Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια και συλλήψεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αυξάνεται, μέρα με τη μέρα, το θερμόμετρο της έντασης εντός Ισραήλ ενόψει της επικείμενης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι οργανώσεις των εποίκων και οι υποστηρικτές τους κλιμακώνουν σταδιακά τις διαμαρτυρίες τους και δε λείπουν, πλέον, τα βίαια επεισόδια αλλά και οι συλλήψεις.

Κλείσιμο του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ, του αυτοκινητόδρομου Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ αλλά και του οδικού άξονα που καταλήγει στη Χάιφα, προέβλεπε, χτες, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών των εποίκων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όταν οι έποικοι αποπειράθηκαν να κλείσουν τους δρόμους, χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και τους απομάκρυναν. Στον αυτοκινητόδρομο Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ, ορισμένοι πολέμιοι της αποχώρησης έριξαν λάδι και καρφιά στο οδόστρωμα.

Σοβαρά επεισόδια, όμως, μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων αλλά και μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων και συλλήψεις σημειώθηκαν, χτες το μεσημέρι, και στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Αργά το βράδυ, ο στρατός κήρυξε την περιοχή «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και κατέστησε σαφές ότι θα απομακρύνει πάση θυσία τους καταληψίες.

Τα ξημερώματα, επίσης, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 1 Παλαιστίνιο που, όπως υποστήριξαν, προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στον εποικισμό Μοράγκ. Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος διέφυγε.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προειδοποίησε τους εποίκους και τους υποστηρικτές τους ότι η αποχώρηση θα γίνει κανονικά τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος «να αντιμετωπίσει με σιδηρά πυγμή τους ταραξίες». Επίσης, απείλησε με «σοβαρές ποινές» όσους ραβίνους καλούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ανυπακοή όταν καλούνται να διαλύσουν εποικισμούς και να απομακρύνουν εποίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ