ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βολές και διεργασίες με τα ΜΜΕ

Το ζήτημα των σχέσεων κυβέρνησης με τα ισχυρά συγκροτήματα των ΜΜΕ επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το επικοινωνιακό «μαρκάρισμα» που υπέστη η κυβέρνηση, εξαιτίας των χειρισμών της για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν χτες βολές κατά των ΜΜΕ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βρει τρόπους αντίδρασης, ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι το «μιντιακό περιβάλλον» είναι αρνητικό για την κυβέρνηση. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει λάβει το μήνυμα από την ασφυκτική πολιορκία που ασκείται από τα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ, αλλά είναι άγνωστο ποια θα είναι η «απάντησή» του. Προς το παρόν εκφράζεται μια ενόχληση για την επίθεση και υπονόμευση που δέχεται η κυβέρνηση και επιχειρείται μια συσπείρωση των γραμμών της, όπου όμως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η «κατακραυγή» του χτεσινού Τύπου για τη μη μετάθεση της «αργίας» της Πρωτομαγιάς προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ περισσότερο η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που επιθυμεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή επισήμαιναν ιδιαίτερα πως ένα θέμα «ήσσονος σημασίας» χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κυβέρνηση, καλλιεργώντας την εικόνα ότι αποκαλύφθηκε η «αντεργατική πολιτική» της...

Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από ορισμένα μεγάλα ΜΜΕ, στο γεγονός ότι ενοχλούνται από τις «αλλαγές» που κάνει η κυβέρνηση, αποφεύγοντας βέβαια να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για τις «αλλαγές» που αφορούν την αναδιάταξη των επιχειρηματικών συμφερόντων και τη μοιρασιά της πίτας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα κατεστημένο που είχε μάθει αλλιώς, που δε θέλει τα πράγματα να αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας ταυτόχρονα τα ΜΜΕ. «Εγώ λέω ότι υπάρχει μια υπερβολή εκ μέρους των media γενικότερα, όπου το παραμικρό γίνεται τεράστιο, κάτι που δε συνέβαινε με την προηγούμενη κατάσταση», υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και σε χαμηλότερους τόνους, κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας ότι «το κλίμα που κυκλοφορεί καμία φορά από τα μέσα ενημέρωσης» δεν υπάρχει στην κοινωνία. Δε δέχτηκε πάντως ότι «κάποια μέσα ενημέρωσης δημιουργούν κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης», όπως υποστηρίζουν κατ' ιδίαν αρκετοί συνάδελφοί του.

Την ίδια στιγμή, ένταση και κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλεί το ζήτημα του επιμερισμού των ευθυνών για τους «ατυχείς» χειρισμούς στο ζήτημα της μη μεταφοράς της πρωτομαγιάτικης «αργίας» αν και η απόφαση ήταν προϊόν κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου.

Ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος αντέδρασε χτες στις πληροφορίες που τον έφεραν να διαφωνεί στη μη μετάθεση της αργίας. Μιλώντας χτες στον «Φλας» άφησε αιχμές λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός γνωρίζει την αλήθεια, όποιος διοχετεύει ότι έκανα εγώ τις διαρροές να έχει τον ανδρισμό και την ευπρέπεια να βγει και να το πει». «Αδυνατώ να διευκρινίσω πράγματα που αφορούν άλλα υπουργεία» επισήμανε, αναφερόμενος στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που έκανε λόγο για διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, εγκύκλιος που στην ουσία ακυρώθηκε με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δύο παραιτήσεις σε μια μέρα

Με εκπαραθυρώσεις δύο στελεχών του «έκλεισε» αυτή η βδομάδα για το υπουργείο Ανάπτυξης. Χτες, ο υπουργός Δ. Σιούφας, με μια λιτή ανακοίνωσή του, έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου Δ. Βρεττάκου και του προέδρου του ΕΟΜΜΕΧ Ν. Κακούρη.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός, ο Ν. Κακούρης παραιτήθηκε «εξαιτίας του θέματος που δημιουργήθηκε από δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη». Αν και ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, οι δηλώσεις του Ν. Κακούρη στη Θεσσαλονίκη είχαν να κάνουν με την προαναγγελία ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών, μέσω του ΕΟΜΜΕΧ, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματοδοτούσε, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων, μπαρ και εστιατόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε δυσαρέσκεια στην ηγεσία του υπουργείου επειδή δεν έχουν καταληχθεί ακόμη οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και επειδή στην εκδήλωση που έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις, αναφέρθηκε επίσης ότι δεν είναι ικανοποιητική η απορροφητικότητα από το Γ΄ ΚΠΣ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει και προβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Υπάρχει και ένα... εναλλακτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ ήταν αντίθετος στη συνέχιση «δημοφιλών» προγραμμάτων που το υπουργείο ανανεώνει.

Σχετικά με τον Δ. Βρεττάκο, ο Δ. Σιούφας περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους»... Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες υπέβοσκε μια αντιπαλότητα με την ηγεσία του υπουργείου για μη πολιτικά ζητήματα.

Το «μιντιακό περιβάλλον» και η κυβέρνηση

«Πρωτομαγιάτικο δώρο 125 εκατ. ευρώ στους εργοδότες».

Εβγαζε μάτι ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος». Η κατ' εξοχήν εφημερίδα του κατεστημένου και της οικονομικής ολιγαρχίας έχυνε μαύρο δάκρυ, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει δώρα στους εργοδότες!

* * *

Τα παράξενα δε σταματούν όμως εδώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλοι τίτλοι των μεγάλων συγκροτημάτων. «Κατακραυγή για την Πρωτομαγιά», ο κραυγαλέος τίτλος των «Νέων». «Εκρηξη για την κατάργηση της Πρωτομαγιάς», ο οργισμένος τίτλος του «Εθνους», που βλέπει ως «πρωτοφανές» το ότι «ακύρωσαν την αργία της ημέρας των εργαζομένων», ενώ λιγότερο... εκρηκτικός ο τίτλος της «Ελευθεροτυπίας»: «Α-δέξιοι και αμνήμονες»...

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη των παράδοξων. «Τα μέτρα για τη σωτηρία των μικρομεσαίων» είναι ο σούπερ φιλοκυβερνητικός τίτλος της «Αυριανής», με αφορμή θέμα χιλιοειπωμένες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Η ίδια εφημερίδα διορίζει την Ντόρα Μπακογιάννη «οριστικά στο υπουργείο Εξωτερικών»...

Τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα είναι αρκετά για να καταδείξουν ότι υπάρχει το χοντρό παιχνίδι που παίζεται στο παρασκήνιο μεταξύ διαφόρων τμημάτων της πλουτοκρατίας, στο οποίο ασφαλώς εμπλέκεται, λόγω της θέσης της, η κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρόβλημα των σχέσεων κυβέρνησης με μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ είναι αντανάκλαση και απόρροια της έντονης διαμάχης στους κόλπους της οικονομικής ολιγαρχίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου μιλά ευθέως για εχθρικό «μιντιακό περιβάλλον», ενώ και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην τελευταία συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε κάνει λόγο για ένα «μιντιακό περιβάλλον όπου υπάρχουν υπερβολές και συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κ. Καραμανλής από την αρχή ήθελε να αναδιατάξει προς όφελός της κυβέρνησής του τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης. Το στόχο αυτό υπηρετούσε η σταυροφορία κατά της διαπλοκής, πάντα με σημαία ευκαιρίας, ο απονεκρωμένος πλέον νόμος για το βασικό μέτοχο, κ.ά.

Ενα χρόνο και πλέον από την άνοδο στην εξουσία, η κυβέρνηση Καραμανλή δε φαίνεται να έχει πετύχει τους επιδιωκόμενους στόχους της. Αντίθετα, ενισχύονται στο εσωτερικό της οι φωνές που ζητούν να υπάρξει συμβιβασμός με τα διαπλεκόμενα συγκροτήματα των ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο άντεξαν στον πόλεμο με τη γαλάζια διακυβέρνηση, αλλά επιβάλουν την καθημερινή ατζέντα, προκαλώντας δυσανάλογη φθορά στην κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενα ακόμα και ήσσονος σημασίας θέματα. Ο τρόπος που πρόβαλαν το θέμα της μη μεταφοράς της «αργίας» της Πρωτομαγιάς, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδυσώπητου πολέμου.

Τα «διαπλεκόμενα» συγκροτήματα των ΜΜΕ, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Κομισιόν στην «αιτιολογημένη γνώμη» για το βασικό μέτοχο, έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό κλίμα για την κυβέρνηση, επιδιώκοντας όχι μόνο να διατηρήσουν το μερίδιο της πίτας που είχαν κατακτήσει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά να διατηρήσουν γενικότερα την πολιτικοοικονομική ισχύ και ηγεμονία... Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει προσφέρει έμπρακτα δείγματα συμβιβασμού στους άλλοτε «νταβατζήδες» (πιστοποιητικά διαφάνειας, αναθέσεις έργων και προμηθειών, «αναστολή» του νόμου για το βασικό μέτοχο κλπ.), αλλά φαίνεται ότι δεν αρκούν...

* * *

Από την άλλη η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το «μέτωπο» με τη διαπλοκή, γιατί έχει ανοίξει το μέτωπο των «διαρθρωτικών αλλαγών», δηλαδή της ολομέτωπης επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αιχμή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ κρατούν μια «σχιζοφρενική» στάση: Από τη μια κατηγορούν την κυβέρνηση για ατολμία και φόβο στην υλοποίηση νεοφιλελεύθερων «τομών» λόγου του πολιτικού κόστους και από την άλλη διογκώνουν και καυτηριάζουν τη διαχειριστική ανικανότητά της να τις υλοποιήσει, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι φανερό ότι η έκβαση της αδυσώπητης διαμάχης στους κόλπους της ολιγαρχίας δεν έχει κριθεί. Το βέβαιο είναι ότι όποιο τμήμα της αν υπερισχύσει, από κοινού με την κυβέρνηση θα εφορμήσουν πάνω στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να παρακολουθούν τι γίνεται στο «εσωτερικό» της πλουτοκρατίας, παράλληλα όμως οφείλουν να την αντιμετωπίζουν ενιαία, προκειμένου να την ανατρέψουν.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ