Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Εντείνουν τη σύγχυση

Εντάθηκε χτες η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός γύρω από το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και την κοκορομαχία που έχουν στήσει κυβέρνηση και στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να υπονομεύσει τον εορτασμό και να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων, μη μεταφέροντας την αργία στις 11 του Μάη, προστέθηκε και η αμφισημία των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέντευξη Τύπου των προεδρείων τους για την Πρωτομαγιά οι Χρ. Πολυζωγόπουλος και Σ. Παπασπύρος, αφού απαρίθμησαν τα «προβλήματα» των εργαζομένων, έδωσαν και αυτοί συνέχεια σε αυτό το γαϊτανάκι της υποκρισίας, «αν η Πρωτομαγιά είναι αργία ή είναι απεργία». Με ήξεις αφήξεις και φράσεις όπως του προέδρου της ΓΣΕΕ «Για τα συνδικάτα είναι απεργία, για την πολιτεία και τους πολίτες είναι αργία», διαιωνίστηκε αυτή η ανούσια αντιπαράθεση, για να μην ειπωθεί το κύριο:

Οτι η 11 Μάη είναι μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Οτι, όπως τονίζουν ξανά και ξανά οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, την προσεχή Τετάρτη, όλοι οι εργαζόμενοι, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τα συνδικάτα να δώσουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την επιτυχία της.

Προφανώς, όμως, για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το κύριο αυτή τη στιγμή, δεν είναι, πώς με ποια πρακτικά μέτρα θα ενισχυθεί η πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση, αλλά εάν η κυβέρνηση «όφειλε» ή όχι να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς μια και φέτος έπεσε τη μέρα του Πάσχα. Αλλά, όταν η στρατηγική των συγκεκριμένων ηγεσιών εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, όταν είναι υποταγμένη στα κελεύσματα του ΣΕΒ, τότε μια κοκορομαχία περί «όνου σκιάς» τούς έρχεται γάντι.

Οπως γάντι τούς ήρθε η περίσταση, για να παραστήσουν τους «ενωτικούς» και να πουν ότι στις εκδηλώσεις τους «υπάρχει τόπος για όλες τις απόψεις». Στην ίδια γραμμή και ο Α. Καλύβης του «Συν», ανακάλυψε ότι «δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη οι ξεχωριστές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις». Ισως, γιατί θεωρεί πολύ φυσιολογικό, οι εργάτες να πάνε να δώσουν διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως κάνουν τα στελέχη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με ανακοίνωσή της και η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απόφαση μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς στις 11 του μήνα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ