ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
Με τι όπλα πας στη μάχη;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Ο,τι ψάχνεις, βρίσκεις. Για όποια τάξη δουλεύεις μολογάς.

Παράδειγμα: Η πολυεθνική «Καρφούρ» κρατάει υπαλλήλους 6 ώρες στη δουλιά, αλλά τους πληρώνει για 4! Η είδηση υπήρχε χτες μόνο στον «Ρ». Μαζί με την ανάλυση τού τι σημαίνει αυτό, ποια πολιτική το ευνοεί, πώς αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Γιατί μόνο ο «Ρ» ψάχνει και καταγράφει την εργασιακή πραγματικότητα έτσι και εκεί όπου εκφράζεται με κραυγαλέο τρόπο η αντιπαράθεση κεφαλαίου - εργασίας. Γιατί μόνο ο «Ρ» έχει προσανατολισμό να αποκαλύπτει την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, να δείχνει το πώς - γιατί και από ποιους παράγεται ο πλούτος. Και απαντά έτσι σταθερά στο ποιοι είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να διεκδικούν όλον τον πλούτο, οι εργάτες.

Παράδειγμα άλλο: Στο σύνολο των εφημερίδων, κατά καιρούς δημοσιεύονται ρεπορτάζ για τα κέρδη των τραπεζών. Είναι ρεπορτάζ κράχτες για το ανέβασμα της τιμής των μετοχών. Μόνο μέσα από το «Ρ» τα κέρδη των τραπεζών παρουσιάζονται ως παρασιτικά, ως προϊόν ληστείας του λαϊκού εισοδήματος.

Παράδειγμα τρίτο: Κοντά τρεις δεκαετίες προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μέσα στην εργατική τάξη υπάρχουν «ρετιρέ» και «υπόγεια». Σαν συνακόλουθο διατυπώνεται το αίτημα να κοπούν τα προνόμια των ρετιρέ. Βαθιά διχαστική, διασπαστική και αντιλαϊκή αντίληψη. Το χειρότερο: Οχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο αυτόν που κλέβει τον ιδρώτα, αλλά αξιώνει να έχει και συμπαραστάτες από τα θύματά του. Μόνο μέσα από τον «Ρ» έχει προβληθεί η άποψη ότι το ύψος του μεροκάματου καθορίζεται από τους συσχετισμούς και γι' αυτό η εργατική τάξη έχει κάθε συμφέρον να ανατρέπει τους συσχετισμούς υπέρ της, ώστε να διεκδικεί για το σύνολό της τα περισσότερα.

Μπορούμε να τραβήξουμε μακριά αυτόν τον κατάλογο. Και να απαντήσουμε θαρραλέα ότι «ναι, βλογάμε και τα γένια μας, γιατί μπορούμε να αποδείξουμε το αναντικατάστατο του "Ρ"». Η σημερινή επισήμανση, όμως, γίνεται για άλλο λόγο: Γιατί εντείνεται με τρομακτικό τρόπο η προπαγανδιστική εκστρατεία της αστικής τάξης, που αξιώνει να φαγωθούν οι εργάτες μεταξύ τους, για να αυξήσει αυτή τα κέρδη της. Η μάχη θα κριθεί στο δρόμο, αλλά το πόσες και ποιες δυνάμεις θα συγκεντρωθούν, για ποιους στόχους και πώς θα παλέψουν, αφορά και στην ενημέρωση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΠΑΡΑΖ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΟΙ «ΕΙΔΙΚΟΙ»: «Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει φέτος. Η κυβερνητική αποφασιστικότητα είναι, με άλλα λόγια, τέκνο της ανάγκης (...) από καιρό, ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα δεν έχει περιθώρια χρόνου (...) για την ακρίβεια μάλιστα η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει (...) χάθηκε χρόνος πολύτιμος και τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ακόμη μεγαλύτερη χρονική πίεση» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Η ελληνική οικονομία παραπαίει. Από τη μία χρηματοδοτεί με δισ. ευρώ αντιπαραγωγικές δραστηριότητες. Από την άλλη, κάθε παραγωγική της ικμάδα, αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο, πνίγεται στη γραφειοκρατία του δημοσίου. Το κράτος δε ρουφά μόνο τον ιδρώτα μας, αποτρέπει και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας από επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: «Οι λίγοι που δημιουργούν το πρόβλημα στην οικονομία και θίγουν το κοινωνικό σύνολο είναι οι εργαζόμενοι και μόνον αυτοί, κατά τη νεοφιλελεύθερη λογική. Και τα "οργανωμένα τους συμφέροντα" είναι οι κοινωνικές κατακτήσεις, δηλαδή οι ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, που πέτυχαν με αγώνες, η κοινωνική τους ασφάλιση για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και περίθαλψη και τέλος οι αμοιβές τους, όπως έχουν διαμορφωθεί με συλλογικές συμβάσεις μετά από διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΟΙ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ»: «"Το μεγάλο πρόβλημα που έχει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του είναι η αντίληψη όλων εκείνων των προνομιούχων που μάχονται όχι μόνο για να διατηρούν τα κεκτημένα αλλά να τα επαυξάνουν", δήλωσε χτες ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης. Δίνοντας νέα διάσταση στη δημόσια συζήτηση περί "ρετιρέ εργαζομένων" έφερε σε αντίθεση την προσπάθεια των προνομιούχων του Δημοσίου να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. "Αυτό είναι κρατισμός" είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για συντεχνίες, οι οποίες τόσα χρόνια και μέσα στο ΠΑΣΟΚ καθόρισαν τις επιλογές του» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ καμιά ανοχή σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εργασιακές ανατροπές στο δημόσιο τομέα

ΕΘΝΟΣ: ΚΡΥΦΟ ΣΧΕΔΙΟ για τους δημοσίους υπαλλήλους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ και μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς

Η ΧΩΡΑ: Είμαι αποφασισμένος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και «βαθύ κράτος»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΑΝΥΠΟΠΤΟΙ από ισχυρή έκρηξη

Η ΑΥΓΗ: Πρωθυπουργική επίθεση κατά του δημοσίου τομέα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚ-ΡΗΞΕΙΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Βατερλό του «Μπαϊρακτάρη»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ θα γίνουν

ΤΑ ΝΕΑ: 10 εντολές για φοροκυνηγητό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δάνεια 10,7 δισ. ευρώ πνίγουν 172 εισηγμένες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λιμενεργάτες με ετήσιο μισθό 122.000 ευρώ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ και οι διαπλεκόμενοι

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εκτίμηση ...Κατεχάκη

«Κατά έγκυρη εκτίμηση, η τρομοκρατία είναι κύμα που φουσκώνει. Οσο καθυστερεί η εμφάνιση προκήρυξης τόσο συσσωρεύεται ο φόβος ότι αυτή θα βγει ύστερα από αιματηρό χτύπημα που θα προκαλέσει αίσθηση. Στην περίπτωση αυτή, ο κύκλος που έκλεισε το 2002, ξανανοίγει» (ο Δ. Μητρόπουλος στα «ΝΕΑ»).

Τρέμετε θησαυροφυλάκια

«Η εντύπωση που καλλιεργείται απ' αυτούς που για ίδιον όφελος θέλουν να εμποδίσουν την όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για να εξυπηρετηθεί το "μεγάλο κεφάλαιο". Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι ρήξεις και τομές για τις οποίες γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα, εφόσον τελικώς προχωρήσουν θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Κλαυθμώνος

«Εναλλακτικά σενάρια για την πρόσληψη στο Δημόσιο μη μόνιμου προσωπικού, που δεν θα έχει τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, αλλά θα καταλαμβάνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ειδικές οργανικές θέσεις οι οποίες θα συσταθούν για αυτόν τον σκοπό, εξετάζει η κυβέρνηση μετά το "επιτυχημένο παράδειγμα" κατά την έκφραση του ίδιου του πρωθυπουργού "της συμφωνίας του ΟΤΕ"» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Ορισμένα από τα αυτονόητα

«Τουρκικές πηγές μετέδωσαν επτά σημεία αλλαγών που φέρεται να ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Τα σημεία αυτά είναι η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών και των ελληνικών στρατευμάτων, ο τερματισμός των επεμβατικών δικαιωμάτων της Αγκυρας και η ανάληψη των εγγυήσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιστροφή όλων των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, οι έποικοι να μην υπερβαίνουν τους 30.000, ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, το Κυπριακό να μη συνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και κατάργηση επιδιαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία νέων συνομιλιών» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ