ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας.

Μέσα από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αναδείχτηκαν οι συνέπειες της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής όπως αυτές εκφράζονται στα δύο Σώματα. Ελλείψεις προσωπικού, υπερωριακή απασχόληση, έλλειψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

Ο Γιάννης Νάκης, μιλώντας στους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής, τόνισε την ανάγκη της πάλης για την κάλυψη των οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενάντια στη μερική απασχόληση και τη διαμόρφωση δύο κατηγοριών εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών τους, την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα.

Στη συνάντηση με την Ενωση των Λιμενικών διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να ενταθεί η πίεση των εργαζομένων για τον αναπροσανατολισμό του Λιμενικού Σώματος, για να απαλλαγεί από το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και να διεκδικήσουν σύγχρονα αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Ειδική αναφορά έγινε στις εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση ως μέθοδο, τάχα, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Στη συνάντηση με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Γ. Νάκης ξεκαθάρισε πως με την πολιτική αυτή η κυβέρνηση δε θέλει να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. «Στόχος της είναι να ενταθεί η αστυνομοκρατία και η τρομοκράτηση των εργαζόμενων και του λαϊκού κινήματος», είπε και σημείωσε την ανάγκη οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας να εντείνουν την πάλη τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, που πιστά υπηρετούν και εφαρμόζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι τους, πολιτική που ξεθεμελιώνει εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων, διώκει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Κανείς δεν μπορεί να σβήσει την ιστορία

Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας», τιμώντας την 60χρονη αντιφασιστική νίκη των λαών, με ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Ενα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα ήταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος που σφραγίστηκε με τη νίκη των Λαών κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού.

Σήμερα τιμούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τα 40 χρόνια της αντιφασιστικής Νίκης των λαών εκατομμύρια άνθρωποι, μαζί η Ελλάδα που πάλεψε τους φασίστες κατακτητές και έδωσε χιλιάδες νεκρούς.

Δεν μπορεί κανείς να σβήσει την ιστορία, την προσφορά των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο.

Χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου που σέβεται την αλήθεια, κάθε εργαζόμενου, είναι να αποκρούσει την παραχάραξη της ιστορίας την κατευθυνόμενη από αντιδραστικές δυνάμεις του Ιμπεριαλισμού. Η Δημοκρατική Μέριμνα συμπαραστέκεται στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μέχρι που η πολιτεία ολοκληρώσει την ηθική και υλική αποκατάστασή τους.

Πιστεύουμε οι Λαοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με αγώνες θα συμβάλουν για ειρήνη στον κόσμο, είναι ελπίδα και δύναμη όλης της ανθρωπότητας».

Επίσης, το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» ανακοινώνει πως λόγω μη απαρτίας της Γενικής Συνέλευσης της 1ης Ιούνη 2005, αυτή θα πραγματοποιηθεί την 8η Ιούνη 2005. στις 6 το απόγευμα, με τα ίδια θέματα.

Τέλος, ευχαριστεί όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πασχαλινή έκκληση για βοήθεια στα θύματα της πολιτικής δίωξης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ερχεται βδομάδα «τρομοκρατίας»

Νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα ετοιμάζεται να προκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, για την παραπέρα «επιτήρηση» του λαϊκού κινήματος. Οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές δυνάμεις του Σώματος δίνουν τις δικές τους εξετάσεις στους «προϊσταμένους» τους, αφού σε περίπου δυο βδομάδες το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ θα συζητήσει αντίστοιχα μέτρα. Το ΚΚΕ καταψηφίζει, προειδοποιεί τους εργαζόμενους τι τους ετοιμάζουν και τους καλεί σε εγρήγορση κι αγώνα για την προάσπιση των δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας», η αντιπροσωπεία του στην Αθήνα διοργάνωσε χτες συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και Σταύρος Λαμπρινίδης από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συμμετέχουν στις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος.

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε το γεγονός ότι θα εισαχθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επτά «εκθέσεις» για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», τις οποίες φυσικά το ΚΚΕ θα καταψηφίσει. Υπογράμμισε ότι όλο το αυταρχικό πλαίσιο που στήνεται - π.χ. με τις αποφάσεις του Τάμπερε το 1999, το διαβόητο Πρόγραμμα της Χάγης, τις κάμερες που στήνονται πλέον παντού, τις στρατιές των χαφιέδων και την παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής - σκοπό έχει την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος που εναντιώνεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, το λαϊκό κίνημα, τις μορφές πάλης του οποίου τις βαφτίζουν «τρομοκρατικές» για να τις χτυπήσουν ευκολότερα.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι στις επτά αυτές «εκθέσεις» λέγονται πολλά περί του «ισλαμικού φονταμενταλισμού», όμως δεν περιλαμβάνεται ούτε μια αράδα για τις σφαγές στη Φαλούτζα του Ιράκ και την Παλαιστίνη. «Αυτές οι σφαγές αμάχων κι αθώων θυμάτων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν είναι τρομοκρατία;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Σημείωσε ότι όλες αυτές οι «εκθέσεις» αναφέρουν σαν μεγαλύτερο κίνδυνο της ΕΕ την «τρομοκρατία» και μεγαλύτερη πρόκληση την «ασφάλεια». «Αυτοί είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις στην ΕΕ με τα επισήμως καταγεγραμμένα 20 εκατομμύρια ανέργων και τα 50 εκατομμύρια των φτωχών;», συνέχισε. Χαρακτήρισε δε πρόκληση της συνεχιζόμενη πολιτική της ΕΕ που φέρνει νέα υπερκέρδη στην ολιγαρχία, ενώ επιφυλάσσει μακρόχρονη, μονόπλευρη λιτότητα για τις πλατιές μάζες.

Βιάζονται να θωρακίσουν την πολιτική τους, καθώς έρχεται νέα λαίλαπα αντεργατικών μέτρων, ανέφερε, γι' αυτό στις «εκθέσεις» τους επιμένουν στην πιστή εφαρμογή των νόμων που καταργούν ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Διευρύνουν τα συστήματα φακελώματος, προκειμένου οι πάντες να είναι υπό παρακολούθηση χωρίς καμία προστασία. Αναβαθμίζουν τις δυνάμεις καταστολής, στήνουν νέες αστυνομικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, για να χτυπήσουν όποτε κι όπου χρειαστεί το λαϊκό κίνημα. Μετά το γνώριμο πλέον «προληπτικό πόλεμο», εισάγουν την έννοια της «προληπτικής δράσης κατά της τρομοκρατίας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά αντιστοιχία των γνωστών πια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου Γης.

Πρόσθεσε ότι στις «εκθέσεις» τους υποστηρίζουν πως τα ριζοσπαστικά κινήματα αποτελούν φυτώρια τρομοκρατικών οργανώσεων και αυτό αυτόματα βάζει στο στόχαστρό τους απελευθερωτικά κινήματα, οργανώσεις και κόμματα που έχουν μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Προειδοποίησε ότι μεθοδεύουν αλλαγές στο καταστατικό του ΟΗΕ για να ενταχθεί εκεί η επίκληση του «τρομοκρατικού κινδύνου».

Θύμισε ότι η ΕΕ, που τόσο κόπτεται ενάντια στην τρομοκρατία, δε βρήκε λέξη να πει για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα τον αρχιτρομοκράτη, αποδεδειγμένα βομβιστή, φονιά αθώων και πράκτορα της ΣΙΑ, γνωστό αντικομμουνιστή Καρίλες. Δε λέει λέξη για τη φυλάκιση πέντε Κουβανών οι οποίοι αποκάλυψαν το δίκτυο που δρούσε επί εδάφους ΗΠΑ και έβαζε βόμβες σε ξενοδοχεία στην Κούβα. ΄Η για την απαγωγή στη Βενεζουέλα και τη φυλάκιση, σε αμερικάνικο λευκό κελί, εκπροσώπου των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας, ο οποίος ήταν μάλιστα και επίσημος συνομιλητής με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας στις διαπραγματεύσεις της με τους αντάρτες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους λαούς να αντιδράσουν, να μη φοβηθούν, να συμμετέχουν στους αγώνες για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς έχουν τη δύναμη να βάλουν ένα φραγμό στον αυταρχικό αυτό κατήφορο. Παράλληλα, να δώσουν πολιτική απάντηση στα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ ή επιμένουν και παραπληροφορούν ότι τα κακώς κείμενα μπορούν να διορθωθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η ΕΕ γιατί στήθηκε να εξυπηρετήσει και να προστατέψει αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των κεντρικών πολιτικών επιλογών της ΕΕ, εξέφρασε τη λύπη του για την καταψήφιση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος σε Γαλλία - Ολλανδία και πρότεινε διορθωτικές τάχα παρεμβάσεις στα ευρωενωσιακά κείμενα, ως εχέγγυο για την προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ