράστια προβλήματα».

Ο Ντ. Τζόνσον ανέφερε προκλητικά ότι «στο Μεξικό οι άνθρωποι εργάζονται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουν» (!) σημειώνοντας ότι «πρέπει να πείσουμε τα άτομα να μη συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίς», παρατηρώντας ότι «στην Ελλάδα έχετε πολύ ψηλά ποσοστά πρόωρης συνταξιοδότησης». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ αποκάλεσε καταχρήσεις τις «συντάξεις λόγω αναπηρίας», τα «επιδόματα αναπηρίας» και την «ενίσχυση των ηλικιωμένων ατόμων που είναι μακροχρόνια άνεργοι», μιλώντας για «χαλαρά κριτήρια στην επιδότηση της μακροχρόνιας ανεργίας» σε χώρες όπως η Αυστρία, η Νορβηγία και η Σουηδία...

Επιταχύνει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την επιτάχυνση της υλοποίησης των αντιασφαλιστικών σχεδιών της κυβέρνησης, κατά πρώτο λόγο στους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά και την πρόθεσή της να τελειώνει άμεσα με την προώθηση νέων αντεργατικών μέτρων, ανήγγειλε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του πριν από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Ο υπουργός ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, πιθανόν να υπάρχουν εξελίξεις και πριν από το Πάσχα. Ο υπουργός Απασχόλησης υποστήριξε δημαγωγώντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακό θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και επανέλαβε την ανάγκη ενός «μακρόπνοου διαλόγου» για το ασφαλιστικό, ώστε να παρθούν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, με το πρόσχημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Στήνει διασπαστικό μηχανισμό

Συγκροτεί διασπαστική Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, που θα την έχει υπό τον έλεγχό της, ενάντια στην αγωνιστική γραμμή των πραγματικών συνταξιουχικών οργανώσεων

Τη διάσπαση και τον εγκλωβισμό του συνταξιουχικού κινήματος στις συμπληγάδες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και την υπονόμευση της ταξικής γραμμής που ακολουθεί το πραγματικό συνταξιουχικό κίνημα, μεθοδεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Με εισήγησή του προς τη Γραμματεία Συνταξιούχων της ΓΣΕΕ ο Σ. Κωλέτσης, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δρομολογεί την ίδρυση νέας διασπαστικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τη δημιουργία πρωτοβάθμιων συνταξιουχικών οργανώσεων σε όλους τους δήμους και τη συγκρότηση τριτοβάθμιας Οργάνωσης Συνταξιούχων Ελλάδας, που θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της σημερινής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Και όλα αυτά, τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχει και δρα η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων, αλλά και την ώρα που αυτή η αγωνιστική δράση, σε συνεργασία με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις, αποτελεί θετικό παράδειγμα και έχει γίνει «αγκάθι στο μάτι» των κυβερνώντων και της πολιτικής τους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις προφάσεις που χρησιμοποιεί ο Σ. Κωλέτσης, για να προχωρήσουν στη συγκρότηση διασπαστικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είναι η «αποχή» της ΔΑΣ από τις γραμματείες της ΓΣΕΕ. Αναφέρει δε ότι το στήσιμο επιτροπών για το συντονισμό της δράσης των συνταξιούχων και οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται από τις ταξικές δυνάμεις «αποσυντονίζουν και αποδιοργανώνουν την προσπάθεια για ενιαία έκφραση του συνταξιουχικού κινήματος»...

Η προσπάθεια βέβαια αυτή δεν είναι τυχαία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να βάλουν στο χέρι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ. Το συνταξιουχικό κίνημα, που μέσα από την ευρεία συνεργασία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων κατάφερε να καλύπτει 1.300.000 συνταξιούχους και να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματά του, ενοχλεί και πρέπει να «επαναπροσδιοριστεί».

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας ενσωμάτωσης του συνταξιουχικού κινήματος, στα πλαίσια του συμβιβασμένου και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι και το «διεκδικητικό πλαίσιο» της Γραμματείας Συνταξιούχων της ΓΣΕΕ, που θέλει στην ουσία να απονευρώσει το συνταξιουχικό κίνημα και να το σείρει στα τραπέζια του «διαλόγου», στον οποίο συμμετέχει η ΓΣΕΕ, ώστε να παζαρεύει όχι τι θα κερδίσει, αλλά πόσα θα χάσει.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καταγγέλλει τη διασπαστική αυτή κίνηση από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και όπως τόνισε στη χτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της Δ. Μαυροδόγλου: «Δε θα επιτρέψουμε το ταξικό αυτό κίνημα να γίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός σαν τη ΓΣΕΕ, που τα ξεπουλάει όλα. Σαν πρώτη απάντηση σε αυτή την ωμή παρέμβαση, η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και να παλέψουν στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασφυκτικός περιορισμός

Πλούσια η συζήτηση στη χτεσινή εκδήλωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης

«Ο καπιταλισμός διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι είναι ένα δημοκρατικό σύστημα. Ομως, εκεί που κρίνεται κάθε σύστημα είναι αν επικρατεί δημοκρατία εκεί που ο εργαζόμενος κερδίζει το ψωμί του. Και σήμερα γνωρίζουμε όλοι τα εργατικά δικαιώματα βρίσκονται σε κατάσταση ασφυκτικού περιορισμού».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Β. Κατσιάβας σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η επιτροπή του 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με θέμα «Τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στους τόπους δουλιάς».

Ο κεντρικός ομιλητής επισήμανε ότι και με το «ευρωσύνταγμα» καταφέρονται σημαντικά πλήγματα στα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δυσκολεύει ακόμα παραπέρα η γνωστή κατάσταση, με το φόβο της απόλυσης ή έστω της δυσμενούς μεταχείρισης από πλευράς της εργοδοσίας απέναντι σε όποιον εργαζόμενο τολμήσει να συνδικαλιστεί και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα αυτή πρέπει να αντιστραφεί κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συντονισμένη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Οτι οι εργαζόμενοι, επιστήμονες, νομικοί, όλοι πρέπει να αγωνιστούν για να ανοίξουν δρόμοι για την προάσπιση των κεκτημένων, για τη διεύρυνσή τους, αλλά και για την εγκαθίδρυση μιας άλλης ποιότητας δημοκρατίας που στο επίκεντρό της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο.

Νωρίτερα η Β. Καραγιάννη από την Τοπική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» τόνισε ότι αντεργατικά μέτρα όπως η στρατηγική της Λισαβόνας, και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς πάνε χέρι - χέρι. Ο Ν. Τσιούνης από την Εκτελεστική Γραμματεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επισήμανε ότι η ΕΕ επιδιώκει με πάμπολλα μέτρα να αυξήσει παραπέρα τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, και παράλληλα να κατοχυρώσει τα κοινωνικά καθεστώτα που επικρατούν σήμερα στα κράτη - μέλη. Νομοτελειακά βάζει στο στόχαστρό της τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το λόγο πήραν και εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα «σκληρούς» χώρους δουλιάς, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι την αυθαιρεσία του συστήματος. Ο Ηλίας Νασίρ, από το Συνδικάτο Ξύλου, τόνισε ότι στα εργοστάσια ο εργοδότης παρουσιάζεται ως η απόλυτη εξουσία, αλλά παρ' όλα αυτά πολλοί εργαζόμενοι δεν παύουν να αντιδρούν και με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Στο ίδιο πνεύμα ο Αλβανός εργάτης Κ. Καστράτι τόνισε ότι «με τη σιωπή δεν κερδίζεται τίποτα και ότι τα πρωτοπόρα συνδικαλιστικά σωματεία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές της ΕΕ και της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ που τη στηρίζουν». Ο εργάτης μετέφερε και την εμπειρία από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο σταθμό του Μετρό του Αιγάλεω, όπου ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες και η αστυνομία έσπευσε να υπερασπιστεί την εργοδοσία. «Εμείς σε εκείνο το χώρο είχαμε δώσει το αίμα και τον ιδρώτα μας, κι όμως δεν ήρθαν να προστατέψουν εμάς», υπογράμμισε. Κατέληξε ότι με το συντονισμένο αγώνα των προλεταρίων Ελλήνων και ξένων εργατών ενωμένων θα έρθουν τα καλύτερα αποτελέσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ