ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κόντρα ...«φεουδαρχών» με κοινές πολιτικές αφετηρίες και στόχους χτες στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συμφωνία τους σε ένα «μικρό» και «επιτελικό» κράτος το οποίο θα ασκεί πολιτική ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και υπέρ του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Κ. Καραμανλή ο οποίος χαρακτήρισε τον δημόσιο τομέα «αγκάθι στην επιχειρηματικότητα» καθώς και του Γ. Παπανδρέου ο οποίος δήλωσε πολέμιος του «άκρατου κρατισμού». Φυσικά δεν έλειψαν οι δικομματικές «κορόνες» και οι αλληλοκατηγορίες για κομματισμό, αδιαφάνεια και διαφθορά στη δημόσια διοίκηση.

Την κοινή θέση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «εκσυγχρονισμό» της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές, επισήμανε στην παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ενώ χαρακτήρισε τους υψωμένους τόνους, καυγά για τη «διανομή της λείας του κράτους», ενώ «στις βασικές επιλογές υπάρχει απόλυτη συμφωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, χαρακτήρισε την έλλειψη τεχνικού εκσυγχρονισμού της διοίκησης ως πηγή προβλημάτων ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

Ζητάτε αλλαγές για την καλύτερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Τα δύο κόμματα, όπως φαίνεται και από τα προεκλογικά τους προγράμματα, θέλουν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και να εκσυγχρονίσουν το κράτος προκειμένου αυτό να γίνει ακόμα πιο επιτελικό στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, να τα βγάζει πέρα με τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και να είναι πιο ικανό στην υποταγή στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, μέσω των διάφορων συμφωνιών.

Με την επισήμανση αυτή άρχισε την ομιλία της στη χτεσινή συζήτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο προβληματισμός που υπάρχει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι για το πώς οι εναλλαγές στη διακυβέρνηση και οι αλλαγές προσώπων δε θα διακόπτουν τη συνέχεια της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Το κράτος, συνέχισε, αντιμετωπίζεται και από τους δύο σαν λεία που ως ένα βαθμό εξασφαλίζει και την εκλογική τους βάση.

Σχολιάζοντας τις φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, είπε ότι γίνεται ακριβώς για τη διανομή της λείας του κράτους, την ίδια στιγμή που στις βασικές επιλογές υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Μάλιστα, συνέχισε, με την αποκέντρωση που έγινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οξύνθηκε ο καυγάς για τη διανομή της λείας και συνοδεύεται και από κατηγορίες για διαφθορά. Απευθυνόμενη τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η διαφθορά είναι υπαρκτή αφού τον ψηφοφόρο ή θα τον πείσεις για την πολιτική σου ή θα τον διαφθείρεις. «Οσο υπάρχουν φεουδάρχες θα υπάρχουν και φέουδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό σχολίασε τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, όπου ταύτισε τις όποιες δημοκρατικές κατακτήσεις με πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ ή της Ενωσης Κέντρου, και τόνισε: Μια τέτοια άποψη υποτιμά τους μακροχρόνιους και γεμάτους θυσίες αγώνες του ελληνικού λαού και είναι προκλητική αφού, όπως είναι γνωστό, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων δεν καταργήθηκαν ούτε από τις κυβερνήσεις της Ενωσης Κέντρου, στην οποία μάλιστα ασκούνταν πιέσεις να θέσει εκτός νόμου τη Νεολαία Λαμπράκη. Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά, να ταυτίζονται οι αγώνες του ελληνικού λαού απλώς με κάποια πρόσωπα.

Eurokinissi

Στις σημερινές συνθήκες, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, εντείνεται η προσπάθεια για τη «σύγχρονη καταστολή» και τον πειθαναγκασμό των δημόσιων υπαλλήλων και είναι χαρακτηριστικό ότι με το πρόγραμμα «Πολιτεία», που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του «απορρήτου», απαγορεύεται στους δημόσιους υπάλληλους να βγάζουν προς τα έξω τα «άπλυτα» του κράτους και τις σοβαρές πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, είπε, λόγω της φύσης του κράτους οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονται να υλοποιούν όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνώντων και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια απειλούνται σοβαρές κατακτήσεις των ίδιων των δημόσιων υπαλλήλων, όπως αυτό της απεργίας.

Σήμερα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο αντιλαϊκά κέντρα και είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ δεν αντέδρασε στην ουσία όταν ψηφιζόταν ο «Καποδίστριας» για τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων. Διαφώνησε σε δευτερεύοντα ζητήματα και όχι γιατί ο νέος θεσμός δεν έχει καμία σχέση με φιλολαϊκό θεσμό και ούτε επειδή στην ουσία ήταν μία προσπάθεια ανάθεσης στους ιδιώτες σημαντικών κοινωνικών τομέων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, είπε στη συνέχεια, μπορεί στη δεκαετία του 1950 να ήταν συνώνυμο της φτώχειας και της πείνας αλλά σήμερα ακολουθούνται άλλοι τρόποι για την καθυπόταξή τους. Εμείς, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν τους θεωρούμε «ρετιρέ» αλλά προκαλεί εντύπωση ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είπαν τίποτα για τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τους κατά των δημόσιων υπαλλήλων. Το 1990-'92 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κατηγοριοποίησε τους υπάλληλους, το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και είπε ότι θα καταργήσει το σχετικό νόμο, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Την ίδια εποχή επιβαρύνθηκαν οι υπάλληλοι και για τις συντάξεις τους αλλά τις σχετικές διατάξεις το ΠΑΣΟΚ τις διατήρησε, όπως διατήρησε όλους τους νόμους που αφαίρεσαν κατακτήσεις χρόνων. Τα μέτρα που προωθούνται, είπε, φθάνουν μέχρι και τον περιορισμό της απεργίας και το ότι δεν ακούστηκε κριτική από τον Γ. Παπανδρέου οφείλεται στο ότι σε ένα μεγάλο μέρος πρόκειται για μέτρα που το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τους δημόσιους υπάλληλους παρατήρησε ότι αυτοί χρησιμοποιούνται ως γρανάζια απέναντι στο λαό, αλλά είναι στο χέρι τους μαζί με το λαϊκό κίνημα να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.

Πρότεινε βασικό μισθό 1.200 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση και σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Επίσης, την καθιέρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Δήλωσε αντίθετη με τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και πρότεινε το διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος.

Για τους δημόσιους υπάλληλους, είπε, πρέπει να ισχύσει ό,τι ζητάμε και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δηλαδή κατάργηση της έμμεσης φορολόγησης στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, 15.000 ευρώ αφορολόγητο με την πρόσθεση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και καθιέρωση 7ωρου, 5ήμερου και 35ωρου.

Επίσης, η άδεια πρέπει να φθάσει στις 30 μέρες και το επίδομα αδείας να είναι ένας μισθός επιπλέον, αιτήματα που προτείνουμε και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και μπορούν να αποτελέσουν σημείο συνάντησης όλων των εργαζομένων για ίσες και δωρεάν κοινωνικές παροχές.

Τέλος, αναφερόμενη στα όσα λέγονται για τις διαδικασίες πρόσληψης σε διάφορα στρατιωτικοποιημένα σώματα που δημιουργούνται (οπλίτες πενταετούς θητείας, έφεδροι υψηλής ετοιμότητας, κ.ά.), είπε πως το κύριο ζήτημα είναι ότι φτιάχνονται μηχανισμοί καταστολής που στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Δεν πάει άλλο!

Αντιδρώντας στο θέατρο και στην κοκορομαχία που στήθηκε ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου, η Αλ. Παπαρήγα στη δευτερολογία της είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο και πρέπει οι εργαζόμενοι που παρακολούθησαν τη συζήτηση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν έχω να προσφέρω και πολλά σε μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση, είπε χαρακτηριστικά, αφού το μόνο ενδιαφέρον των δύο είναι για το ποιες θέσεις της ελίτ της δημόσιας διοίκησης θα καλύψει ο καθένας. Την ίδια στιγμή δεν ακούστηκε το παραμικρό για τις χιλιάδες των συμβασιούχων. Εμάς, είπε, μας ενδιαφέρει το ότι στις επόμενες μέρες, ως αποτέλεσμα του ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που χτυπάει το οκτάωρο, που καθιερώνει φθηνές υπερωρίες, και είναι σίγουρο ότι για τα θέματα αυτά δε θα γίνει ο καυγάς που έγινε σήμερα στη Βουλή.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κράτος στην υπηρεσία του ιδιωτικού κεφαλαίου

Eurokinissi

«Ενα κράτος με μικρότερη παρέμβαση στην οικονομία». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να περιγράψει την κυβερνητική πολιτική για τη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, προκειμένου να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για διαφθορά και κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κρατικό μηχανισμό που παρέλαβε η ΝΔ ως «ένα τεράστιο πρόβλημα, από το οποίο παράγονταν όλα τα άλλα», το οποίο προκαλεί, όπως είπε, «αγκάθια στην επιχειρηματικότητα», καθώς και «κοινωνικές υπηρεσίες προβληματικές» όπου βασιλεύει «ο κομματισμός, η γραφειοκρατία και η διαφθορά». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα σημερινά προβλήματα του δημόσιου τομέα συνίστανται στα «μικροσυμφέροντα συντεχνιών»!

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για μίζες 10% για κοινοτικά προγράμματα», προσθέτοντας πως «το κατεστημένο αυτό ήταν προϊόν διώξεων και ευνοιοκρατίας». Συνέχισε, λέγοντας ότι «μετά από 20 χρόνια στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ αναγκαζόταν να ομολογεί και να αποκηρύσσει τα δημιουργήματά του», μιλώντας για «τεράστια ελλείμματα» και «μηχανισμούς διευκόλυνσης στα παιγνίδια του Χρηματιστηρίου». Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «υπηρεσίες και οργανισμοί φορτώνονταν προσωπικό που δε χρειάζονταν», ενώ «κρίσιμοι τομείς, όπως ο χώρος της Υγείας, στοίβαζαν υλικό στις αποθήκες χωρίς να έχουν το απαραίτητο προσωπικό». Οσον αφορά στις προσλήψεις, μίλησε για «στρατιές συμβασιούχων», αφού «οι εγκρίσεις εκτάκτων φτάνουν στο 85% των προσλήψεων». Αναφορικά με τη διαφάνεια, μίλησε για «συνεχή υποβάθμιση της Ελλάδας στη διεθνή κατάσταση για τη διαφθορά».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές επιδιώξεις, περιέγραψε ένα νέο κύμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οπως τόνισε ο Κ. Καραμανλής για τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «υποχρεούμαστε να απελευθερώσουμε τις αγορές» και «προωθούμε μια νέα γενιά μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων». Επίσης - πρόσθεσε - «καταρτίζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να καθορίζεται το μέλλον του τόπου από τα κλαμπ των προνομιούχων». Συνολικά για το δημόσιο τομέα, επισήμανε ότι «χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις». Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι «στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών», όπως και «η διαφάνεια», η «μέριμνα για τους οικονομικά ασθενέστερους», καθώς και η «έμφαση στον περιορισμό της δραματικής γραφειοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στο μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης ως εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής. Οπως είπε, «οι αλλαγές άρχισαν, συνεχίζονται και δε σταματούν. Προχωρούμε με σταθερά βήματα», ανακοινώνοντας ότι «αναδιοργανώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες», ενώ «ενισχύθηκε η απορροφητικότητα κοινωνικών πόρων».

Για τη διευκόλυνση των επενδυτών, σημείωσε ότι «ιδρύονται σε όλες τις νομαρχίες υπηρεσίες ανάπτυξης για τους επενδυτές», ώστε «να μη συνθλίβονται οι επενδυτές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Εκανε, επίσης, λόγο για «ολοκληρωμένα συστήματα αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα», αναγγέλλοντας ότι «καταρτίζεται σχέδιο νόμου για τη σύσταση αγροτικής ασφάλειας». Για την Υγεία, είπε ότι «εφαρμόζεται νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία που σηκώνει τα ράντζα από τους διαδρόμους», ενώ για την Κοινωνική Ασφάλιση υποστήριξε ότι «μειώθηκε ο χρόνος διεκπεραίωσης των συντάξεων». Επίσης, πρόσθεσε ότι «ρυθμίστηκε το θέμα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ», ενώ «καταβάλλονται σε ένα τρίμηνο από τη συγκομιδή οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη «δημιουργία ενιαίου φορέα Αστικών Συγκοινωνιών». Επίσης, ανέφερε ότι «τα ΚΕΠ μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών» και «εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητά τους».

Τέλος, όσον αφορά τη διαφάνεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για «νέο διαφανές σύστημα στις μελέτες και τις αναθέσεις δημόσιων έργων» και για «ενιαίο φορέα για τις προμήθειες των νοσοκομείων», σημειώνοντας πως «εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι για την απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα», ενώ στο χώρο της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι στόχος είναι «να κλείσουν οι κερκόπορτες της δικαστικής παρασυναλλαγής».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Ναι» στο «κράτος - στρατηγείο», αλλά χωρίς «γαλάζια παιδιά»

Eurokinissi

Τη λογική του «κράτους - στρατηγείου» υπερασπίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δηλώνοντας πως «είμαστε απέναντι στον ακραίο κρατισμό». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με κατηγορίες για προώθηση των «γαλάζιων παιδιών» στη Δημόσια Διοίκηση.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ πως «επιλέγετε τον κομματισμό και την ασφυκτική κηδεμονία», προσθέτοντας πως «ήρθατε στην εξουσία για την αξιοκρατία και κάνετε κάθε άλλο παρά αξιοκρατία». Συνέχισε τονίζοντας πως «σας ψήφισε το 45% του ελληνικού λαού και είχε πολλές προσδοκίες, αλλά εσείς λειτουργήσατε με τον πιο πρωτόγονο τρόπο. Είδατε το κράτος ως λάφυρο του νικητή. Επιμένετε σε μια στενή πελατειακή λογική» και «δίνετε σε λίγους προνόμια αντί για δικαιώματα σε πολλούς». Ειδικότερα αναφέρθηκε στους διορισμούς, λέγοντας πως «θεσπίσατε την προφορική συνέντευξη» και έτσι «στους επαγγελματίες οπλίτες έχετε δώσει στη συνέντευξη 200 μονάδες. Η προφορική συνέντευξη είναι υπεράνω της ξένης γλώσσας και του πτυχίου ΙΕΚ». Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε ότι «απομακρύνατε από τη Δημόσια Διοίκηση 25 χιλιάδες διευθυντές» με αποτέλεσμα να «υπάρχει ένα τεράστιο κενό λειτουργίας», τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα διοικητικό πραξικόπημα». Επίσης, σημείωσε ότι «μειώσατε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση».

Για τους συμβασιούχους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «παίξατε με τον πόνο 250.000 οικογενειών συνταξιούχων», θυμίζοντας ότι «θελήσαμε να σας διευκολύνουμε καταθέτοντας μαζί με τον ΣΥΝ πρόταση νόμου με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία». Επίσης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια νέα προκήρυξη για τα νοσοκομεία», ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών για «απίστευτη εκστρατεία προσλήψεων μέσω γραφείων ενοικίασης εργαζομένων» και «φαινόμενα τύπου Χούπη για την οποία βεβαίως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη». Γενικότερα αναφέρθηκε σε «ένα αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης ως μόνη είσοδο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο». Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε νέες διαδικασίες συνένωσης δήμων.

Ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε το θέμα του βασικού μετόχου λέγοντας στη ΝΔ ότι «μιλήσατε για μεσάζοντες στην πολιτική ζωή χωρίς να τους κατονομάσετε» και«σηκώσατε τη σημαία του Συντάγματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οσον αφορά δε τις αναθέσεις έργων δήλωσε πως «ακούω ότι δίνετε στους ίδιους σημαντικά έργα και προμήθειες» αναφερόμενος «στον κ.Μπόμπολα για παράδειγμα ή στον κ.Κόκκαλη με τις χτεσινές αναθέσεις του ΟΠΑΠ». Οπως είπε «ή είχατε κάνει λάθος οπότε οφείλετε να ζητήσετε δημοσίως συγνώμη» ή «έχετε γίνει μέρος της διαπλοκής». Για τις ανεξάρτητες αρχές υποστήριξε ότι μετατρέπονται σε «κομματικά φέουδα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές του κόμματός του στο παρελθόν αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπήρξαν προβλήματα επί κυβέρνησης Σημίτη, μιλώντας για «γραφειοκρατία» και «προβλήματα διαφάνειας». Πάντως, σημείωσε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια λειτούργησε ένα σύστημα πρόνοιας», ενώ «η Ελλάδα έκανε βήματα σύγκλισης προς την ΕΕ». Επίσης τόνισε ότι «έχουν γίνει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές», αλλά «έχουμε ακόμη φαινόμενα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και αδιαφάνειας».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Αναβάθμιση και τεχνικός εκσυγχρονισμός

Τεχνικό εκσυγχρονισμό του κράτους ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, σημειώνοντας ότι η έλλειψη αποτελεί μια από τις αιτίες των «τεταμένων σχέσεων» ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, επίσης αίτιο του προβλήματος είναι «η ίδια πολιτική που καλείται κάθε φορά να εφαρμόσει η δημόσια διοίκηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης του κρατικού μηχανισμού τονίζοντας τις «τεράστιες καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση» ενώ «η καταγραφή των στοιχείων για τις συντάξεις γίνεται με το χέρι». Παράλληλα σημείωσε ότι είναι ψευδεπίγραφη η διακήρυξη της ΝΔ για την επανίδρυση του κράτους αφού δε λαμβάνονται μέτρα όπως η «εκλογή δικαστών» και ο «διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους». Οπως ανέφερε «η κυβέρνηση κινείται σε ανάλογες πολιτικές κατευθύνσεις με τη χτεσινή κυβέρνηση», ενώ «πολλά θα μπορούσε να κάνει χωρίς επανίδρυση», ζητώντας «ισονομία» και «εξυπηρέτηση του πολίτη» καθώς και «ένα πλαίσιο φιλικό στον υπάλληλο της δημόσιας διοίκησης». Παράλληλα ο Αλ. Αλαβάνος σημείωσε ότι σήμερα «ατονεί το κοινωνικό κράτος» ενώ «περιουσιακά μειώνεται το κράτος με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», την ίδια ώρα «υπάρχουν πλευρές που ενισχύονται και το κάνουν πιο δαιδαλώδες και πιο αντιδημοκρατικό». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «είμαστε το πιο σπάταλο κράτος στις αμυντικές δαπάνες» και «ενισχύεται το κατασταλτικό κράτος» ενώ «το κράτος μεγαλώνει παίρνοντας υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ