ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Αξεστοι» και «αναιδείς» οι Ελληνες ναυτεργάτες!

Πρόκληση για όλους τους εργάτες της θάλασσας αποτελεί η επιστολή των εφοπλιστών προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

«Αξεστους, πότες, βρώμικους και αναιδείς»! Αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιέχονται σε κατάπτυστη επιστολή, που έστειλε η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και αφορούν τους Ελληνες ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε αυτή την κατηγορία πλοίων! Οι πλοιοκτήτες των τουριστικών σκαφών, για τους οποίους οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν εξασφαλίσει ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που ξεπερνάει τα όρια του σκανδάλου, καθώς δρουν εντελώς ανεξέλεγκτες και σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, έρχονται τώρα προκλητικά να ζητήσουν και το «βόδι»! Με την επιστολή τους και επιστρατεύοντας αυτού του είδους τους χαρακτηρισμούς σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών, αξιώνουν να εκδοθεί «άμεσα - όπως αναφέρεται - υπουργική απόφαση, ώστε να ναυτολογηθούν ναύτες από τρίτες χώρες» ...«ώστε να μη διακινδυνεύεται η ασφάλεια των πελατών μας, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι ξένοι υπήκοοι»!

Ουσιαστικά, οι πλοιοκτήτες των σκαφών αναψυχής, με την επαίσχυντη επιστολή τους, αξιώνουν ή το διωγμό των 1.000 περίπου Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά σκάφη αναψυχής ή να αποκηρύξουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτεργατικής Ενωσης του κλάδου, οι οργανικές συνθέσεις στα σκάφη αναψυχής έχουν μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 40%!

Τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με καταγγελία τους, επισημαίνουν ότι οι αντιναυτεργατικές μεθοδεύσεις των πλοιοκτητών αυτής της κατηγορίας πλοίων «εναρμονίζονται πλήρως με τη συνολική τακτική των εφοπλιστών, για την καταπάτηση μισθολογικών - εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Τονίζουν ότι «η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες εντάσσεται στη συνολική πολιτική του κεφαλαίου για την ισχυροποίησή του σε στεριά και θάλασσα», επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα.

Τα δύο σωματεία καλούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να πάρει θέση απέναντι στην πρόκληση της ΕΠΕΣΤ, τονίζοντας ότι αυτοί οι πλοιοκτήτες «λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, στοιβάζοντας αλλοδαπούς, μετατρέποντας τα πλοία τους σε χώρους υποδοχής και διακίνησης εργατών χωρίς εργασιακά δικαιώματα». «Η οικονομική δραστηριότητα - τονίζεται - και το "μαύρο χρήμα" αυτών των εταιριών δεν ελέγχεται με το ισχύον νομικό πλαίσιο». Τα σωματεία απαιτούν τη ναυτολόγηση ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες των σκαφών. Ακόμα, απαιτούν ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης αυτών των εταιριών και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τις προστατεύει.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας

Καραβάνι αλληλεγγύης στη Συρία με τη συμμετοχή 150 συνδικαλιστών και εργαζομένων, οργανώνει από τις 23-26 Σεπτέμβρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με την αποστολή αυτή οι ταξικές δυνάμεις εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Σύρους εργάτες και το λαό της Συρίας, που δέχονται προκλήσεις και απειλές από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Η αποστολή του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί και θα επιστρέψει από Δαμασκό την Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ. Αεροπορική μεταφορά με Συριακές Αερογραμμές. Το κόστος κατά άτομο είναι 450 ευρώ. Περιλαμβάνει ξενοδοχείο σε δίκλινα δωμάτια, αεροπορικά εισιτήρια, πρωινό, ένα γεύμα την ημέρα. Δύο εκδρομές ημερήσιες, τη βίζα και μεταφορές στη Δαμασκό.

Το πρόγραμμα της αποστολής αλληλεγγύης περιλαμβάνει ημερήσια εκδρομή στην ιστορική πόλη Παλμύρα (250 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό). Μετάβαση στην πόλη Κουνέιτρα που έχει καταστραφεί από τους Ισραηλινούς και εκδήλωση αλληλεγγύης στα υψώματα του Γκολάν (60 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό). Εκδηλώσεις με τη Γενική Ομοσπονδία Εργατών Συρίας και συναντήσεις με κρατικούς παράγοντες της Συρίας.

  • Οσοι δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να την εξασφαλίσουν καταθέτοντας αμέσως το ποσό των 450 ευρώ. Τα χρήματα μπορούν να δίνονται είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του ΠΑΜΕ, είτε να κατατίθενται στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό: 101/751788-20 (στα ονόματα Γεωργαντάς Βασίλης, Πέρρος Γεώργιος, Κούτρας Θεόδωρος) και να στέλνετε ταυτόχρονα στο ΠΑΜΕ με Φαξ την απόδειξη της τράπεζας για την κατάθεση με το όνομά σας στο νούμερο 210.3802864.
  • Το αεροπορικό ταξίδι Αθήνα - Δαμασκό διαρκεί δύο ώρες. Το ξενοδοχείο που θα μένουμε είναι ιδιοκτησία των Συνδικάτων της Συρίας και βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού. Είναι ξενοδοχείο σύγχρονο και μεγάλο. Το ταξί για να πας από το ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης κάνει περίπου 40 λεπτά του ευρώ.
Ανοδος της Πανεπιστημονικής και στον Πειραιά

Σημαντική άνοδο της δύναμής της παρουσίασε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ Γ) Πειραιά στις πρόσφατες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ).

Η ΔΗΠΑΚ Γ στις φετινές εκλογές κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό και τις ψήφους της. Παράλληλα, σημαντική μείωση είχαν τα ψηφοδέλτια του δικομματισμού.

Τα αποτελέσματα για το ΔΣ έχουν ως εξής:

  • Η ΔΗΠΑΚ Γ πήρε 114 ψήφους, ποσοστό 8,51% και μια έδρα (5,39% και μια έδρα το 2002)
  • Η Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών Πειραιά (ΝΔ) πήρε 784 ψήφους, ποσοστό 58,29% και εννέα έδρες (63,18 και εννέα έδρες το 2002)
  • Η Δημοκρατική Ιατρική Συνεργασία (ΠΑΣΟΚ) πήρε 192 ψήφους, ποσοστό 14,28% και δυο έδρες (21,22% και τρεις έδρες το 2002)
  • Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών πήρε 105 ψήφους, ποσοστό 7,81% και μια έδρα (5,46% και μια έδρα το 2002)
  • Η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΣΥΝ) πήρε 73 ψήφους, ποσοστό 5,43% και μια έδρα (4,77% και μια έδρα το 2002)
  • Ανεξάρτητος υποψήφιος πήρε 38 ψήφους, ποσοστό 2,83 και μια έδρα
  • Η πρωτοεμφανιζόμενη Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση πήρε 32 ψήφους, ποσοστό 2,38% και καμία έδρα.

Αποφάσεις με ερωτηματικά

Ερωτηματικά προκαλούν οι εξελίξεις στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός σχετικά με τη διένεξη του σωματείου των εργαζομένων και του διοικητή για τις εκλογές για εκπρόσωπο των γιατρών και εργαζομένων στο Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ). Σύμφωνα με καταγγελίες του μέλους του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Π. Χασαπάκη, ο διοικητής απέκλεισε από τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Ιούνη, τους περίπου 200 ειδικευόμενους γιατρούς του Ερυθρού. Κατά της απόφασης του διοικητή προσέφυγε το σωματείο καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα την περασμένη Δευτέρα 6 Ιούνη. Και η πρόεδρος Πρωτοδικών Αθήνας Σοφία Μαραβελάκη δικαιώνοντας τους εργαζόμενους διέταξε την αναστολή της απόφασης του διοικητή έως ότου εκδικαστεί η κύρια αγωγή του σωματείου κατά της απόφασης. Ομως, την επόμενη μέρα ο διοικητής του νοσοκομείου Θ. Γούναρης κατέθεσε νέα ασφαλιστικά μέτρα και η Πρωτοδίκης εξέδωσε προχτές Τρίτη νέα απόφαση με την οποία ανακαλείται η αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του διοικητή!

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Καθολική αντίδραση στις διώξεις

Αναβλήθηκε για τις 30 Σεπτέμβρη του 2005 η δίκη των 4 συνδικαλιστών της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά - ανάμεσά τους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ - που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας που έγινε από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους συνδικαλιστές του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών. Μαζική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων και στη συγκέντρωση συμπαράστασης που έγινε στα δικαστήρια.

Ξεκαθαρίσματα

Την αναδιάταξη των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Ενωσης Επαγγελματιών Ακτινολόγων, της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαστηριακών Γιατρών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ενόψει του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φορέων ΠΦΥ που θα γίνει στις 10-11 του Ιούνη 2005 στην Αθήνα.

«Ζητάμε καθαρές σχέσεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα φροντίδας υγείας», καθώς - όπως είπαν χτες σε συνέντευξη Τύπου - επικρατεί «έντονη υποκειμενικότητα και επιλεκτικότητα στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών με ορατό τον κίνδυνο ολιγοπώλησης του κλάδου Υγείας από οργανωμένα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δρουν πέρα από τα όρια νομιμότητας και αυτού του υπό αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου».

Μ' άλλα λόγια, οι παραπάνω εκπρόσωποι ζητούν για ίδιον όφελος ένα μέρος της ΠΦΥ, την οποία έχει βάλει στο μάτι το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Γι' αυτό και διαμαρτύρονται για την ολιγοπώληση του κλάδου Υγείας αλλά και δεν κάνουν και καμιά αναφορά στην ανάγκη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για τα λαϊκά στρώματα.

Δυστυχώς όμως η αγορά - την οποία δεν αρνούνται οι παραπάνω εκπρόσωποι - έχει τους δικούς της νόμους και λειτουργεί υπέρ των ολιγοπωλίων, υπέρ των οποίων λειτουργεί και η κυρίαρχη πολιτική, την οποία και σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ