Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Οι Ζαπατίστας μετασχηματίζονται

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε αναβρασμό βρίσκεται η περιοχή Τσιάπας όπου δραστηριοποιείται ο «Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση» (EZLN) μετά τον πρόσφατο «κόκκινο συναγερμό» που κάλεσε, με αφορμή τις επιθέσεις στρατού και αστυνομίας με το πρόσχημα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Πρόσφατα, με αφορμή αυτή την κατάσταση, πραγματοποιήθηκε εσωτερικό δημοψήφισμα στις κοινότητες των Ζαπατίστας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υποδιοικητή Μάρκος, το σχέδιο για αλλαγή κατεύθυνσης του αγώνα το στηρίζει το 98% των κατοίκων της πολιτείας και έτσι ο EZLN είναι έτοιμος να αναλάβει «πολιτική πρωτοβουλία»...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ζαπατίστας προτίθενται να μετασχηματίσουν την οργάνωσή τους με σκοπό να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για μια μεγάλη αλλαγή στο Μεξικό. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος - ποια ακριβώς μορφή μπορεί να έχει μέτωπο, κόμμα - συμμαχία, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό - που «θα διεκδικήσει μια δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή μέσω των πολιτικών - εκλογικών διαδικασιών».

Το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την πρωτοβουλία του EZLN «γιατί η χώρα ήδη έχει εισέλθει σε εθνικό διάλογο από το Νοέμβρη του 2004 με τη συμμετοχή εκατοντάδων οργανώσεων υπό τη σκέπη του Λαϊκού Κοινωνικού Μετώπου Συνδικαλιστών, Αγροτών και Ιθαγενών. Μέτωπο που ήδη έχει ανοίξει δύο φορές το διάλογο και έχει καταλήξει σε μία μη διαπραγματεύσιμη μίνιμουμ ατζέντα για τον αγώνα ενάντια το νεοφιλελευθερισμό» και προσθέτει ότι για τους «κομμουνιστές η πάλη για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού απαιτεί την ενότητα όλου του λαϊκού κινήματος, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ σημαντικών δυνάμεων του EZLN».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ