ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σύσκεψη την Πέμπτη για το συντονισμό της δράσης

Σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση για το συντονισμό της δράσης, καλούν η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών την Πέμπτη 30 Ιούνη στις 7μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών σημειώνουν ότι το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τους Μετανάστες αποτελεί συνέχεια, αλλά και μετεξέλιξη σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση του προηγούμενου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία για τους μετανάστες στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι μετανάστες έχουν θέση ως φθηνό χειραγωγημένο εργατικό δυναμικό, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

Επίσης, το νέο νομοσχέδιο διαιωνίζει το καθεστώς της ανασφάλειας και ομηρίας από εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζουν οι δύο φορείς, η εργατική τάξη ενιαία πρέπει να απαντήσει. Μαζί ντόπιοι και ξένοι εργάτες ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΔΕΔΥ
Κατέβασαν ρολά

Θα επανεμφανιστούν το Σεπτέμβρη ως...«Κοινωνικό Φόρουμ»!

Το ρόλο της ως άξιος μοχλός για να περάσει ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος και των δημοσίων υπαλλήλων, επαναβεβαίωσε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση), η οποία μπροστά στην άγρια και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο, αποφάσισε στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο να κατεβάσει τα «ρολά» για το καλοκαίρι και να ανανεώσει το ραντεβού της συναίνεσης για τον Σεπτέμβρη! Οι συμβιβασμένες παρατάξεις, απορρίπτοντας την απεργιακή πρόταση των ταξικών δυνάμεων της ΤΑΔΗΣΥ και με ανούσιες παραλλαγές, συμφώνησαν σε ένα πράγμα: να διευκολύνουν το πέρασμα αυτής της πολιτικής!

Συγκεκριμένα η ΠΑΣΚ πρότεινε και ψήφισε να εξουσιοδοτήσει το επόμενο δίμηνο την Εκτελεστική Επιτροπή να δράσει ανάλογα με τις εξελίξεις! Περισσότερο αποκαλυπτική για τον κυβερνητικό της ρόλο ήταν η παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία δήλωσε την αντίθεσή της σε κινητοποιήσεις που γίνονται για τα «ρετιρέ» και τα προνόμια κάποιων (βλέπε τραπεζοϋπάλληλους)!!! Τέλος, η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για την προκήρυξη απεργίας, γενικά και αόριστα και με απροσδιόριστη ημερομηνία, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις της ΤΑΔΗΣΥ, μπροστά σ' αυτήν την επίθεση, πρότειναν το γενικό συμβούλιο να πάρει απόφαση και να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι μοναδικό «όπλο» στα χέρια των εργαζομένων στο δημόσιο αποτελεί το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ένα πλαίσιο αιτημάτων που απαντάει στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και παίρνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στο δημόσιο. Διευκολύνει τη συμμαχία και την κοινή διεκδίκηση με τους άλλους εργαζόμενους. Αναδεικνύει την αιτία των προβλημάτων που δεν είναι άλλη από την ακολουθούμενη αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αποκαλύπτει τη συνενοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που διευκολύνουν το πέρασμα αυτής της πολιτικής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Το «αποψίλωσαν» κι απ' τη μοναδική φαρμακοποιό!

Αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νεάπολης, το οποίο λειτουργεί οριακά, μικρογραφία των νοσοκομείων της Κρήτης συνολικά.

Η διακοπή λειτουργίας του φαρμακευτικού τμήματος του νοσοκομείου, λόγω απόσπασης της μοναδικής φαρμακοποιού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Το Σωματείο Εργαζομένων σημειώνει ότι τα προβλήματα είναι πολλά, με ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το κλείσιμο του φαρμακευτικού τμήματος φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού πλέον δε θα μπορούν καν να χορηγούν φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς. Γεγονός που, όπως σημειώνει και το Σωματείο Εργαζομένων, οδηγεί στο ουσιαστικό κλείσιμο του νοσοκομείου.

Την τραγική αυτή εικόνα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι σε κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε στο Νοσοκομείο Νεάπολης, την περασμένη Κυριακή.

Ο Στέφανος Λουκάς στη συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους εργαζόμενους τόνισε, ότι τα μέτρα αυτά και οι αποφάσεις που παίρνονται είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής η οποία ασκείται στο χώρο της Υγείας, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξαν το δρόμο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το κλείσιμο του φαρμακευτικού τμήματος αποτελεί επιλογή στα πλαίσια της μείωσης του κόστους φαρμάκων και της συγχώνευσης των φαρμακείων των νοσοκομείων. Βασική επιδίωξή τους, όπως τόνισε, είναι να ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ακολούθως το στέλεχος του Κόμματος τόνισε ότι τα προβλήματα είναι ενιαία και θα υπάρχουν μπροστά μας στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται ενιαία, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι πρέπει συνολικά οι εργαζόμενοι να παλέψουν για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, μέσα από μιαν άλλη πολιτική.

«Χρειάζεται μέσα από την πείρα μας οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα κόμματα που υπηρετούν την εφαρμοζόμενη πολιτική. Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, αναπτύσσοντας ένα κίνημα τέτοιο που θα διεκδικεί και θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και υπηρεσίες καθώς και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας».

ΔΟΕ
Εκλέχτηκε νέο ΔΣ

Με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο οι εργασίες της 74ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Η ΠΑΣΚ πήρε 239 ψήφους και 5 έδρες στο ΔΣ, η ΔΑΚΕ 223 και 4 έδρες, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ 58 και 1 έδρα, οι «Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις» 53 ψήφους και 1 έδρα και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) 22 ψήφους. Αντίστοιχα με τις ψήφους που έλαβαν, οι παρατάξεις εξέλεξαν και αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ: η ΠΑΣΚ 65 αντιπροσώπους, η ΔΑΚΕ 58 αντιπροσώπους, η ΕΣΑΚ 15, οι «Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις» 13, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) 7.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί ξεκινούν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ που θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 1η Ιούλη, οπότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Αυθαιρεσία με τις αναρρωτικές άδειες

Την αυθαίρετη περικοπή των αναρρωτικών αδειών των εργαζομένων κατά παράβαση του σχετικού νόμου (2683) επιχειρεί η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Στερεάς Ελλάδας, με έγγραφό της προς τις υπηρεσίες που βρίσκονται στην ευθύνη της.

Το θέμα της χορήγησης των αναρρωτικών αδειών έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, το συγκεκριμένο έγγραφο (Γ6/142/6-5-2005) του ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας - που εκδόθηκε με πρόσχημα την καταχρηστική χορήγηση αναρρωτικών αδειών - παραβιάζει τα άρθρα 52 παρ. 3, 55 παρ. 2 και 56 παρ. 2 του νόμου για τις αναρρωτικές άδειες και προβαίνει σε ρυθμίσεις προς το δυσμενέστερο για όλες τις περιπτώσεις των αναρρωτικών αδειών, μηδέ εξαιρουμένης της κυοφορίας.

Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας με ποια αρμοδιότητα η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε δική της «ερμηνεία» του νόμου και σε δυσμενή για τους εργαζόμενους αναθεώρησή του και τι μέτρα πρόκειται να παρθούν για τον έλεγχο των υπευθύνων. Ακόμα, τι μέτρα θα πάρει ο υπουργός ώστε να σταματήσει άμεσα η αυθαιρεσία των διορισμένων από την κυβέρνηση υπεύθυνων της ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τουλάχιστον της ισχύουσας νομοθεσίας και να προστατευτούν τα στοιχειωδέστερα των δικαιωμάτων των εργαζομένων που ο συγκεκριμένος νόμος υποτυπωδώς κατοχυρώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ