ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Και δάκρυα για τον «ενταφιασμό του ευρωσυντάγματος»

Ως απάντηση στους πανηγυρισμούς του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου, για την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, ερμηνεύεται η εκδήλωση που διοργάνωσε η τάση της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης» προχτές το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα: «Το ΝΑΙ στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η απάντηση της Αριστεράς». Οι ανανεωτές του ΣΥΝ δεν απέφυγαν τον πειρασμό της αυθαίρετης ερμηνείας των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων, πάντα όμως από τη σκοπιά της υπεράσπισης του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης έκανε λόγο για «μια μακρά περίοδο στασιμότητας και πολιτικής παράλυσης» καθώς «ο εξελισσόμενος ενταφιασμός του Συντάγματος δεν αφήνει σχεδόν καμία δυνατότητα νέου σχεδίου για πολλά χρόνια».

Ο Σπύρος Δανέλλης τσουβάλιασε τους πάντες λέγοντας πως «οι αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας, οι οπαδοί του αγγλοσαξονικού φιλελευθερισμού, οι εθνικιστές ξενοφοβικοί, οι ακροδεξιοί ρατσιστές βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο μοιραζόμενοι τη νίκη που πέτυχαν κατά της πρώτης ουσιαστικής, έστω δειλής προσπάθειας θεσμοθέτησης ενός κοινού συνταγματικού καταστατικού χάρτη με τους προοδευτικούς ευρωαπαιτητικούς και τους αριστερούς φοβικούς της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι ουτοπικά πίστεψαν ότι με το "όχι" θα ωθούσαν την Ευρώπη σε ένα νέο ξεκίνημα με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο».

Ο Δ. Χατζησωκράτης στενοχωρήθηκε για την «αδυναμία ηγετών κρατών-μελών αλλά και μεγάλων πολιτικών ευρωπαϊκών κομμάτων να αρθρώσουν μια πρόταση διεξόδου από την κρίση», της οποίας χαρακτηριστικό είναι «ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπόρεσε να εκδώσει, πριν το Συμβούλιο, σχετικό ψήφισμα»(!), και κατέληξε: «Το ζήτημα είναι οι πολιτικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σχέδιο. Σε αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνεται μόνο το τι Ευρώπη θέλουμε αλλά το πώς και κυρίως με ποιες δυνάμεις θα βαδίσουμε μαζί για την πραγμάτωσή του. Γι' αυτό επιμένουμε να αναλάβει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πρωτοβουλία ώστε να προωθηθεί πρόταση για πανευρωπαϊκό συντονισμό. Με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι η πρόταση που απηύθυνε προ ημερών ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να έχει αποδέκτη τον ΣΥΝ αλλά τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα κλίμα, καταρχήν, συνεννόησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο για μια τέτοια πρωτοβουλία».

Από τους άλλους ομιλητές ο Β. Ζουναλής έκανε λόγο για «σκόρπισμα των ελπίδων» καθώς «χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία προώθησης της πολιτικής ενοποίησης». Ο Θ. Μαργαρίτης εκτίμησε πως θα αποδυναμώσει τον ΣΥΝ το ΟΧΙ της ηγεσίας του γιατί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις «ευρωπαϊκές ευαισθησίες» της βάσης του και «γιατί η πιο σαφής γραμμή του ΟΧΙ, η πιο συνεπής έκφραση του ευρωσκεπτικισμού εξ αντικειμένου ενισχύει την πολιτική του ΚΚΕ».

Η συνωμοσία της γελοιοποίησης...

Είδαμε αυτές τις μέρες μια 2ωρη σοβαρή τηλεοπτική συζήτηση, σε ένα σοβαρό κανάλι, με ένα σοβαρό συντονιστή και τρεις επίσης σοβαρούς καλεσμένους γύρω από ένα πολύ σοβαρό θέμα: Τις μεγάλες συνωμοσίες του 20ού αιώνα.

Ευτυχώς, το θέμα παρέμεινε σοβαρό. Οι συζητητές, όμως, δυστυχώς, όχι...

Δεν έχει σημασία ποιο ήταν το κανάλι και ποιοι οι συμμετέχοντες. Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τα ηθελημένα ή αθέλητα λάθη τους.

1. Ολοι οι συζητητές ανήκαν στον ίδιο πολιτικό και εκδοτικό χώρο, είχαν τις ίδιες θέσεις και προσπαθούσαν, καλαμπουρίζοντας πολλές φορές, να μας πείσουν ότι όλες οι κατά καιρούς «διαφημιζόμενες» συνωμοσίες, ήταν στη σφαίρα της... φαντασίας μας και είχαν μοναδικό σκοπό να αποδείξουν ότι για όλα τα «κακά» φταίνε οι Αμερικάνοι... Δεν είχαν τη στοιχειώδη εξυπνάδα να καλέσουν, για άλλοθι, τέλος πάντων, έστω και ένα συζητητή με κάποια διαφορετική άποψη.

2. Πρόβαλλαν μερικά συγκλονιστικά ντοκουμέντα που αποδείκνυαν την ύπαρξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ συνωμοσιών (δολοφονίες προέδρων, δίδυμοι πύργοι, δικτατορίες...) κι αμέσως μετά, συζητώντας, τα γελοιοποιούσαν, σαν «προπαγάνδα» φανατικών αριστεριστών..!

3. Απέδωσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στους κακούς Σέρβους, αγνοώντας ότι από το 1991, ο παντοδύναμος σύμβουλος του Πενταγώνου κ. Μακ Κέναν, σε άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ», έγραφε ότι αν οι ίδιοι οι Βαλκάνιοι ηγέτες δεν άλλαζαν, με το καλό, τα σύνορά τους, θα τα άλλαζε με τη βία το ΝΑΤΟ..!!

4. Γελούσαν με τις «συκοφαντίες» περί ανάμειξης της CIA στις «Ερυθρές ταξιαρχίες», όταν η ΙΔΙΑ η CIA, αργότερα, ομολόγησε, ότι ακόμη και το διαμέρισμα που έκλεισαν τον Αλντο Μόρο, το νοίκιασε... πράκτοράς της!

5. Γελάσαμε κι εμείς με την καρδιά μας όταν διάβασαν αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πατέρα Μπους, που λέει ότι όχι μόνο οι ΗΠΑ δεν είχαν καμιά ανάμειξη στη λυσσασμένη προσπάθεια διάλυσης του ανατολικού κόσμου, αλλά... «εκλιπαρούσαν» τον Γιέλτσιν και την παρέα του να καθίσουν φρόνιμα..!!

6. Και το τελευταίο κερασάκι στην τούρτα τους: Είπαν ότι οι Αμερικάνοι πρέπει να είναι περήφανοι (sic) για τον παγκόσμιο αντιαμερικανισμό και ιδιαίτερα... τον Ελληνικό. Με τις πορείες μας, είπαν, στην πρεσβεία τους, και με το να φορτώνουμε όλα τα «κακά» στους Αμερικανούς, πείθουμε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι παντοδύναμες παντού και για πάντα..!! Μα δε σκέφθηκαν, αυτοί οι «σοβαροί» συζητητές ότι τα ίδια έλεγαν, το 1940, οι γερμανόφιλοι για τον Χίτλερ;!!

Κι έτσι, λοιπόν, έκλεισε το «παραμύθι» περί συνωμοσιών... Αποκαλύφθηκε όμως, μια καινούρια συνωμοσία, αυτή που διαδέχεται τη συνωμοσία της σιωπής, τη διαβόητη OMERTA... Είναι ένα νέο είδος. Αυτό που ο Νόαμ Τσόμσκι το έχει βαφτίσει «κουλτούρα της τρομοκρατίας». Που σημαίνει, με πολύ απλά λόγια: «Τρομάζουμε και απελπίζουμε τον κόσμο, όχι κρύβοντας την αλήθεια με βάρβαρα μέσα, αλλά ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ την αλήθεια, ΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΣ ή και ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ, αυτούς που λένε την αλήθεια...».

Ευχαριστούμε τους συζητητές που, χωρίς ίσως να το καταλάβουν, μας αποκάλυψαν τη νέα συνωμοσία και τους νέους συνωμότες..


Του
Στέφανου ΛΗΝΑΙΟΥ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 19.00 την Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Επιμέλεια - παρουσίαση: Ζωή Κούλια.
  • Στις 20.15 την εκπομπή «Εις υγείαν», με θέμα τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία. Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τους Χαρίσιο Μπουντούλα πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Νίκο Σιαφάκα πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Βασιλική Χαντζαρά πρόεδρο του παιδοψυχιατρικού κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας.
Αιμοδοσία στη Βουλή

Από το Σύλλογο των Υπαλλήλων της Βουλής, στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη

Εκτακτη αιμοδοσία στη Βουλή, στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, διοργανώνει το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, την Τετάρτη 22 Ιούνη από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο Εντευκτήριο των βουλευτών. Η αιμοδοσία θα γίνει από το αντίστοιχο τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς».

Η κλήρωση της ΕΕΔΥΕ

Οι τυχεροί αριθμοί της λαχειοφόρου αγοράς της ΕΕΔΥΕ που συμπίπτουν με τον 1ο, 2ο και 3ο αριθμό της κλήρωσης της 14ης Ιούνη 2005 του Λαϊκού Λαχείου είναι οι εξής:

55089 που κερδίζει 1 home cinema

14986 που κερδίζει 1 computer

30902 που κερδίζει 1 κλιματιστικό

Οι τυχεροί της κλήρωσης μπορούν να παραλάβουν τα δώρα τους από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα, τηλ 210.3844.853 και 210.3844.854 από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιάλλακτοι οι Τουρκοκύπριοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέρριψαν ολόκληρο το πακέτο της Προεδρίας της ΕΕ στις συνομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες για την οικονομική τους ενίσχυση και δεν επέδειξαν καμιά προθυμία να συνεργαστούν. Είπε, επίσης, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν αμετακίνητη και στα δύο αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και τον τερματισμό του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Ο Τ. Παπαδόπουλος μιλούσε κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ικανοποιητικό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είπε, επίσης, ότι δεν έγινε συζήτηση για αλλαγή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και έχει διαπιστωθεί ότι η περικοπή στη Δύναμη που έχει γίνει απέδωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες για προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η προσπάθειά μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, και ειδικά με τις ΗΠΑ», λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις ενέργειες των ΗΠΑ που προκάλεσαν αισθήματα πικρίας στον κυπριακό λαό.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει με τις ΗΠΑ διμερή συμφωνία, η οποία αφορά στη διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που συνάπτει μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα είναι η πιο σημαντική συνάντηση κορυφής της δεκαετίας, λέγοντας ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ