Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τη δύναμη έχουν οι λαοί

Σε εκδήλωση στη Γαλλία μίλησε ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής

«Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων εκφράζουν τη δυνατότητα και τη δυναμική που έχουν οι λαοί της Ευρώπης για να περάσουν στην αντεπίθεση». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο οποίος παραβρέθηκε σε Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στο Παρίσι. Τη συνδιάσκεψη, που είχε θέμα τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, διοργάνωσε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στις 24 και 25 του Ιούνη 2005. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από 19 χώρες, από πολιτικά κόμματα και μαζικούς φορείς.

Στην ομιλία του ο Γ. Τούσσας αναφερόμενος στο θέμα του «ευρωσυντάγματος» και στη θέση του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό ελληνικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην αντιδραστική Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ. Το μόνο που ζήτησε και πάλεψε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γι' αυτό το θέμα. Οπως ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα και για το αποκαλούμενο ευρωσύνταγμα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, της ΝΔ, με τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών, του ΠΑΣΟΚ, προτίμησε να το εγκρίνει στο Κοινοβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες».

Και συμπλήρωσε: «Το κόμμα μας κινητοποιήθηκε, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, να τον κινητοποιήσει ενάντια στο αντιδραστικό περιεχόμενο της Συνταγματικής Συνθήκης ήδη από την περίοδο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το 2003: Υποστήριξε τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", οργάνωσε διεθνείς συναντήσεις, εξορμήσεις, συλλαλητήρια. Αντιταχθήκαμε στη διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα μέλη και δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στις λαϊκές δυνάμεις και στα κινήματα που αγωνίζονται ενάντια στην ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ».

Οσον αφορά στο ΟΧΙ που βροντοφώναξαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το κόμμα μας χαιρετίζει το ηχηρό ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, γενικότερα τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Είναι ελπιδοφόρα σημάδια που δείχνουν ότι η νομιμότητα της ΕΕ εξασθενεί στα μάτια των λαών. Αυτά τα ΟΧΙ δεν ήταν μόνο ενάντια στο "ευρωσύνταγμα", αλλά επίσης ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, ενάντια σε όλες τις συνθήκες και στους κανονισμούς που συγκεντρώνει αυτή η συνθήκη. Η γενική δυσαρέσκεια και η αντίθεση στο "ευρωσύνταγμα" δείχνουν ότι έχει ήδη χρεοκοπήσει».

Παράλληλα, απαντώντας σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος, τόνισε: «Πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υποστηρίζουν την ΕΕ ως το μόνο δρόμο, συμπράττουν για να καπηλευτούν το ΟΧΙ των λαών, για να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και το δυναμισμό που περιέχουν τα δημοψηφίσματα, προβάλλοντας το επικίνδυνο και απογοητευτικό σύνθημα "για ένα άλλο Σύνταγμα". Σήμερα, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η αντίθεση σε όλες τις επιλογές της ΕΕ και η ανυπακοή στις αποφάσεις της δυναμώνουν. Οτιδήποτε εμποδίζει την ΕΕ, συμφέρει τους λαούς».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας σημείωσε: «Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων για τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και τη νεολαία για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή ευημερία, το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ