ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Λαϊκή συσπείρωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Σε συγκέντρωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Βόλο μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Ο Γ. Μαρίνος
Ο Γ. Μαρίνος
«Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων. Οσο περισσότερη δύναμη έχουν αυτά τα κόμματα τόσο σκληρότερα θα βασανίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία μας. Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργάτη και εργάτρια, αυτοαπασχολούμενο, μικρομεσαίο αγρότη, ανεξάρτητα αν ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο που βγάζει το μεροκάματο με το μόχθο του και τον καλεί να κρίνει τις εξελίξεις με βάση την κοινωνική του θέση, το ταξικό του συμφέρον να απομακρυνθεί από αυτά τα κόμματα και να συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Να δώσει τη μάχη της αλλαγής των συσχετισμών τώρα, στην καθημερινή δράση, αλλά και στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

Αυτό το κάλεσμα μετέφερε χτες στους εργαζόμενους και το λαό της Μαγνησίας ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος στο πλαίσιο της πλατιάς πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ. Βιομηχανικοί εργάτες, εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και άλλοι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς του Νομού Μαγνησίας έστειλαν μήνυμα αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, κατ' επιταγήν της ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου. Στη συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, παραβρέθηκαν ακόμα πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της Μαγνησίας.

Δυναμώνει η επίθεση

«Η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου δυναμώνει» επισήμανε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, επιτίθενται για να επιβάλουν ακόμα πιο αντιδραστικές αντεργατικές αλλαγές. Στόχο έχουν να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, να ισχυροποιηθεί η θέση της, να υπηρετηθούν ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, που στηρίζεται στην εξουσία και την κυριαρχία των μονοπωλίων, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η επίθεση αφορά όλους τους τομείς. Αφορά την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τα δημοκρατικά δικαιώματα».

«Από αυτήν την κατάσταση βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα» τόνισε ο Γ. Μαρίνος. «Ο καπιταλισμός, το εκμεταλλευτικό σύστημα γίνεται πιο βάρβαρο, πιο επιθετικό. Δε γιατρεύεται. Οι ισχυρισμοί που λένε ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί είναι απάτη σε βάρος των λαών. Ο νόμος του μεγαλύτερου, του μέγιστου κέρδους των καπιταλιστών σημαδεύει κάθε δραστηριότητα, κάθε τομέα. Οσο αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας χειροτερεύει και θα χειροτερεύει η κατάσταση των εργαζομένων. Είναι μύθος ότι με τις επενδύσεις, με την ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος, θα λυθούν τα προβλήματα. Η ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων είναι μεγάλη, ο πλούτος που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι τεράστιος, αλλά πήγε, πηγαίνει και θα πηγαίνει σε λίγα χέρια όσο την εξουσία και τα μέσα παραγωγής θα τα κρατούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου».

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κεφαλαίου και της κυβέρνησης να διασπάσει την εργατική τάξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ επαναλαμβάνει τη θεωρία του ΠΑΣΟΚ για τα "ρετιρέ". Επιδιώκει να παρεμποδίσει την κοινή δράση, να διασπάσει τους εργαζόμενους για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να προκαλέσει χάσμα στις σχέσεις τους. Ενοχοποιεί τα δικαιώματα με σκοπό να κατεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους. Ολα για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, αυτό υπηρετεί η διασπαστική επίθεση. Αυτό υπηρετεί το κυβερνητικό σύνθημα περί "σύγκλισης δικαιωμάτων". Σύγκλιση στη φτώχεια, στην ανέχεια. Το παιχνίδι αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

Κανένας εργαζόμενος δεν είχε, δεν έχει και δε θα έχει όφελος από την κατάργηση των δικαιωμάτων του άλλου εργαζόμενου. Το όφελος είναι μόνο για την πλουτοκρατία. Σε κάθε αγώνα συκοφαντούν τους εργαζόμενους και καταφεύγουν στην καταστολή, ανεξάρτητα αν ο αγώνας γίνεται στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ».

Τέρμα στις αυταπάτες

«Η ζωή απέδειξε - τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ - ότι οι αυταπάτες, ο φαύλος κύκλος των ψεύτικων προσδοκιών, ο εγκλωβισμός στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δουλεύουν σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων. Η κατάσταση που ζούμε και η επίθεση που έρχεται πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναμονή. Τώρα χρειάζεται δράση μαζί με το ΚΚΕ, μαζί με το ΠΑΜΕ. Η πάλη των εργαζομένων θα δυναμώνει, θα γίνεται αποτελεσματική με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, τη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων στις γραμμές του, την οργάνωση των εργαζομένων στους κλάδους, στους τόπους δουλιάς, στα συνδικάτα».

Ο Γ. Μαρίνος, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, σημείωσε: «Θέλουμε ένα γερό εργαλείο, μια ισχυρή λαϊκή συσπείρωση, μια λαϊκή συμμαχία που θα συγκεντρώνει και θα κινητοποιεί στις γραμμές της την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μόνο μέσα στο δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Μέσα στη δράση, μαζί με το ΚΚΕ θα απελευθερωθούν λαϊκές δυνάμεις, θα ζωντανέψει, θα δυναμώσει το λαϊκό κίνημα».

«Τώρα, αυτές τις μέρες να ξεχυθούμε στους χώρους δουλιάς, στους τόπους κατοικίας, να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να οργανώσουμε τον αγώνα», κατέληξε ο Γ. Μαρίνος.

Γ. ΤΟΥΣΣΑΣ
«Οχι» σε λιμάνια - φέουδα του κεφαλαίου

Συνάντηση με εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΟΛΘ και λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης είχε χτες ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Γ. Τούσσας
Ο Γ. Τούσσας
Καθεστώς εργασιακού τρόμου αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ όσοι από αυτούς αγωνίζονται για την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας απειλούνται ανοιχτά και απροσχημάτιστα. Αυτό διαπίστωσε χτες και ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που περιόδευσε στο χώρο του λιμανιού. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, δουλεύουν σε συνθήκες γκέτο και ο εργολάβος αρνείται να τηρήσει 8ωρο, πενθήμερο και τριετίες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Οποιος υψώνει κεφάλι απειλείται και με τραμπούκικες μεθόδους προσπαθούν να τον κάνουν να σωπάσει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι απειλήθηκε χτες εργαζόμενη στην καθαριότητα, γιατί ο σύζυγός της, που εργάζεται στον ίδιο χώρο και είναι γραμματέας του σωματείου, συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο Γ. Τούσσας με τους συνδικαλιστές! Λίγο αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα όσα καταγγέλθηκαν από τους εργαζόμενους και απαίτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκύπτει από τη δράση του συγκεκριμένου εργολάβου, καθώς και τα γενικότερα θέματα των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στους εργολάβους καθαριότητας που κάθε φορά αναλαμβάνουν με σύμβαση με τον ΟΛΘ την καθαριότητα των χώρων του, απασχολούνται περίπου 70 άτομα για πάνω από 15 χρόνια. Βρίσκονται υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ανασφάλειας, αντιμετωπίζοντας συνεχώς το ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους με τον επόμενο εργολάβο.

Οι χώροι που καθαρίζουν ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τα χρήματα που πληρώνονται επίσης προέρχονται από αυτόν. Χρόνιο αίτημά τους αποτελεί η απομάκρυνση των ενδιάμεσων εργολάβων και η ένταξή τους στο προσωπικό του ΟΛΘ για να έχουν αυτόν ως απευθείας εργοδότη τους.

Τα αιτήματα και η αγωνιστική στάση των εργαζομένων τους έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον τωρινό εργολάβο καθαριότητας, ο οποίος οργάνωσε και επιβάλλει καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού στους εργαζόμενους. Με 2-3 πρόσωπα της επιλογής και εμπιστοσύνης του πιέζει και απειλεί τους εργαζόμενους και επιπλέον τους υποχρεώνει να εργάζονται σε καθεστώς τρόμου.

Ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε επίσης με τους λιμενεργάτες και το σωματείο τους. Μιλώντας στη συνάντηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι σε μια εποχή που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του εξαπολύουν ενιαία επίθεση, επιβάλλεται να είναι και ενιαία η αντεπίθεση της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα υπάρξουν από την κοινοτική οδηγία για τα λιμάνια, όπως ο τεμαχισμός τους και η παραχώρηση των κερδοφόρων κομματιών σε ιδιώτες, καθώς και η κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στα λιμάνια να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια λιμάνια με κοινωνικό έλεγχο, μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους τους λιμενεργάτες, πενθήμερο, 7ωρο και 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία για όλους. Ακόμη ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε με το σωματείο των οδηγών φορτηγών «Ερμής» και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Σήμερα, η περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται στα ΕΛΠΕ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Καλώς όρισες στο κλαμπ

Η πραγματικότητα ξυπνά τον Καραμανλή τη στιγμή που ονειρευόταν ότι θα διασχίσει αμέριμνος την πρώτη νιότη της εξουσίας του. Τη ζωή μπορείς να στριμώξεις μέσα στο θέαμα, μπορείς να συντηρήσεις την αμορφωσιά και το φόβο της για το αύριο, να την εξουσιάζεις ως πρωθυπουργός που βγήκες χάρη σ' ένα κάλπικο εκλογικό σύστημα, όπως έκαναν οι προπάτορές σου, αλλά κάποια στιγμή θα τη βρεις αμείλικτη μπροστά σου.

Και φτάνει η ώρα σου. Είσαι ένας ακόμη πρωθυπουργός σε μια ατελείωτη σειρά πρωθυπουργών που πίστευαν, όπως κι εσύ, πως η δική τους πολιτική νιρβάνα ήταν η τέλεια. Νομίζοντας πως εσύ έπεισες τον κόσμο χάρη στο ταλέντο σου για να τον εξουσιάσεις, δεν μπήκες στον κόπο να μελετήσεις ούτε Μάρκο Αυρήλιο, ούτε Κλαούζεβιτς, που θα σε φώτιζαν, κι έτσι την πάτησες κι αποκοιμήθηκες εκεί όπου σου έστρωσαν οι κόλακες.

Η κυρία που σε ξυπνάει είναι η αυτού μεγαλειότης η Ανάγκη αυτοπροσώπως. Μπροστά της κάποτε ο θείος σου, πρωθυπουργός κι αυτός, άλλαξε επώνυμο και το έσκασε νύχτα στα ένδοξα Παρίσια. Τώρα δεν έχεις και πολλές επιλογές, κι ας είναι ο χρόνος με το μέρος σου. Το σενάριο είναι το εξής: Θα δοκιμάσεις μια σειρά ατελείωτων συγκρούσεων με τον κόσμο. Επειτα, όπως συμβαίνει σε όλους του είδους σου, η τύχη σου θα περάσει στα χέρια ενός ικανού διαφημιστή. Ενας φωτογράφος θα σε στήσει μελαγχολικά, με τα μάτια προς τα κάτω (το σύμβολο της σεμνότητας), ενώ εσύ θα διαλαλείς ότι ο ελληνικός λαός δε σε κατάλαβε. Καλώς όρισες στο κλαμπ των πικραμένων πρωθυπουργών. Ο αληθινός κόσμος, κύριε Καραμανλή, σας περιμένει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε ρυθμούς πολιτικής πανεξόρμησης πανελλαδικά
  • Στις 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ
  • Εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς και άλλους χώρους πραγματοποιούνται καθημερινά

Από την περιοδεία στην ΠΥΡΚΑΛ
Από την περιοδεία στην ΠΥΡΚΑΛ
Κλιμακώνεται σε όλη τη χώρα η δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ που έχουν ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, με αφορμή την ένταση της επίθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ στα δικαιώματά τους.

Η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ θα κορυφωθεί με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο φόντο της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ κατά των εργασιακών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τη Δευτέρα 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Σύνθημα της συγκέντρωσης θα είναι: «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ - ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΡΑ». Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Περιοδείες σε Αθήνα - Πειραιά

Σήμερα, Παρασκευή:

  • Στις 7 π.μ. στα καταστήματα του ΟΤΕ σε Λιόσια, Μενίδι, Πετρούπολη θα περιοδεύσει ο Τ. Κλάδης.
  • Στις 8 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στην ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι.
  • Στις 10.30 π.μ. στην «ΙΡΙΔΑ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ» ο Δ. Δρακόπουλος.
  • Το μεσημέρι στη VODAFONE ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 6 μ.μ. στα καταστήματα του Αιγάλεω ο Π. Γαλανόπουλος.
  • Στα εργοστάσια ΕΛΣΑ, ΝΤΟΜΟΥΣ, ΠΙΤΣΟΣ θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Νουφαρίτσης.
  • Στο πολυκατάστημα FACTORY και στη λαϊκή Καμινίων η Ολυμπία Κυζίλη.
  • Στο νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» η Κατερίνα Καλαρουτάκου.
  • Στο Κρατικό Νίκαιας ο Νίκος Ξουράφης.
  • Στα τουριστικά και στα κρουαζιερόπλοια ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Ε΄ Εφορία Πειραιά η Λόλα Ζαζοπούλου.

Αύριο, Σάββατο:

  • Στις 11 π.μ. στην «ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ - ΕΥΡΟΚΑΛ» θα περιοδεύσει ο Κ. Μυτιληνού.
Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, Παρασκευή:

  • Στις 9 π.μ. στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα περιοδεύσει ο Αγγελος Τζέκης.
  • Στις 10 π.μ. στο Ψυχολογικό Κέντρο ο Γιάννης Νοττάκης.
  • Στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής την Αννα Κασάπη.
Στη Λάρισα

Σήμερα, Παρασκευή:

  • Στις 10.30 π.μ. στο εργοστάσιο «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» θα περιοδεύσει ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του Κόμματος.

Αύριο, Σάββατο:

  • Στη Γεράνεια Ελασσόνας θα μιλήσει ο Τ. Τσιόγκας.

Την Κυριακή 19/6:

  • Στο Πύθιο Ελασσόνας θα μιλήσει ο Τ. Τσιόγκας.
Στα Χανιά

Σήμερα, Παρασκευή:

  • Στις 11 π.μ περιοδεία στη Νομαρχία Χανίων.
  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία σε μεγάλα Πολυκαταστήματα.
Στο Ηράκλειο

Σήμερα, Παρασκευή:

  • Στις 11π.μ. στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο θα περιοδεύσει ο Δ. Βρύσαλης.
  • Στις 12 μ. στη ΔΕΗ (Λινοπεράματα) ο Μ. Συντυχάκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ