ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
Ρουσφετολογίας το ανάγνωσμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να βάλει το δικό της «γαλάζιο» χρώμα στη δημόσια διοίκηση και γι' αυτό, όπως έκανε παλιότερα και το ΠΑΣΟΚ, προωθεί τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό αλλαγές στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, από την άλλη, σηκώνει τη σημαία της αποκομματικοποίησης του κράτους και της αξιοκρατίας, αλλά στην πράξη οι θέσεις της είναι πλήρως ενσωματωμένες στο σημερινό σύστημα και στηρίζουν το πελατειακό σύστημα και το ρουσφέτι. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελούν τα όσα σχετικά είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ για τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υποκειμενικά κριτήρια - όπως η συνέντευξη και η αξιολόγηση - που δίνουν τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να «τακτοποιεί τους ημέτερους», αλλά και να αποκλείει όσους «ενοχλούν» με τη συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση. Και, βέβαια, ενώ η ίδια πλειοψηφία θεωρεί ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι αξιοκρατικό, θέτει ως ένα ακόμα κριτήριο την άσκηση διοίκησης. Κριτήριο, που μπορούν να πληρούν μόνον όσοι μέχρι σήμερα έχουν καταλάβει θέση ευθύνης. Με άλλα λόγια, δηλαδή, επιδιώκει τη διατήρηση του «πράσινου» χρώματος στη δημόσια διοίκηση.

Κατά τ' άλλα, τόσο οι μεν, όσο και οι δε, ορκίζονται στο όνομα της αξιοκρατίας και αποτάσσονται μετά βδελυγμίας τα ρουσφέτια...

Ανησυχούν

Ο μεν Κ. Καραμανλής ξεκίνησε από χτες επισκέψεις επιθεωρήσεων στα υπουργεία, με στόχο - όπως γράφουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες - να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο, έχοντας πάντα «έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη». Ο δε Γ. Παπανδρέου - όπως γράφουν οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες - ξεκινά την «επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση σε τέσσερα μέτωπα, με ταυτόχρονη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων».

Ολα αυτά, στο επικοινωνιακό επίπεδο, όπως λένε οι σχεδιαστές του πολιτικού μάρκετινγκ και οι «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης. Με άλλα λόγια, στο επίπεδο της λεγόμενης εικονικής πραγματικότητας. Στο επίπεδο της αλήθειας και της σκέτης πραγματικότητας, ο μεν πρωθυπουργός επιδιώκει την αύξηση των ρυθμών προώθησης των αντεργατικών και αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, ο δε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, να βελτιώσει το καμουφλάρισμα της - ανούσιας και επιδερμικής - αντιπολιτευτικής του τακτικής, ώστε να εισπράξει την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, να προβάλλει τις ίδιες στην ουσία αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, ως καινοτόμες προτάσεις του κόμματός του.

Με άλλα λόγια, μπροστά στην αυξανόμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση της λογικής του δήθεν μονόδρομου, οι πρωταγωνιστές του δικομματισμού παίρνουν τα μέτρα τους.

Μπροστά, τα ακόμη χειρότερα

«Πιστεύω, ότι οι αγρότες είναι πολύ ευχαριστημένοι» δήλωσε προχτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει το μεγαλύτερο ύψος των κοινοτικών εισροών για το βαμβάκι από κάθε άλλη χρονιά, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι περισσότερο ευχαριστημένοι αγρότες είναι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες και, ιδιαίτερα, όσοι ψήφισαν ΝΔ. Οσο για το μέλλον, τους πληροφορούμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις - συζήτησε με τον πρωθυπουργό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα μετά το 2006 και σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να προετοιμάσουμε τους Ελληνες αγρότες για να αντιμετωπίσουν το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται».

Με άλλα λόγια, τα χειρότερα είναι μπροστά ακόμη...

Βγήκαν «μαχαίρια» στην ΕΥΑΘ

Με την παραίτηση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, έληξε ο πρώτος γύρος της «μάχης», που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, για το ποιος, τελικά, θα έχει το πάνω χέρι στη διοίκηση της ΕΥΑΘ.

Το τελευταίο διάστημα, κορυφώθηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο Γ. Μπαλαφούτα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Σ. Τζακόπουλο, που μιλούν για «καλικάντζαρους», «θεσμικά» και «εξωθεσμικά» κέντρα, που προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία της ΕΥΑΘ. Ετσι, προχθές το βράδυ, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ως εποπτεύων υπουργός, ζήτησε τις παραιτήσεις τους και η ΔΑΚΕ ΕΥΑΘ, που τάχθηκε από την πρώτη ώρα στο πλευρό του Σ. Τζακόπουλου, χθες προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΝΔ, απαιτώντας να επιστρέψει στη θέση του.

Κι ενώ τα στελέχη της ΝΔ «σφάζονται» στην ποδιά της ΕΥΑΘ, για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στη μοιρασιά της «πίτας», ο λαός της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα το νερό, που έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για να κερδοφορεί η ανώνυμη εταιρία, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της. Και, φυσικά, οι εργολαβίες διευρύνονται και συνεχίζονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Την Τετάρτη απεργούμε!

Προχωράμε για τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς στις 11 Μάη. Η πρωτομαγιάτικη απεργία δεν είναι μια συνηθισμένη απεργία. Είναι μια απεργία υψηλών στόχων και υψηλών απαιτήσεων. Γύρω απ' αυτή, συγκρούονται δυο κόσμοι ολόκληροι. Συμπυκνώνεται η ταξική αντιπαράθεση κεφαλαίου και εργατικής τάξης. Η απεργιακή αυτή μάχη δίνεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, καθώς κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο οξύνουν την επίθεσή τους, σε όλα τα μέτωπα.

Στις πλάτες των κομμουνιστών, στις πλάτες των ταξικών δυνάμεων, των αγωνιστών πρωτοπόρων εργατών, πέφτει βαρύ και δύσκολο έργο. Και αυτό το έργο, με κάθε θυσία, με κάθε μέσο, πρέπει να βγει πέρα. Την Τετάρτη, από άκρη σ' άκρη της χώρας, σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παντού, κανένας δεν πάει στο μεροκάματο.

Κάθε εργάτης και εργάτρια, αυτήν τη μέρα, κατεβαίνει στην απεργία. Η προκήρυξη 24ωρης απεργίας, από τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, ακόμα και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, δίνει τη δυνατότητα, όλοι οι εργάτες να δώσουν το δικό τους «παρών» σ' αυτήν τη μάχη. Και όχι μόνον αυτοί. Δίπλα τους πρέπει να σταθούν οι μικρέμποροι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, γιατί, εν τέλει, απέναντί τους στέκεται ο ίδιος αντίπαλος: Το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Μαζί τους να πορευτεί η νεολαία, γιατί αυτοί οι νέοι θα είναι αύριο η νέα εργατική βάρδια.

Στις πέντε μέρες που απέμειναν, δεν πρέπει να μείνει χώρος δουλιάς, εργοστάσιο, γιαπί, υπηρεσία, γραφείο, μαγαζί, που να μην φτάσει το απεργιακό κάλεσμα. Δεν πρέπει να υπάρξει γειτονιά, καφενείο και στέκι, που να μην ακουστεί η φωνή των ταξικών δυνάμεων, η φωνή του ΠΑΜΕ. Με την προκήρυξη του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, με τον ευθύ λόγο και την πειθώ, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Και τα περιθώρια αυτά υπάρχουν.

Μέσα στα εργοστάσια, οι αγωνιστικές δυνάμεις χρειάζεται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Να τραβήξουν μαζικά τους εργάτες και τις εργάτριες στην απεργία, αντιμετωπίζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία, τους δισταγμούς και τις ταλαντεύσεις. Το ίδιο αποφασιστικά πρέπει να δοθεί και η μάχη της περιφρούρησης. Με προγραμματισμένη δράση, με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, να καλυφθούν οι μεγάλοι εργοστασιακοί χώροι.

Στη μάχη για την πρωτομαγιάτικη απεργία, δεν περισσεύει ούτε λεπτό. Δεν περισσεύει κανένας. Για να «νεκρώσουν» την Τετάρτη όλοι οι χώροι δουλιάς. Για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες με τις κόκκινες σημαίες. Για να τιμήσουμε, όπως τους αξίζει, τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας. Για να δώσουμε την απάντηση που πρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ