ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητούν εκπρόσωποι της αντίστασης

Οι κατακτητές... ξεκουράζονται σε καταλημμένο σπίτι

Associated Press

Οι κατακτητές... ξεκουράζονται σε καταλημμένο σπίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Ευτυχής» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για τη συμμετοχή των βρετανικών στρατευμάτων στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για μια μνημειώδη μάχη που δίνεται υπέρ της δημοκρατίας και της σταθερότητας». Ο Μπλερ, σε συνέντευξή του δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, χαρακτήρισε «τεράστιο σφάλμα» το ενδεχόμενο προσδιορισμού ημερομηνίας αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι οφείλουν να παραμείνουν στο Ιράκ «μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις να είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας τους».

Αντίθετη άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχουν ορισμένες από τις οργανώσεις που εμπλέκονται στην αντίσταση. Εκπρόσωποί τους συναίνεσαν στη δημιουργία μιας επιτροπής - ομπρέλας που θα τις εκπροσωπήσει στις επαφές, που έχουν αρχίσει με την ιρακινή κυβέρνηση και κάποιους αξιωματούχους των κατοχικών δυνάμεων. Η επιτροπή αυτή συνάντησε, χτες, τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη και κατέστησε σαφές ότι ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με τους κατακτητές τίθεται ο ορισμός ημερομηνίας αποχώρησής τους και η κατάρτιση ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος.

Παραλλήλως, στη Σαμάουα, 2 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πλήγμα ρουκετών. Στην πόλη επικρατεί μεγάλη ένταση μετά τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών που ζητούσαν εργασία και Ιρακινών αστυνομικών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 1 διαδηλωτή και τραυματίζοντας 11. Το βράδυ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τέλος, στη Βαγδάτη, χτες, οργή επικράτησε στην κηδεία ενός ακόμη Ιρακινού δημοσιογράφου, του τρίτου μέσα σε λίγες μέρες, που σκοτώθηκε «κατά λάθος» από τις κατοχικές δυνάμεις γιατί δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου. Ο 30χρονος Αχμάντ Γουάλι Μπάκρι ήταν διευθυντής προγράμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Σαρκίγια».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια και συλλήψεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αυξάνεται, μέρα με τη μέρα, το θερμόμετρο της έντασης εντός Ισραήλ ενόψει της επικείμενης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι οργανώσεις των εποίκων και οι υποστηρικτές τους κλιμακώνουν σταδιακά τις διαμαρτυρίες τους και δε λείπουν, πλέον, τα βίαια επεισόδια αλλά και οι συλλήψεις.

Κλείσιμο του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ, του αυτοκινητόδρομου Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ αλλά και του οδικού άξονα που καταλήγει στη Χάιφα, προέβλεπε, χτες, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών των εποίκων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όταν οι έποικοι αποπειράθηκαν να κλείσουν τους δρόμους, χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και τους απομάκρυναν. Στον αυτοκινητόδρομο Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ, ορισμένοι πολέμιοι της αποχώρησης έριξαν λάδι και καρφιά στο οδόστρωμα.

Σοβαρά επεισόδια, όμως, μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων αλλά και μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων και συλλήψεις σημειώθηκαν, χτες το μεσημέρι, και στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Αργά το βράδυ, ο στρατός κήρυξε την περιοχή «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και κατέστησε σαφές ότι θα απομακρύνει πάση θυσία τους καταληψίες.

Τα ξημερώματα, επίσης, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 1 Παλαιστίνιο που, όπως υποστήριξαν, προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στον εποικισμό Μοράγκ. Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος διέφυγε.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προειδοποίησε τους εποίκους και τους υποστηρικτές τους ότι η αποχώρηση θα γίνει κανονικά τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος «να αντιμετωπίσει με σιδηρά πυγμή τους ταραξίες». Επίσης, απείλησε με «σοβαρές ποινές» όσους ραβίνους καλούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ανυπακοή όταν καλούνται να διαλύσουν εποικισμούς και να απομακρύνουν εποίκους.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση στα σύνορα

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Περίπου 20 ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» και όλμους εκτόξευσε, χτες το μεσημέρι, η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» κατά 3 θέσεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, στα σύνορα των δύο χωρών. Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε αστραπιαία εξαπολύοντας 6 πυραύλους κατά θέσεων της «Χεζμπολάχ» κοντά στα χωριά Κφαρ Σουμπά και Σεμπάα ενώ έβαλε κατά των συγκεκριμένων στόχων και με το πυροβολικό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση της «Χεζμπολάχ» τραυματίστηκαν 6 Ισραηλινοί στρατιώτες. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα από τα ισραηλινά αντίποινα. Η ισραηλινή πλευρά, επίσης, υποστήριξε ότι ομάδα μαχητών της «Χεζμπολάχ» παρεισέφρησε στην περιοχή που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό και αναζητάται. Η «Χεζμπολάχ», από την άλλη, αντέτεινε ότι ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών εισέβαλε στο λιβανικό έδαφος και εντοπίστηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το επεισόδιο βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροκτήματα Σεμπάα καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό το 1967, μαζί με τα υψώματα του Γκολάν, από τη Συρία. Τόσο η Δαμασκός όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή ανήκει στο Λίβανο και θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο το 2000. Το Ισραήλ, όμως, επικαλούμενο σχετική γνωμοδότηση και του ΟΗΕ, τονίζει ότι το καθεστώς θα διευθετηθεί μαζί με το μέλλον του Γκολάν.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΟΥ. ΜΠΟΥΣ
Ψέματα και τρομο-λαγνεία

ΦΟΡΤ ΜΠΡΑΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με μια ομιλία που απευθυνόταν στη δυστοκία, στο φόβο και την άγνοια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, μπροστά σε ακροατήριο που αποτελούνταν από στρατιώτες στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας προχτές (3 πμ ώρα Ελλάδας) επιχείρησε να καταστείλει τη συνεχώς διογκούμενη δυσφορία και αντίδραση των Αμερικανών στον πόλεμο στο Ιράκ. Επανέλαβε ψέματα που μετά την 11 Σεπτέμβρη 2001 αποτελούν μόνιμη επωδό του.

«Αξίζει η θυσία αμερικανικών ζωών στο Ιράκ, καθώς ο πόλεμος κατά των εξτρεμιστών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος πάντως αναγνώρισε ότι οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν πλέον για τη στρατηγική του στο θέμα αυτό και προσπάθησε για μία ακόμη φορά να πείσει τους πολίτες ότι με τη στρατηγική που ακολουθεί στο Ιράκ, η τελική νίκη είναι μόνο θέμα χρόνου.

Δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για έναν πόλεμο που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 1.740 Αμερικανούς και τουλάχιστον 12.000(;) Ιρακινούς, ενώ το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια.

Συνέδεσε δε, ευθέως την εκστρατεία στο Ιράκ με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν εχθρό που έχει μεταβάλει το Ιράκ στο πρώτο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας..!

Ποιον έπεισε; Μάλλον κανέναν. Εξ ου και οι αντιδράσεις του αμερικανικού Τύπου, που με ελάχιστες εξαιρέσεις χρεώνουν στον Αμερικανό Πρόεδρο ένα «ανέντιμο» διάγγελμα για το Ιράκ, επικρίνοντας τη σύνδεση της δράσης των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Ενδεικτικά: «Δυστυχώς ο Μπους έχασε χτες την ευκαιρία να κάνει κάτι χρήσιμο, αφού εκφώνησε μία ομιλία η οποία απαντούσε σε ερωτήματα που ουδείς θέτει» εκτιμούν οι «New York Times», αναφερόμενοι στην επωδό του Προέδρου των ΗΠΑ πως ένα σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ αξίζει θυσίες εκ μέρους της Αμερικής. Η «Washington Post» επικρίνει, επίσης, την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος «έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τους Αμερικανούς». Η εφημερίδα τονίζει πως η εξέγερση δεν εξασθενεί, πως τα ιρακινά στρατεύματα δε θα είναι έτοιμα να πάρουν τη σκυτάλη από τα αμερικανικά στρατεύματα πριν περάσουν πολλά χρόνια και πως οι ιρακινο-αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι επαρκώς σημαντικές για να σταθεροποιήσουν τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ