ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στο πλευρό της εργατιάς

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις

Στο πλευρό των εργατών, στις 11 του μήνα οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν ξανά στο δρόμο το δίκιο τους
Στο πλευρό των εργατών, στις 11 του μήνα οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν ξανά στο δρόμο το δίκιο τους
Κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 Μάη στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και Δημοσίου.

«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα της εργατικής τάξης. Μέρα απεργίας και διεκδίκησης για μια καλύτερη ζωή», τονίζουν οι συνταξιούχοι και επισημαίνουν: «Στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη που έγινε στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ ομόφωνα αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας, που ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η κυβέρνηση, που άρχισε διάλογο για Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό και Εργασιακό, που προωθεί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση και βάζει τέρμα στο 8ωρο».

«Παράλληλα, η ακρίβεια οργιάζει», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Νέο πλήγμα δέχεται το εισόδημά μας με την αύξηση της τιμής των φαρμάκων, που για εμάς είναι είδος πρώτης ανάγκης. Απ' την άλλη, ο γραμματέας του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού οργανισμού ΟΟΣΑ, απαιτεί να παρθούν μέτρα που κατεδαφίζουν τα πάντα και ζήτησε να μην ψηφίζουν οι συνταξιούχοι, για να μην έχουν πολιτικό κόστος. Ο δε πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρότεινε να επιβληθεί χαράτσι σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 1.200 ευρώ, για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Καταγγέλλοντας τη στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι συνταξιούχοι επισημαίνουν: «Αυτή η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του, δε θα πέρναγε, αν δεν είχε τη στήριξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων, του κοινωνικού διαλόγου και της υποταγής που αποκήρυξαν τον αγώνα, γι' αυτό και έχουν τεράστιες ευθύνες. Παράλληλα, κινούνται με σκοπό να διασπάσουν το Συνταξιουχικό κίνημα στο χώρο του ΙΚΑ και γενικότερα, επιδιώκουν αν μπορέσουν να το βάλουν στο χέρι και κάτω από τον πλήρη έλεγχό τους».

«Σήμερα μόνο το ΠΑΜΕ αγωνίζεται και αντιστέκεται στη θύελλα που τα σαρώνει όλα. Να γιατί πρέπει να πάρουμε μέρος στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Γιατί μόνο εκεί θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά με το πραγματικό ταξικό αγωνιστικό περιεχόμενο», καταλήγει το κάλεσμα των συνταξιούχων.

Εντείνουν τη σύγχυση

Εντάθηκε χτες η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός γύρω από το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και την κοκορομαχία που έχουν στήσει κυβέρνηση και στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να υπονομεύσει τον εορτασμό και να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων, μη μεταφέροντας την αργία στις 11 του Μάη, προστέθηκε και η αμφισημία των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέντευξη Τύπου των προεδρείων τους για την Πρωτομαγιά οι Χρ. Πολυζωγόπουλος και Σ. Παπασπύρος, αφού απαρίθμησαν τα «προβλήματα» των εργαζομένων, έδωσαν και αυτοί συνέχεια σε αυτό το γαϊτανάκι της υποκρισίας, «αν η Πρωτομαγιά είναι αργία ή είναι απεργία». Με ήξεις αφήξεις και φράσεις όπως του προέδρου της ΓΣΕΕ «Για τα συνδικάτα είναι απεργία, για την πολιτεία και τους πολίτες είναι αργία», διαιωνίστηκε αυτή η ανούσια αντιπαράθεση, για να μην ειπωθεί το κύριο:

Οτι η 11 Μάη είναι μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Οτι, όπως τονίζουν ξανά και ξανά οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, την προσεχή Τετάρτη, όλοι οι εργαζόμενοι, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τα συνδικάτα να δώσουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την επιτυχία της.

Προφανώς, όμως, για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το κύριο αυτή τη στιγμή, δεν είναι, πώς με ποια πρακτικά μέτρα θα ενισχυθεί η πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση, αλλά εάν η κυβέρνηση «όφειλε» ή όχι να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς μια και φέτος έπεσε τη μέρα του Πάσχα. Αλλά, όταν η στρατηγική των συγκεκριμένων ηγεσιών εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, όταν είναι υποταγμένη στα κελεύσματα του ΣΕΒ, τότε μια κοκορομαχία περί «όνου σκιάς» τούς έρχεται γάντι.

Οπως γάντι τούς ήρθε η περίσταση, για να παραστήσουν τους «ενωτικούς» και να πουν ότι στις εκδηλώσεις τους «υπάρχει τόπος για όλες τις απόψεις». Στην ίδια γραμμή και ο Α. Καλύβης του «Συν», ανακάλυψε ότι «δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη οι ξεχωριστές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις». Ισως, γιατί θεωρεί πολύ φυσιολογικό, οι εργάτες να πάνε να δώσουν διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως κάνουν τα στελέχη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με ανακοίνωσή της και η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς στις 11 του μήνα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης.

ΚΚΕ
Σε κάθε τόπο δουλιάς το κάλεσμα της απεργίας

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τη δράση τους μπροστά στην απεργία της 11ης Μάης και με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Σήμερα Παρασκευή, οι περιοδείες στελεχών του Κόμματος συνεχίζονται, μεταξύ άλλων:

- Στους σταθμούς του ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο και στην πλατεία Αττικής, στις 8 π.μ., με τον Τ. Γόντικα.

- Στους ιπτάμενους συνοδούς της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας».

- Στη «SHELL - BP», στις 7 π.μ., με τους Λ. Μάκα και Μ. Περάκη.

- Στην ΕΥΔΑΠ Φαλήρου, στις 7 π.μ. με τον Γ. Πατεράκη.

- Στην ΕΥΔΑΠ Μεταμόρφωσης, στις 7 π.μ., με τον Δ. Κυπραίο.

- Στα ΚΤΕΛ Καλαμάτας, στις 6.30 π.μ., με την Μ. Διαμαντάκη.

- Στα καταστήματα της Πύλου, στις 8 π.μ., με την Δ. Μωυσίδου.

- Στα πολυκαταστήματα της Κυπαρισσίας, στις 9 π.μ., με τον Π. Τζεβελέκο.

- Στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών Καλαμάτας, στις 9 π.μ., με τον Β. Λαμπρόπουλο.

- Στο πολυκατάστημα DIA Καλαμάτας, στις 10 π.μ., με την Γ. Τσιπιανίτη.

- Στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στις 11 π.μ., με την Β. Ζερβάκου.

- Στο ΙΚΑ Καλαμάτας, στις 10 π.μ., με την Β. Ντούρου.

- Στις δημόσιες υπηρεσίες Μεσσήνης, στις 10.30 π.μ., με τον Αγγ. Καλογερόπουλο.

- Στον «Μαρινόπουλο» Καλαμάτας, στις 5 μ.μ., με τον Φ. Ρηγανάκο.

- Στους καταυλισμούς Τσιγγάνων, στις 6 μ.μ., με τον Ν. Διασάκο.

- Σε Μαυρομάτι, Πιλαλίστρα, Καρτερόλι, στις 6 μ.μ., με τον Αγγ. Καλογερόπουλο.

- Σε Στούπα, Νεοχώριο Λεύκτρου, στις 6 μ.μ., με τον Π. Φαϊππέα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Οριστικά και αμετάκλητα χτες η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δε μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς. Σε κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Απασχόλησης, τονίζεται:

«Μετά από απόφαση της κυβέρνησης, η αργία της Πρωτομαγιάς, που συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα, δε μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα.

Κατά συνέπεια, η Τετάρτη 11 Μαΐου 2005, ημέρα που επέλεξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, θα είναι κανονικά εργάσιμη ημέρα, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Κατά τα άλλα, ισχύουν αντιστοίχως και για τους δύο ανωτέρω τομείς όλα τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις νόμων».

Η εξέλιξη αυτή κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ