ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Απάντηση στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών

Στις 11.00 το πρωί στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα. Στη 1.00 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στους νόμους της Μπολόνια
Από παλιότερη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στους νόμους της Μπολόνια
Με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα απαντούν αύριο Πέμπτη, φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που θα συζητούν στο Μπέργκεν της Νορβηγίας την παραπέρα προώθηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για την Παιδεία, που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, τον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό τους ραντεβού είναι στις 11.00 στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στη 1.00 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου.

Για τους φοιτητές, οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια του αγώνα που είχαν ξεκινήσει από την αρχή σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, ενάντια στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τώρα κορυφώνονται, ενόψει της Συνόδου του Μπέργκεν, αλλά και του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, που αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιβολή των αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας. Πρωτοπόρα στις κινητοποιήσεις είναι τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, όπου συσπειρώνονται δεκάδες σύλλογοι από όλη τη χώρα, καθώς και επιτροπές ετών κι επιτροπές αγώνα.

«Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση θα επιταχύνει τα μέτρα που έχουν ήδη πάρει για την υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ και προσθέτει ότι η «αξιολόγηση» θα κατηγοριοποιήσει τα ιδρύματα «ανάλογα με το πόσο είναι ικανά να βγάζουν καταρτισμένους, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, φτηνούς εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις και πόσο "ικανά" είναι να παράγουν ή και να κατασκευάζουν έρευνες για το κεφάλαιο».

Η κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους προωθείται επίσης και από την εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων και του «παραρτήματος διπλώματος», που οδηγούν στην ακύρωση του πτυχίου και των ολοκληρωμένων σπουδών προς χάριν των «περιόδων σπουδών» και των «βραχυπρόθεσμων καταρτίσεων», τις οποίες μάλιστα θα παραγγέλνει ο εκάστοτε εργοδότης.

Οι έντονες αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών στη λεγόμενη αξιολόγηση «τσαλακώνουν» την εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει και χτες η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που στηρίζεται στην ευρύτερη συναίνεση του «διαλόγου» για την Παιδεία. Στην πραγματικότητα, αυτή η πολιτική έχει μόνο τη συναίνεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που από κοινού τόσα χρόνια προωθούν την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για όλα αυτά, οι φοιτητές της Αθήνας προχωρούν σήμερα σε πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και καλούν το λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια. Αντίστοιχα, οι σπουδαστές θα αποκλείσουν συμβολικά στις 2.30 το μεσημέρι τη λεωφόρο Καβάλας.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν επίσης φοιτητές και σπουδαστές:

- Στην Πάτρα, 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

- Στα Γιάννενα, 7.00 το απόγευμα, στη Δόμπολη.

- Στην Κομοτηνή, 12.00 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

- Στην Ξάνθη, 12.00 το μεσημέρι, στο Πολυτεχνείο.

- Στην Κέρκυρα, τις Σέρρες και την Κοζάνη, οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι στις διοικήσεις των τοπικών ανώτατων ιδρυμάτων.

ΠΟΣΔΕΠ
Δραματικές οι συνέπειες της «αξιολόγησης»

Σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας μίλησε χτες ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η μαχητική υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου ήταν το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργάνωσε χτες, πρώτη μέρα της τριήμερης απεργίας της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων. Στόχος των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών είναι να αποτρέψουν «τις επεμβάσεις που μεταλλάσσουν το χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου», δηλαδή τη Διαδικασία της Μπολόνια και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακοί βρίσκονταν σε διαρκή συνεδρίαση χτες, που θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν ενάντια στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια αποφάσισε και η ΟΛΜΕ.

Μιλώντας για τη διαδικασία της Μπολόνια και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης επισήμανε ότι οι συνέπειές τους θα είναι «δραματικές, με μεγάλη διάρκεια και χωρίς επιστροφή», προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο θα αντικατασταθεί από σχολές κατάρτισης, θα χαθεί η έννοια του πανεπιστημίου που κάνει έρευνα και παράγει ολοκληρωμένους επιστήμονες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που επισήμανε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται σήμερα και στη χώρα μας, εκπορεύονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Λισαβόνας το 2000, με πραγματικό στόχο να μπει η γνώση στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, δηλαδή του καπιταλιστικού κέρδους. Ετσι, εξήγησε, υποτάσσονται και τα πανεπιστήμια στις επιταγές των επιχειρήσεων, σπρώχνονται και τα ίδια τα ιδρύματα να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και οι απόφοιτοί τους να είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, δηλαδή να είναι απόφοιτοι «μιας χρήσης», που οι γνώσεις τους θα απαξιώνονται γρήγορα και θα καταφεύγουν στη «διά βίου κατάρτιση». Ο Κ. Αλυσσανδράκης πρόσθεσε ότι η Διαδικασία της Μπολόνια είναι ένα βασικό εργαλείο για την προώθηση αυτών των αποφάσεων και η «αξιολόγηση» είναι επίσης ένα επιμέρους εργαλείο που θα επιβραβεύει ιδρύματα και πανεπιστημιακούς, που προσαρμόζονται σ' αυτό το μοντέλο, ενώ θα τιμωρεί τους υπόλοιπους. Κάλεσε, τέλος, «να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο για όλο το λαό», μέσα από τη συσπείρωση όχι μόνο των πανεπιστημιακών, των φοιτητών κι όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά με τη συσπείρωση όλου του λαού.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, που αν και άσκησε κριτική για τις επερχόμενες αναδιαρθρώσεις... ξέχασε να αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ για την επιβολή τους. Παράλληλα, μιλώντας για την «αξιολόγηση», τα αρνητικά σημεία που εντόπισε ήταν η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητας» και το ότι θα γίνεται από εξωτερικούς αξιολογητές, λες και αν έλειπαν αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε η ΕΕ να επιβάλει μια ...«καλή αξιολόγηση».

Σήμερα η σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ, μπροστά και στο συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η σύσκεψη γίνεται στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Ψευτοπιστοποιητικά» με 4 ευρώ!

Συνεχίζεται η βιομηχανία προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω σεμιναρίων για τα οποία χορηγούνται «πιστοποιητικά παρακολούθησης», ώστε να αξιοποιηθούν αργότερα στα πλαίσια των πιστωτικών μονάδων και του «παραρτήματος διπλώματος».

Ενα ακόμα σεμινάριο πραγματοποιήθηκε χτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο, τον ΔΑΠίτικο σύλλογο φοιτητών και αποφοίτων «Ωκεανός» και το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Το σεμινάριο είχε τίτλο «Νέοι Ορίζοντες για τα ελληνικά λιμάνια» - προφανώς αναφερόταν στους «ορίζοντες» που ανοίγει για το κεφάλαιο η ιδιωτικοποίησή τους - και ομιλητές ήταν δυο στελέχη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το μέγα σκάνδαλο, ήταν ότι για να αποκτήσει κάποιος το περίφημο «πιστοποιητικό» παρακολούθησης έπρεπε να πληρώσει 4 ευρώ! Οι φοιτητές της ΠΚΣ με μαζική παράσταση διαμαρτυρήθηκαν για αυτού του τύπου τις διοργανώσεις που συμβάλλουν στην υποβάθμιση και τον κατακερματισμό των σπουδών, ενώ γίνονται βήμα προπαγάνδας της κυβερνητικής πολιτικής. Με την κινητοποίησή τους κατάφεραν επίσης να επιστραφούν σε όλους τους φοιτητές τα «κοροϊδίστικα» χρήματα που είχαν καταβάλει για τα πιστοποιητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ