ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ»
Σε ρόλο τρομοκράτη ο Κ. Μητσοτάκης
  • Προτείνει δικομματικό πραξικόπημα για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα
  • Η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η αξιολόγηση στα ΑΕΙ τα «σημεία συμφωνίας» μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τις άμεσες «διαρθρωτικές αλλαγές»

Στην τρομοκράτηση των εργαζομένων αποσκοπούν οι χτεσινές εφιαλτικές προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη για την επιβολή απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων», διευκολύνοντας ταυτόχρονα και την κυβέρνηση να φορά τη μάσκα της «ήπιας μεταρρύθμισης».

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, με τη χτεσινή του παρέμβαση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υποδεικνύει ευθέως ένα δικομματικό «πραξικόπημα» με στόχο την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα.

Ενθαρρημένος προφανώς από την επίδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης Καραμανλή για την προώθηση των βάρβαρων «διαρθρωτικών αλλαγών» και την ένθερμη στήριξη και συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει την ταχεία κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με αιχμή τις ΔΕΚΟ και το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά, αλλά επεκτείνεται μέχρι και την αξιολόγηση των ΑΕΙ και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την τρομο-παρέμβαση του επιτίμου οχυρωμένος πίσω από την πάγια θέση ότι δε σχολιάζει τις δηλώσεις του, αλλά ουδόλως ενοχλήθηκε όταν του επισημάνθηκε πως η κυβέρνηση «έχει πλέον την ίδια φωνή με τον κ. Μητσοτάκη»...

Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε ευθέως από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν για την επιβολή συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή η δικομματική συμφωνία είναι εφικτή «από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ευθέως δηλώνει ότι δεν είναι κρατιστής και μέσα στο κόμμα του ακούγονται και άλλες πολλές υπεύθυνες φωνές».

Τα σημεία της αντεργατικής συμφωνίας

Το πρώτο «σημείο συμφωνίας» περιλαμβάνει την από κοινού προώθηση και ψήφιση στη Βουλή νόμου που θα καταργεί τη σταθερή και μόνιμη εργασία εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και θα ελαστικοποιεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Η ανατροπή δεν αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και τους νυν εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τη διατύπωση του Κ. Μητσοτάκη, ο νόμος που άμεσα πρέπει να φέρουν στη Βουλή τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να ορίζει ότι «εφεξής οι εργαζόμενοι στο ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση με τους λοιπούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα». Σε μια επίδειξη αυταρχισμού και αλαζονείας προτείνει η απόφαση αυτή «να μην αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα».

Για τους νυν εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα δηλώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «πρέπει να προσαρμόσουν τις εργασιακές σχέσεις και τα εφεξής δημιουργούμενα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα με όσα ισχύουν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα», υιοθετώντας ευθέως τη «σύγκλιση προς τα κάτω» και την οπισθοδρόμηση.

Δεύτερο «σημείο δικομματικής συμφωνίας», σύμφωνα με τον επίτιμο, πρέπει να αποτελέσει η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διάλυση των Ταμείων, προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης. Με ελάχιστα συγκαλυμμένο τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πρόταση για παράταση του εργάσιμου βίου, θέσπιση μιας κατώτερης σύνταξης και παράδοση στην ιδιωτική ασφάλιση. Τα δύο κόμματα, αναφέρει, πρέπει να συμφωνήσουν στους αριθμούς και στα άλλα δεδομένα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ακριβώς για να παρουσιάσουν ως αναγκαιότητα και μονόδρομο τις κοινές λύσεις. Στη βάση της συμφωνίας «στα δεδομένα», τα δύο κόμματα πρέπει να προχωρήσουν «σε κρατική βοήθεια προς τα επιμέρους Ταμεία, η οποία κατ' ανάγκην δεν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι δίδεται σήμερα», υποδεικνύοντας ουσιαστικά τη διάλυση των Ταμείων. Στη βάση αυτή εκφράζει έμμεσα τη διαφωνία του για τη συμφωνία στον ΟΤΕ λέγοντας ότι είναι πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο «το να επιδιώκουμε επιλεκτικά να λύσουμε το πρόβλημα, όχι καταργώντας προνόμια αλλά εξασφαλίζοντας όλους τους προνομιούχους σε βάρος του δημοσίου τομέα και των Ταμείων από τα οποία θα συνταξιοδοτηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μη προνομιούχων».

«Υπάρχουν στο πρόγραμμά μας διαρθρωτικές αλλαγές. Τα πράγματα γίνονται το ένα μετά το άλλο. Ούτε όλα μπορεί να ανοίξουν τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης της χώρας από μια νέα κυβέρνηση, ούτε βεβαίως τον τελευταίο χρόνο ή τον τελευταίο μήνα. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται με τη σειρά». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε γιατί «ξαφνικά» η κυβέρνηση άνοιξε όλα τα μέτωπα των διαρθρωτικών αλλαγών. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρά χωρίς τυμπανοκρουσίες και με συστηματικό τρόπο το ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων τη μία μετά την άλλη, επιχειρώντας κάθε φορά να διασπά τους εργαζόμενους και να δημιουργεί τεχνητές αντιθέσεις ώστε να εξουδετερώνει όσο μπορεί τις αντιδράσεις τους.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ολοι πρέπει να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις

Ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζομένους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους αγρότες και τους συνδικαλιστές να μπουν μπροστάρηδες στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έστειλε χτες από την Πάτρα ο Γ. Παπανδρέου.

Η Ελλάδα είπε ο Γ. Παπανδρέου «χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη και αυτή η δύναμη είναι το ΠΑΣΟΚ». Είμαστε ενάντια στη λογική του «κρατισμού», εμείς βάλαμε τα «θεμέλια μιας μεγάλης μεταρρύθμισης». Ο ίδιος κάλεσε το λαό να στηρίξει τις αναδιαρθρώσεις, γιατί όπως είπε «χρειάζονται», αφού οι εξελίξεις είναι πολλές» και «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας δεν είναι καλή»...

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του ΟΤΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τομές αλλά «ακριβοπλήρωσε και αγόρασε τα "ρετιρέ" και στέλνει το λογαριασμό στα "ισόγεια και υπόγεια"». Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για το συνδικαλιστικό κίνημα τονίζοντας ότι «σήμερα αλλάζουν οι εποχές και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστάρης στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Μάλιστα κάλεσε τους συνδικαλιστές, όχι μόνο να βάλουν πλάτη μέσα στο χώρο τους, αλλά να συνενωθούν «με το μεγάλο λαϊκό κίνημα, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια για κάθε πολίτη». Εντελώς υποκριτικά ο ίδιος και ενώ ζητούσε από τους εργαζόμενους να υποθηκεύσουν το εργασιακό τους μέλλον, ισχυριζόταν ότι όταν γίνει «κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει σημαντικές τομές και αλλαγές υπέρ του λαού, υπέρ της χώρας, υπέρ του εργαζόμενου, υπέρ του αγρότη, υπέρ της γυναίκας, υπέρ της νοικοκυράς».

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι έτοιμο να «ακούσει προτάσεις και ιδέες», αλλά υποστήριξε «όχι απ' αυτήν την κυβέρνηση πια, η οποία κάθε μέρα δείχνει ότι κάνει αποσπασματικές ενέργειες» και έχει «πάρει τον κατήφορο». Την ίδια στιγμή πάντως έσπευσε να σημειώσει, «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη συναίνεση για την πατρίδα. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε μεγάλες αλλαγές για την πατρίδα» και να συμπληρώσει ότι δήθεν η «ΝΔ δεν ήθελε συναίνεση».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «θα πάρει πρωτοβουλίες για να ενώσει το προοδευτικό κομμάτι και του "ΝΑΙ" και του "ΟΧΙ" για να φτιάξει μια πρόταση για μια αυριανή δημοκρατική Ευρώπη των πολιτών»...

Αύριο οι εσωκομματικές εκλογές

Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των νέων μελών που θα στελεχώσουν τις δημοτικές οργανώσεις και τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με το νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, έχουν τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι και για αυτές τις εσωκομματικές διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ κυκλοφόρησε ερωτηματολόγιο στο οποίο όσοι συμμετέχουν στις εκλογές θα κληθούν να απαντήσουν σε 23 ερωτήματα.

Τα πρώτα ερωτήματα αφορούν το Ευρωσύνταγμα και τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το γαλλικό και ολλανδικό «όχι» στα δημοψηφίσματα, που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδώσει στο ότι «οι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή τους με τους απλούς πολίτες». Ανάμεσα στα ερωτήματα υπάρχουν και αυτά που αφορούν τις «μεταρρυθμίσεις» στις κρατικές επιχειρήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους

Μια σειρά από περιοδείες σε εργασιακούς χώρους προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα η ΚΟΑ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

- Τη Δευτέρα, 6/6, στην τεχνική βάση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τη Δευτέρα, 6/6, στις 11 π.μ., ο Δ. Φέτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί και θα μιλήσει στο «Ολύμπικ Κέτερινγκ».

- Τη Δευτέρα, 6/6, στις 5.30 π.μ., ο Π. Τσιχλής θα επισκεφτεί την «Κόκα - Κόλα» στο Κορωπί.

- Την Τετάρτη, 8/6, στις 10.30 π.μ., στο κεντρικό εργοστάσιο της «Κόκα - Κόλα» θα περιοδεύσει ο Π. Τσιχλής.

- Την Πέμπτη, 9/6, στις 9.30 π.μ., ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την ΠΥΡΚΑΛ.

- Την Πέμπτη, 9/6, περιοδεία θα πραγματοποιηθεί στην αποθήκη της «Κόκα - Κόλα» στον Ρέντη, στις 6 π.μ.

- Την Πέμπτη, 9/6, στη χωματερή του Σχιστού, στις 12 μ., θα περιοδεύσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Παρασκευή, 10/6, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6.30 π.μ. θα επισκεφτεί τη Διεύθυνση Οδοποιίας του Δήμου Αθηναίων.

- Την Τρίτη, 14/6, στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου στις 3 μ.μ., σε εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» θα μιλήσει η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 22/6 και 24/6 ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το φυτώριο του Δήμου Αθήνας, στις 6.30 π.μ., και το Δημαρχείο στη Λιοσίων, στις 11π.μ., αντίστοιχα.

ΟΜΕ ΟΤΕ
Αχαλίνωτη δημαγωγία

Το άσπρο - μαύρο επιχειρεί να κάνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία σχετικά με την κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε

Να πείσει ότι η αντεργατική συμφωνία, που υπέγραψε με τη διοίκηση του ΟΤΕ, είναι προς όφελος των εργαζομένων (!), επιχείρησε χτες με μια πολυσέλιδη ανακοίνωσή της η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Φτάνει στο σημείο να πει ότι η κατάργηση του καθεστώτος μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις απολύσεις! Στην προσπάθειά της να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα χαρακτηρίζει ως «κρίσιμης σημασίας» την ύπαρξη Κεντρικού Συμβουλίου για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις. Ομως, όπως και η ίδια η συμβιβασμένη πλειοψηφία σημειώνει, το Κεντρικό Συμβούλιο έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο. Ενώ αποκρύπτει στην ανακοίνωσή της: Πρώτον ότι, όπως ορίζει η σχετική σύμβαση, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου για καταγγελία σύμβασης που οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργαζομένου «δεν αποτελεί τυπικό ή ουσιαστικό προαπαιτούμενο της καταγγελίας και δεν περιορίζει χρονικά ή από οποιαδήποτε άλλη πλευρά την άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας». Δεύτερον, ότι την πλειοψηφία στο Κεντρικό Συμβούλιο έχουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας.

Τέλος, ισχυρίζεται ότι αν δεν υπέγραφε το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» τότε η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρούσε σε υποχρεωτικές απολύσεις. Τον ισχυρισμό της διαψεύδουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ΟΤΕ που αναφέρουν ότι «εμπόδιο» στις υποχρεωτικές απολύσεις ήταν το καθεστώς μονιμότητας. Το «εμπόδιο» αυτό φρόντισε να καταργήσει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ με τις υπογραφές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην κατάπτυστη αντεργατική συμφωνία.

Ξεθεμελιώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

Τη συμφωνία της ντροπής της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας» και «ξεθεμελιώνει βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων». Οι εργαζόμενοι, τονίζεται, πρέπει να συσπειρωθούν για ν' αποκρούσουν την αντεργατική πολιτική και με την πρόταση του ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν έναν ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών, που θα είναι 100% δημόσιος, θα εντάσσονται όλες οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών και παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού, θ' αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στον έλεγχό τους, με στόχο την παροχή άριστων, φθηνών υπηρεσιών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, για το πέρασμα του λιανικού εμπορίου σε κρατικό - κοινωνικό φορέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, διοργανώνει η ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 8 Ιούνη, στις 7μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου, 1ος όροφος).

-- Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Λαϊκά προβλήματα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Βόλο, την Πέμπτη, 16 Ιούνη. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Βαλκανικοί μισθοί και δικαιώματα!

Σύγκλιση με τις... βαλκανικές χώρες όσον αφορά τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων οραματίζεται ο Β. Μεϊμαράκης, «αποκαλύπτοντας» έτσι και τον πραγματικό στόχο των «διαρθρωτικών αλλαγών» που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Ο γραμματέας της ΝΔ σε χτεσινή συνέντευξή του αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η «μείωση του εργατικού κόστους» αποτελεί την αληθινή επιδίωξη των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό. Στην πραγματικότητα, όπως ευθέως δηλώνει, ο στόχος της "ανταγωνιστικότητας" θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και την επιστροφή σε ένα εργασιακό μεσαίωνα.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι «σήμερα η Ελλάς δεν είναι ανταγωνιστική», ο Β. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε ότι «όλοι γκρινιάζουν ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν, πάνε στη Ρουμανία, πάνε στη Βουλγαρία». Στο ερώτημα που ο ίδιος έδωσε "γιατί πάνε» απαντά: «Γιατί βρίσκουν ευνοϊκότερους όρους». Και συνέχισε το συλλογισμό του: «Τι πρέπει να κάνουμε για να μην πάνε; Αν μη τι άλλο, έστω να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς καλούς όρους και καλή ποιότητα»(!). Φυσικά δεν παρέλειψε να πουλήσει το γνωστό παραμύθι ότι όταν «θα είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί, θα υπάρξει παραγωγή πλούτου και θα υπάρξει διάχυση με δικαιότερο τρόπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ