ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι σήμερα στο συλλαλητήριο

Στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ

Απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (φωτ. από τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς)
Απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (φωτ. από τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς)
Συλλαλητήρια αντίστασης και διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι ταξικές δυνάμεις. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να αντιπαλέψουν τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Να καταδικάσουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου». Να διεκδικήσουν αιτήματα και να προβάλουν αξιώσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να μην πέσουν στην παγίδα των διαχωρισμών και της διάσπασης που τους στήνουν οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας. Να παλέψουν και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των συμβιβασμένων ηγεσιών, που κάνουν ζημιά στους αγώνες των εργαζομένων.

Να δώσουν μαζική αγωνιστική παρουσία και απάντηση στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην πλατεία Συντάγματος, στις 6 μ.μ., καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα για τους τραπεζοϋπαλλήλους, που αποφάσισε προχτές η Κυβερνητική Επιτροπή, προδιαγράφουν νέα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή και το Ασφαλιστικό των τραπεζών, σημειώνει:

«Οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, πραγματοποιούνται με βάση το Νόμο 3029 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν συνέχεια όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία 15ετία.

Οι νέες ρυθμίσεις δεν οδηγούν μόνο σε κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων (παλιών και νέων) στις τράπεζες και την απαλλαγή των τραπεζιτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά οδηγούν σε νέα συνολική συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Με την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ, που η κυβέρνηση προωθεί στη βάση του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ, θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση στο ΙΚΑ και όλων των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν μέρος της γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης που η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ προωθεί σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων για τη μείωση του εργασιακού κόστους και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, που όλα αυτά τα χρόνια χειροκροτούν και διευκολύνουν τις κυβερνήσεις να περάσουν τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους από κοινού να αντιπαλέψουν και να αντιπαρατεθούν με τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου. Να δυναμώσουν τη συσπείρωση και το μέτωπο αγώνα για την ανατροπή τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των συμβιβασμένων ηγεσιών με την αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ.

Να διεκδικήσουν εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά αιτήματα στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ».

Στο μεταξύ μέχρι και σήμερα το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις συνέχιζαν τις εξορμήσεις τους σε όλους τους χώρους δουλιάς, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και στις επιχειρήσεις των πρώην ΔΕΚΟ, ώστε στο απογευματινό συλλαλητήριο αντίστασης και διαμαρτυρίας, να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά και πιο μαζικά η φωνή της εργαζόμενης Αθήνας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής από μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη σημερινή κινητοποίηση που διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί όλα τα σωματεία της Αττικής και τους εργαζόμενους του κλάδου, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και, ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «για μια ακόμα φορά οι συμβιβασμένες ηγεσίες (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) απέδειξαν αυτό που ακριβώς είναι, "συμβιβασμένες". Κήρυξαν μια 3ωρη στάση εργασίας για να εκτονώσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων και απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία και κλιμάκωση του αγώνα».

Και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καλεί στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζοντας ότι η «επιθετικότητα αυτή δεν αφήνει τίποτα απέξω. Τα μέτρα που προωθούνται θα οδηγήσουν σε συνθήκες πιο άγριας εκμετάλλευσης, σε εντατικοποίηση της δουλιάς, σε κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ορθώνουν μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική. Συμμετέχουν στην 3ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο κτίριο Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης).

Με τη συμμετοχή τους οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι συνάδελφοί τους στις ΔΕΚΟ απαντούν στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών, όπως της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που βάζουν την υπογραφή τους στο βούλιαγμα του ΙΚΑ με τα χρέη των τραπεζιτών και άλλων επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, μαζί με το ΠΑΜΕ της ανυπακοής και του αγώνα, στήνουν μπλόκο στην κατάργηση του 8ωρου, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη διεύρυνση του ωραρίου, το χωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργή» και «ανενεργή» (απλήρωτη) περίοδο, που σημαίνει θυσία ακόμα περισσότερων ωρών στο βωμό των εργοδοτικών κερδών. Δε διαπραγματεύονται τις κατακτήσεις τους. Παλεύουν για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για τους άνεργους, δημόσια Υγεία και Παιδεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Κάλεσμα στους απεργούς του κλάδου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων απευθύνει η ΕΣΑΚ

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση αντίστασης και διαμαρτυρίας, που οργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στις 6 το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομίας, καλεί η ΕΣΑΚ τους εργαζόμενους στις τράπεζες, που διανύουν σήμερα την όγδοη συνεχόμενη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών. Σχέδια, που, ύστερα και από τις προχθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες, έγινε ξεκάθαρο ότι σαρώνουν, κυριολεκτικά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, φορτώνουν τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις των τραπεζιτών στο ΙΚΑ και τους εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι αυτές κινούνται στα πλαίσια «των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν «τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών», να διευκολύνουν «τα σχέδιά τους για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις». Ενώ αναδεικνύει την τεράστια ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ,« Αυτόνομο Δίκτυο», ΑΣΚΕ), «που ήταν και είναι στη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Αυτές οι παρατάξεις έβαλαν πλάτη για να περάσει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029, χρυσώνοντας το χάπι με το ΕΤΑΤ».

Απάντηση σ' αυτήν την κατάσταση αποτελεί η κλιμάκωση των αγώνων των τραπεζοϋπαλλήλων και ο συντονισμός της δράσης τους με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να δώσουν «συντονισμένη και ταξική απάντηση κατά της συνολικής αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία

Να ακυρωθεί η «επιχειρησιακή σύμβαση, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού, απαιτούν 133 μέχρι στιγμής εργαζόμενοι του ΟΤΕ στη Μαγνησία, οι οποίοι υπογράφουν κείμενο της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε στο νομό κατά της κατάπτυστης συμφωνίας. Το κείμενο έχει ως εξής: «Εμείς οι εργαζόμενοι στο Τηλεπικοινωνιακό Διαμέρισμα Μαγνησίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, για την υπογραφή της σε "Επιχειρησιακή Σύμβαση" με τη διοίκηση του ΟΤΕ, καταργώντας έτσι τη σταθερή - μόνιμη δουλιά και τις βασικές εργασιακές κατακτήσεις.

Ειδικότερα, η "σύμβαση" αυτή, με το πρόσχημα τεχνοοικονομικών προβλημάτων στον ΟΤΕ, καταργεί το δικαίωμα των νεοπροσλαμβανόμενων σε πρώτη φάση για σταθερή - μόνιμη δουλιά, γίνεται "πιλότος" για την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλιάς σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποδέχεται τη συντήρηση ρουσφετολογικών και εκβιαστικών μηχανισμών προσλήψεων - απολύσεων συμβασιούχων. Επιπλέον, διευκολύνεται η διαδικασία ξεπουλήματος του ΟΤΕ και άλλων ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ κ.ά. Τέλος, υπονομεύεται ο χαρακτήρας της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απαιτούμε αυτή η "επιχειρησιακή σύμβαση" να ΑΚΥΡΩΘΕΙ με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί πρόσφορος. Διεκδικούμε διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, που να καλύπτουν τις σημερινές μας ανάγκες.

Μόνο με την επαναφορά του ΟΤΕ σε ουσιαστική Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας, θα είναι ικανός ο ΟΤΕ να καλύπτει εξ ολοκλήρου τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας».

Να σημειωθεί ότι η συλλογή υπογραφών στο κείμενο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Μαγνησίας στον ΟΤΕ συνεχίζεται.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Δυναμώνει η μάχη

Συνδικάτα και Παραρτήματα εξορμούν καθημερινά στους χώρους δουλιάς όλης της χώρας

Από την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας στις 10/11/2004
Από την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας στις 10/11/2004
Δυναμική και αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου δίνουν οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα, με την απεργία που αποφάσισε η ταξική τους Ομοσπονδία για τις 29 Ιούνη. Δίνουν τη μάχη με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για το δυνάμωμα του αγώνα, για εκφραστεί όσο το δυνατόν πλατύτερα η καταδίκη στα κόμματα και την πολιτική του κεφαλαίου και τους συνδικαλιστικούς του εκφραστές. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μέρα με τη μέρα, εντείνονται οι προετοιμασίες, με περιοδείες και εξορμήσεις για την επιτυχία και τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία, σ' όλη τη χώρα.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στα γιαπιά ήδη επικρατεί αγωνιστικός αναβρασμός, όπως διαπιστώνουν οι συνδικαλιστές από τις μέχρι σήμερα περιοδείες και εξορμήσεις τους. Το ποτήρι της οργής ξεχειλίζει μπροστά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων, αλλά και συνολικά των εργαζομένων. Οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τα Παραρτήματα, ενώ σήμερα συνδικαλιστές της Αθήνας θα εξορμήσουν μεταξύ άλλων σε οικοδομές στο Μαρούσι και στην περιοχή Κρεμαστός Λαγός στη Γλυφάδα.

Οι δυνάμεις των οικοδόμων σε κάθε περιοχή της χώρας έχουν μπει «στα γεμάτα» στη μάχη της απεργίας. Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη σωματείων της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. Αντίστοιχες συσκέψεις διοργάνωσαν οι οικοδόμοι και στη Θεσσαλία, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τα σωματεία αποφάσισαν, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε η απεργία να πυροδοτήσει νέους, πιο μαζικούς και δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες.

Σύσκεψη πραγματοποίησαν, την περασμένη Κυριακή και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Σωματείων Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Οι συνδικαλιστές, εκτιμώντας ότι η δύναμη για την ανατροπή της σημερινής σε βάρος τους κατάστασης βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, αποφάσισαν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να οργανώσουν την πάλη για την επιτυχία της απεργίας και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανοικοδομική κινητοποίηση.

Ολοι θα την πληρώσουν

Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων που προκάλεσαν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, επιχείρησε χτες να κατευνάσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίζεται και πάλι ότι «τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων έως και το τέλος του 1992 τραπεζοϋπαλλήλων διατηρούνται στο ακέραιο» και πως «οποιαδήποτε άλλη εκδοχή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Κατ' αρχήν, ο ίδιος ο υπουργός αναγνωρίζει ωμά ότι σίγουρα θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των υπολοίπων τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεύτερον, τι πάει να πει άραγε ότι δε θίγονται «τα ώριμα δικαιώματα»; Για τους εργαζόμενους υπάρχουν μόνο δικαιώματα, τα οποία δεν τεμαχίζονται σε «ώριμα» και ανώριμα. Επαναλαμβάνει όμως το διαχωρισμό αυτό, για να καθησυχάσει αυτή την κατηγορία τραπεζοϋπαλλήλων, να τους διαιρέσει και έτσι να περάσουν τα μέτρα.

Τρίτον, τα μέτρα θίγουν ακόμα και τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι αυξήσεις των συντάξεων θα καθορίζονται πλέον με βάση την εισοδηματική πολιτική. Είναι αυταπάτη λοιπόν να πιστεύει κανένας ότι δε θα θιχτούν οι σημερινοί εργαζόμενοι, τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει χέρι στις συντάξεις που ήδη απονέμονται.

Τέταρτον, είναι σίγουρο, και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι με τα μέτρα καταργούνται τα προσυνταξιοδοτικά καθεστώτα που έχουν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής, της Πίστεως και ένα τμήμα της Πειραιώς, που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο της Εμπορικής. Αυτό το «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» το χάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Δηλαδή, και αυτοί που είχαν αρχίσει να εργάζονται μέχρι την 31/12/1992. Το νέο καθεστώς μέσα από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και τις «διαφορές» που δήθεν θα καλύπτει το υπό σύσταση ΕΤΑΤ δε δίνει καμιά διασφάλιση.

Πέμπτον, η κατάργηση των περίπου 10 επικουρικών ταμείων έτσι και αλλιώς εγκυμονεί κινδύνους για τις επικουρικές συντάξεις όλων των τραπεζοϋπαλλήλων. Και των πριν το 1993 ασφαλισμένων. Πολύ περισσότερο που η ένταξη στο ΕΤΑΤ, σε αυτό το θνησιγενές σχήμα, προϋποθέτει τη διάλυση των επικουρικών.

Εκτον, το επιχείρημα της κυβέρνησης, για τις ανατροπές, είναι η δήθεν προνομιακή θέση που έχουν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αν λοιπόν - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - τα δικαιώματα των πριν το 1993 εργαζομένων δε θα θιχτούν, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι αυτοί εκβιασμοί θα ασκηθούν ακόμα πιο αφόρητα, όταν οι τραπεζοϋπάλληλοι θα ανήκουν πλέον στο ΙΚΑ. Οταν, δηλαδή, δίπλα στους χιλιάδες συνταξιούχους των 400 ευρώ, αυτοί θα εμφανίζονται όχι μόνο ως «ρετιρέ», αλλά ως μπρούκληδες. Και μάλιστα όταν θα ανήκουν σε ένα ταμείο που ήδη εμφανίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Γ. Ζαχ.

Τους κλείδωσαν μέσα!

Ενα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας σημειώθηκε χθες στο κατάστημα της Εθνικής στο Σύνταγμα. Εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ που πραγματοποίησαν περιοδεία στο συγκεκριμένο κατάστημα, όταν επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή και να μιλήσουν με εργαζόμενους, βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν σαν ενοικιαζόμενοι σε καθεστώς γαλέρας και στους οποίους η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της απεργίας. Ο υπεύθυνος του τμήματος ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι η πόρτα είναι κλειδωμένη και δεν μπορεί να τους ανοίξει, επικαλούμενος εντολή της Διεύθυνσης. Εντολή, η οποία ανακλήθηκε, τελικά, ύστερα από τις επίμονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της ΕΣΑΚ.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα στον Πειραιά

Σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θέμα της σύσκεψης είναι: «Η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση και οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και στη ναυτιλία». Ανάλογη σύσκεψη συγκαλεί το ΠΑΜΕ και στη Σαλαμίνα, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Παμμικρασιατικό Σύλλογο, πραγματοποιείται και η πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών της περιοχής.

Χωρίς συγκοινωνίες

Λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, δε θα κυκλοφορήσουν αύριο:

  • Τα αστικά λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Το μετρό από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ.
  • Τα τρόλεϊ από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Ο προαστιακός σιδηρόδρομος 12 μεσημέρι - 3 μ.μ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει σήμερα και το ΕΚΑΒ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3.00 μ.μ. λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ