Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση στα σύνορα

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Περίπου 20 ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» και όλμους εκτόξευσε, χτες το μεσημέρι, η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» κατά 3 θέσεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, στα σύνορα των δύο χωρών. Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε αστραπιαία εξαπολύοντας 6 πυραύλους κατά θέσεων της «Χεζμπολάχ» κοντά στα χωριά Κφαρ Σουμπά και Σεμπάα ενώ έβαλε κατά των συγκεκριμένων στόχων και με το πυροβολικό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση της «Χεζμπολάχ» τραυματίστηκαν 6 Ισραηλινοί στρατιώτες. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα από τα ισραηλινά αντίποινα. Η ισραηλινή πλευρά, επίσης, υποστήριξε ότι ομάδα μαχητών της «Χεζμπολάχ» παρεισέφρησε στην περιοχή που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό και αναζητάται. Η «Χεζμπολάχ», από την άλλη, αντέτεινε ότι ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών εισέβαλε στο λιβανικό έδαφος και εντοπίστηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το επεισόδιο βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροκτήματα Σεμπάα καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό το 1967, μαζί με τα υψώματα του Γκολάν, από τη Συρία. Τόσο η Δαμασκός όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή ανήκει στο Λίβανο και θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο το 2000. Το Ισραήλ, όμως, επικαλούμενο σχετική γνωμοδότηση και του ΟΗΕ, τονίζει ότι το καθεστώς θα διευθετηθεί μαζί με το μέλλον του Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ