ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απάντηση Λουκασένκο προς Ράις

ΜΟΣΧΑ.- Με σαρκασμό αντιμετώπισε τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για την κυβέρνησή του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι «είναι καλό που εκείνη [η Ράις] γνωρίζει ότι υπάρχει μια τέτοια χώρα, που τη λένε Λευκορωσία, και ίσως έχει ακόμα και κάποια ιδέα για το πού βρίσκεται». Συνέχισε: «Ισως να παρατήρησε ότι πέταξε πάνω από αυτή τη χώρα χθες [προχθές] ή λίγο πριν. Δε νομίζω ότι υπάρχουν τίποτε τρομοκράτες ή κάτι τέτοιο [στη Λευκορωσία], όλα μοιάζουν να είναι μια χαρά».

Σημειώνεται ότι επί διήμερο η Ράις επιμένει να δηλώνει, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της τελευταίας ηγείται «της τελευταίας δικτατορίας στην Ευρώπη», και ότι «είναι η ώρα της αλλαγής», εκφράζοντας την ελπίδα ανατροπής του Λουκασένκο στις εκλογές του 2006 και συναντώμενη στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας με στελέχη της αντιπολίτευσης - για να τους παρέχει «στήριξη», με τον ίδιο τρόπο, όπως είπε, που «το κάνει και η ΕΕ» και ίσως ...καθοδήγηση για το είδος των «επαναστάσεων» που προώθησαν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες σε τρεις χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση (Γεωργία, Ουκρανία, Κιργιζία).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βίκτορ Χέισιονακ απάντησε την Τετάρτη στις δηλώσεις Ράις ότι «μόνο ο λαός της Λευκορωσίας επιλέγει την κυβέρνησή του και αποφασίζει το μέλλον και τη μοίρα του». Ενώ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν υποστηρίζει αυτό που κάποιοι λένε "αλλαγή καθεστώτος" οπουδήποτε» και ότι «η δημοκρατία και η μεταρρυθμιστική διαδικασία δεν εισάγονται».

ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις

Αντικατοχική διαδήλωση χτες στη Νατζάφ

Associated Press

Αντικατοχική διαδήλωση χτες στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις συγκλόνισαν, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ συνεχίζονται, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Χτες το πρωί, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το σιιτικό τέμενος αλ Σουμπάιχ, την ώρα της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 15. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι και αυτή η επίθεση μπορεί να έγινε από σουνίτες ενόπλους που επέλεξαν, πάλι, έναν σιιτικό στόχο. Εντούτοις, ο ιμάμης του τεμένους εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον φταίει το αντίθετο, καθώς στο αλ Σουμπάιχ, τον τελευταίο καιρό, γίνονται πολλές κοινές θρησκευτικές τελετές σιιτών και σουνιτών ως μέσο ενότητας και επικοινωνίας των δύο θρησκευτικών δογμάτων.

Στο Ραμάντι, όπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, 2 Αμερικανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας, ενώ στο Ταλ Αφάρ, σε παρόμοια επίθεση, σκοτώθηκε ένας τρίτος Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας τέταρτος. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι στο Μπαϊτζί εντοπίστηκαν τα πτώματα 19 Ιρακινών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν απαχθεί πριν από δύο μέρες και, όπως φαίνεται, εκτελέστηκαν. Αλλοι 19 σοροί, κυρίως στρατιωτών, είχαν εντοπιστεί την Τετάρτη στη Χαντίθα.

Τέλος, η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα, διά μέσου του «αλ Τζαζίρα», βίντεο που δείχνει την κατάρριψη του ελικοπτέρου Mi8, την Πέμπτη, βορείως της Βαγδάτης. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 6 μισθοφόροι της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας «Blackwater», 3μελές βουλγαρικό πλήρωμα και 2 ακόμη μισθοφόροι, άγνωστης εταιρίας, από τα Φίτζι.

Στο βίντεο φαίνεται ένα από τα μέλη του πληρώματος να εκτελείται από τους αντάρτες, αφού επιβίωσε της κατάρριψης. Εμπειρογνώμονες των κατοχικών δυνάμεων μετέβησαν, χτες, στην περιοχή. Αγνωστο παραμένει ακόμη με ποιον τρόπο οι αντάρτες πληροφορήθηκαν την ταυτότητα των επιβαινόντων στο ελικόπτερο, το οποίο ήταν πολιτικό.

ΡΟΥΑΝΤΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Καταγγελία για το σκοτεινό ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο γαλλικός στρατός εκπαίδευε, σε περιφραγμένο και ναρκοθετημένο χώρο του εθνικού πάρκου Ακαγκάρα, πολίτες έως και λίγους μήνες πριν τη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Τούτσι, το 1994 στη Ρουάντα, κατήγγειλε χτες στη διάρκεια συνέντευξης σε γαλλικό ραδιοσταθμό ο Τερί Προυνγκνό, Γάλλος πρώην στρατιωτικός, που την περίοδο εκείνη βρισκόταν στην αφρικανική χώρα για να εκπαιδεύσει την προεδρική φρουρά.

«Είδα Γάλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους να εκπαιδεύουν σε σκοποβολή Ρουαντέζους πολίτες... Σίγουρα δεν ήταν στρατιώτες, γιατί αυτοί είναι πάντα με στρατιωτική περιβολή», σημείωσε ο Προυνγκνό, σαν να επικύρωνε μ' αυτόν τον τρόπο όσα κατήγγειλε πέρσι, κατά τη δέκατη μαύρη επέτειο από τη γενοκτονία, ο Ρουαντέζος πρόεδρος, Πολ Καγκάμε, για το ρόλο της Γαλλίας και άλλων δυτικών χωρών στο εφιαλτικό αιματοκύλισμα του 1994.

Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και διαβουλεύσεις αποχώρησης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης μέχρι την Κυριακή οπότε ολοκληρώνεται ο εορτασμός του εβραϊκού Πάσχα (που τιμάται η έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο) αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι εντός της επόμενης βδομάδας, ο Αριέλ Σαρόν θα ανακοινώσει επισήμως την καθυστέρηση κατά 3 εβδομάδες της έναρξης της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο συντονισμός ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Σαούλ Μοφάζ και του Παλαιστινίου υπουργού Πολιτικών Υποθέσεων Μουχάμαντ Ντάχλαν, που συναντήθηκαν χτες. Το ίδιο θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και στη συνάντηση Σαρόν - Αμπάς, που προγραμματίζεται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Θόρυβος» από τις δηλώσεις Πούτιν

«Διπλωματικό σκάνδαλο» προκάλεσε πριν καν μεταβεί στο Ισραήλ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο. Ο Ρώσος Πρόεδρος, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ στις 27 - 28 Απρίλη, παραχώρησε συνέντευξη στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση. Φέρεται να επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας πώλησης ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων στη Συρία, τονίζοντας, μάλιστα, ότι «έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την ισραηλινή αεροπορία να πετά πάνω από το προεδρικό μέγαρο». Η φράση αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την μήνιν της ισραηλινής ηγεσίας, που, ήδη, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

ΙΝΔΙΑ
Αιματηρές μάχες στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε 11 «μαχητές» του αποσχιστικού κινήματος στο Κασμίρ. Σύμφωνα με ινδικά και διεθνή ΜΜΕ, οι έξι από αυτούς σκοτώθηκαν, όταν «πέρασαν τη Γραμμή Ελέγχου», που διαχωρίζει τα δύο τμήματα του Κασμίρ, από το υπό πακιστανικό έλεγχο σε αυτό που ελέγχει η Ινδία. Αλλοι πέντε σκοτώθηκαν επίσης κοντά στη Γραμμή Ελέγχου σε μάχη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού. Και, σε μια τρίτη φονική σύγκρουση, δύο μαχητές σκοτώθηκαν στο Πουντς, σε μάχη με στρατιώτες.

Παρά τις μάχες και τις απειλές επιθέσεων, το «καλό κλίμα» στις διμερείς σχέσεις των κυβερνήσεων Μουσάραφ και Σινγκχ δε μοιάζει να διαταράσσεται. «Θετικό» στοιχείο χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές το ότι η λειτουργία της «λεωφορειογραμμής», που συνδέει τα δύο τμήματα του κρατιδίου συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, από την Ινδονησία, ο Πακιστανός στρατηγός - «πρόεδρος» Περβέζ Μουσάραφ έκανε λόγο για την ανάγκη οι «λεπτές πολιτικές διαφορές» να επιλύονται, σε μια υπαινικτική αναφορά στη διαδικασία διαλόγου που συνεχίζει με την Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ