ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σάλος από τις φερόμενες σαν θέσεις του Kύπριου Προέδρου
  • Διέρρευσαν από τουρκικό κανάλι
  • Για προσπάθεια υπονόμευσης της αποστολής Πρέντεργκαστ από την τουρκική πλευρά κάνουν λόγο οι Κύπριοι

Προσπάθεια υπονόμευσης της αποστολής Πρέντεργκαστ στο Κυπριακό θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τις διαρροές από την τουρκική πλευρά των φερόμενων ως θέσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες του με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του χαρακτηρισμού των θέσεων αυτών ως «σκληρών». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε πως «οι θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου».

Οι φερόμενες ως θέσεις του Προέδρου μεταδόθηκαν από το τουρκικό κανάλι NTV σε ανταπόκρισή του από την κατεχόμενη Λευκωσία και - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνουν:

- Αποχώρηση όλων των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

- Πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

- Τερματισμό των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας στην Κύπρο.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε επίσης όπως, σε περίπτωση συμφωνίας, τον εγγυητικό ρόλο για εφαρμογή της λύσης να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φέρεται να ζήτησε επιστροφή όλων των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων, μείωση του αριθμού των εποίκων στις 30 χιλιάδες, περιλαμβανομένων και αυτών που έχουν τελέσει γάμο με μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Αλλες αξιώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, κατά τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είναι:

- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να μην έχει ρόλο επιδιαιτητή.

- Να μην υπάρξει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των συνομιλιών και,

- να αποσυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο των όσων μετέδωσε το τουρκικό κανάλι για δήθεν «σκληρές θέσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς, σεβόμενος τον κανόνα της εμπιστευτικότητας.

Ο Ιακώβου ανέφερε πως πίσω από τις διαρροές κρύβεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η τουρκική κυβέρνηση. Επιπλέον, παρατήρησε πως αυτά δείχνουν μια προδιάθεση κακής πίστης και μια προσπάθεια να καταστραφεί αυτή η πρωτοβουλία του γγ των Ηνωμένων Εθνών και έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τον κύριο Πρέντεργκαστ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην Τουρκία.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, «πρόκειται για παραβίαση της διπλωματικής τακτικής και η Τουρκία, ενεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, δείχνει την κακή της πρόθεση και βούληση».

Δ. Χριστόφιας: Δεν επιθυμούν επανέναρξη συνομιλιών

Εξάλλου, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι με τις διαρροές και τους ισχυρισμούς «περί σκληρών θέσεων» του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά δείχνει ότι δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι - όπως φαίνεται - στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής πλευράς δεν είναι η επανάληψη των συνομιλιών, αλλά η άρση της δήθεν απομόνωσης. «Η εκτίμηση αυτή», είπε, «ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

«Φαίνεται πως κάποιοι τους είχαν υποσχεθεί ότι, αν πουν "ναι" στο δημοψήφισμα και η άλλη πλευρά πει "όχι", θα έχουν τα δικά τους φιλοδωρήματα, τα οποία ισοδυναμούν με μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε Ταϊβάν. Γι' αυτό, εντατικοποιούν το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, αναμένοντας να ικανοποιηθούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Αναφερόμενος στις επαφές του αναπληρωτή γγ των Ηνωμένων Εθνών, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο ακούει τις θέσεις των δύο πλευρών. Είπε, επίσης, πως ο ΟΗΕ κινείται προς την κατεύθυνση της διερεύνησης με καλή θέληση και χωρίς να παίζει το παιχνίδι - κατά την έκφρασή του - της απόδοσης ευθυνών σε οποιαδήποτε πλευρά.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά με καλή θέληση, θέτοντας τις θέσεις, που έχει αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση πως, στο πλαίσιο της αποστολής του, ο κ. Πρέντεργκαστ μεταφέρει το πνεύμα των θέσεων της κάθε πλευράς στην άλλη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μετά την ενημέρωση του γγ του ΟΗΕ, ο κύριος Πρέντεργκαστ να πραγματοποιήσει νέα περιοδεία στην περιοχή. «Νομίζω», κατέληξε, «ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε».


Συνάντηση τουρκικής - τουρκοκυπριακής ηγεσίας

Την τακτική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία στο Κυπριακό συζήτησε αργά χτες στην Αγκυρα η τουρκοκυπριακή ηγεσία με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε μετά τη συνάντηση, την πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη θέση του «προέδρου» της ΤΔΒΚ. Διπλωματικές και πολιτικές πηγές σημειώνουν ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να ασκήσουν πίεση στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο προκειμένου να αρχίσουν «σοβαρές συνομιλίες».

Η αναβολή της συνάντησης του Προέδρου Νετζντέτ Σεζέρ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ αποκαλύπτει διαφορά απόψεων «στην κορυφή του τουρκικού μηχανισμού λήψης αποφάσεων», λένε οι ίδιες πηγές στην Αγκυρα, σχολιάζοντας την - τελευταίας στιγμής - αλλαγή του προγράμματος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην Αγκυρα. Ο Μ. Ταλάτ και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συναντήθηκαν και συζήτησαν το Κυπριακό μόνο με την ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης και όχι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως είχε προγραμματιστεί και όπως απαιτεί το πρωτόκολλο.

Στην τρίωρη σύσκεψη στην πρωθυπουργική κατοικία για το Κυπριακό συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μεχμέτ Ντουλγκέρ και ο υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Αλί Τουιγκάν. Από τουρκοκυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Μεχμέτ Ταλάτ, ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Δηλώσεις Γκιουλ

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο Τούρκος υπουργός είπε χτες ότι δεν υπάρχουν γραπτές θέσεις από τους Ελληνοκύπριους προς την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή πλευρά για αλλαγές που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ήθελε στο «σχέδιο Ανάν».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανέλαβε αυτά τα οποία είχε αναπτύξει πριν από το δημοψήφισμα. «Δεν έχουν αντίρρηση σε κάποιο άρθρο, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα», είπε χαρακτηριστικά πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Στην Αθήνα ο Κ. Πρέντεργκαστ

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία με νέα συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναχώρησε για την Αθήνα, για συνέχιση των διαβουλεύσεών του.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, ο Σερ Κίραν ανέφερε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Βρίσκομαι στο μέσο της περιοδείας μου και θέλω να είμαι ρεαλιστής αντί αισιόδοξος ή απαισιόδοξος», είπε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να βοηθήσουν, να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν, «αλλά στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια διευθέτηση και συμφωνία αποδεκτή και για τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος απ' αυτά που άκουσε από τις δύο πλευρές, ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι τώρα έχει μια καλύτερη αντίληψη για τις θέσεις των δύο πλευρών από ό,τι όταν έφθασε στην Κύπρο.

Ωστόσο, απέφυγε να πει περισσότερα και επανέλαβε απλώς ότι έχει μια πιο ξεκάθαρη αντίληψη για τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των δύο πλευρών. Μεθαύριο ο Σερ Κίραν θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ