ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός 20χρονος εργάτης

Εναν ακόμα νεκρό εργάτη θρηνεί από χτες το πρωί η εργατική τάξη. Πρόκειται για τον Γιάννη Σπύρο, 20 ετών από την Αλβανία, ο οποίος εργαζόταν σε οικοδομή στην περιοχή της Σαρωνίδας. Το όνομά του προστίθεται στη λίστα των 30 περίπου εργατών που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο από τις αρχές του 2005. Ο θάνατός του έρχεται να επιβεβαιώσει, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η πολιτική που ασκείται είναι εγκληματική. Στηρίζει, αλλά και προστατεύει την εργοδοτική ασυδοσία για να γιγαντώνονται τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική έχει στείλει στο θάνατο στην Ελλάδα 740 εργάτες που πάλευαν για το μεροκάματο την πενταετία 2000-2004. Στους νεκρούς προστίθενται και οι περίπου 20.000 σακατεμένοι εργάτες, ανά έτος, στη χώρα μας.

Το χτεσινό έγκλημα έγινε γύρω στις 9 το πρωί, όταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαριότητας σε οικοδομή, ο Γ. Σπύρο έπεσε από τον φωταγωγό και σκοτώθηκε ακαριαία. Η οικοδομή στην οποία εργαζόταν ο νεκρός εργάτης βρίσκεται στο Πανόραμα Σαρωνίδας στο 104 Οικοδομικό Τετράγωνο.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
Διεκδικούν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών
  • Σήμερα η συγκέντρωση στο Πανικάρειο νοσοκομείο
  • Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας ανακλήθηκε η απόφαση για τη διακοπή της σύμβασης του επικουρικού γιατρού

Την απόφασή τους να διεκδικήσουν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών στα νησιά θα διαδηλώσουν και σήμερα οι κάτοικοι της Ικαρίας και των Φούρνων με συγκέντρωση που θα γίνει έξω απ' το Πανικάρειο νοσοκομείο, στις 11 π.μ.

Τη σημερινή συγκέντρωση οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Ικαρία και τους Φούρνους και έρχεται ως συνέχεια της προχτεσινής κινητοποίησης. Η Επιτροπή Αγώνα είχε προγραμματίσει απ' τις 19/4/2005 άνοδο στην Αθήνα για να κάνει την επόμενη Δευτέρα παράσταση στο υπουργείο Υγείας για την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών.

Ωστόσο, όμως, στο μεσοδιάστημα προέκυψε η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανικάρειου νοσοκομείου για τη διακοπή της σύμβασης του επικουρικού γιατρού Μ. Τσιχλάκη, επειδή ο γιατρός διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη αναισθησιολογικού μηχανήματος.

Η μαχητική παρουσία του κόσμου στην προχτεσινή συγκέντρωση έφερε αποτέλεσμα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες στο νησί, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης επικοινώνησε με τον ίδιο το γιατρό και του είπε ότι θα ανακληθεί η απόφαση για τη διακοπή της σύμβασής του. Πάντως, επισήμως ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους: «Τη Δευτέρα θα συναντηθώ με εκπροσώπους από το νησί της Ικαρίας και τον διοικητή του νοσοκομείου. Αυτά τα πράγματα λύνονται με διάλογο και συναίνεση και όχι με οξύτητες».

«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα, που δικαιούνται οι Ικαριώτες και Φουρνιώτες», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και μεταξύ των άλλων διεκδικεί την άμεση προμήθεια νέου εξοπλισμού του χειρουργείου και την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, καθώς και όλων των άλλων απαραίτητων για το νοσοκομείο κλινικών.

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί την πλήρωση των κενών θέσεων, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μην επαναληφθούν οι διοικητικές αυθαιρεσίες όπως εκδηλώθηκαν στην περίπτωση του επικουρικού γιατρού.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ»
Απάντηση στην τρομοκρατία

Από τη χτεσινή δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του«Ιντερκοντινένταλ»
Από τη χτεσινή δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του«Ιντερκοντινένταλ»
Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» δεκάδες συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας την παράνομη και αντιδημοκρατική στάση της διοίκησης, η οποία μια μέρα νωρίτερα απαγόρεψε στους συνδικαλιστές την είσοδο στο ξενοδοχείο.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει», φώναξαν οι συνδικαλιστές για πάνω από δυο ώρες μπροστά από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου. Ταυτόχρονα μοίρασαν ανακοίνωση στα ελληνικά και τα αγγλικά στους πελάτες και τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, ενημερώνοντάς τους για τη στάση της διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, δυο επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο και συναντήθηκαν με την προσωπάρχη Μ. Ψαρού, παρουσία συνδικαλιστών. Οι επιθεωρητές, που έφτασαν στο ξενοδοχείο, μετά από απαίτηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, επιβεβαίωσαν το παράνομο της απόφασης της διοίκησης να απαγορέψει την είσοδο του κλαδικού σωματείου στο ξενοδοχείο και την επαφή του με τους εργαζόμενους.

Οι συνδικαλιστές από τη μεριά τους ξεκαθάρισαν στη Μ. Ψαρού ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τέτοιες μεθοδεύσεις και ότι άμεσα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία προκειμένου να μιλήσουν με τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων

Στην τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και το Δήμο Καματερού, οι οποίοι, με επίσχεση και στάση εργασίας, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Το Σωματείο καταγγέλλει την προκλητική στάση του δημάρχου, κ. Στενού, που με προχτεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι είπε ότι αν δε σταματήσουν την απεργία, θα φωνάξει ιδιωτική εταιρία για να μαζέψει τα σκουπίδια - κάτι που είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς και σε προηγούμενη κινητοποίηση. Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Καματερού, όπου με ανακοινώσεις θα ενημερώσουν το λαό της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Παπαναής, σε δηλώσεις του καταγγέλλει τη στάση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται, δε θέλει και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Σχολιάζοντας τη θέση του δημάρχου ότι θα πάρει δάνειο για να πληρώσει τους εργαζόμενους, τονίζει ότι «ο δήμαρχος αντί να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του δήμου και την ανάπτυξη της περιοχής καταφεύγει στη σύναψη δανείου, το οποίο δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του δήμου και τον οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αλλωστε, είναι ψευδές ότι το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, καθώς, όπως μας έχουν ενημερώσει, το μεγαλύτερο μέρος του θα πάει στην αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων του δήμου».

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Εκδήλωση προς τιμήν της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών διοργανώνουν τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας στις 9 του Μάη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, δύο μέρες πριν την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.

Κοντή γιορτή...

Το συνδικαλιστή Κ. Τσιαούση, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, απέλυσε την Τετάρτη το μεσημέρι η εργοδοσία στο ζαχαροπλαστείο «ΒΡΕΤΑΝΙΑ», δυο ώρες μετά από εξόρμηση που πραγματοποιήσανε στελέχη του Πανεργατικού Μετώπου για την Πρωτομαγιά!

Η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία που στηρίζεται και προωθείται από την πολική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά. Στόχος η καθυπόταξη και ο εκφοβισμός των εργαζομένων που παλεύουν και διεκδικούν τα δίκια τους. Η αύξηση της επιρροής του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς τρομάζει την εργοδοσία που προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων ιδιαίτερα ενόψει της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Ομως κοντή γιορτή... Την επόμενη Τετάρτη θα πάρουν απάντηση όλοι εκείνοι που θέλουν τους εργαζόμενους με το κεφάλι σκυμμένο να χύνουν αδιαμαρτύρητα τον ιδρώτα τους για τα κέρδη μιας χούφτας εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ