ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αυξήσεις μισθών σε Υγεία και Παιδεία
  • Ανακοινώθηκαν πρόσφατα και μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1η Ιούλη
  • Δείγμα του πώς η οικονομική ανάπτυξη στο σοσιαλισμό επιστρέφει στον ίδιο το λαό

Ο λαός του Νησιού της Επανάστασης ξέρει να υπερασπίζεται και να διευρύνει τις κατακτήσεις του

Associated Press

Ο λαός του Νησιού της Επανάστασης ξέρει να υπερασπίζεται και να διευρύνει τις κατακτήσεις του
Η σοσιαλιστική Κούβα, που βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που της δημιούργησε η λεγόμενη «ειδική περίοδος» (η περίοδος μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες), προχωράει με απόφαση της κυβέρνησής της σε αυξήσεις μισθών σε δύο βασικούς τομείς. Στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Δύο τομείς που πάντα αποτελούσαν πρώτη προτεραιότητα για το Νησί της Επανάστασης. Το μέτρο αυτό που ανακοινώθηκε στις 23 Ιούνη από τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιούλη και θα σημαίνει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για 857.400 εργαζόμενους ή το 67% των εργαζομένων στον κρατικό τομέα. Οι αυξήσεις της τάξης περίπου 20% σε σχέση με τους σημερινούς μισθούς σε όλες τις κατηγορίες στην Υγεία και την Παιδεία χαρακτηρίζονται από τον ίδιο τον ηγέτη της Κούβας ως «σεμνές» και «συγκρατημένες», αλλά αυτό που κυρίως υπογράμμισε είναι ότι πρόκειται για ανταπόδοση και αναγνώριση της προσφοράς στους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, που στόχος της λαϊκής εξουσίας είναι να βελτιώνονται συνεχώς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πολιτική αυτή απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που παρατηρούνται τα πρώτα στοιχεία ανάκαμψης της κουβανικής οικονομίας, που το 2004 έφτασε σε 5% ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Επίσης, αποτελούν συνέχεια μέτρων βελτίωσης των οικονομικών των Κουβανών. Το Μάη του 2004 αυξήθηκε ο κατώτερος μισθός από 100 πέσος σε 225, ενώ μεσολάβησαν και άλλες μικρότερες αυξήσεις που είχαν αντίκτυπο σε όλο τον πληθυσμό. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε ανάλογα με τη βελτίωση της οικονομίας σχεδιάζονται και νέα μέτρα που θα βοηθήσουν και άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως τους συνταξιούχους.

Και βέβαια η εξέλιξη αυτή, που δείχνει έμπρακτα πώς η ανάπτυξη της οικονομίας επιστρέφει στην κοινωνία, δεν προσφέρεται για φτηνούς αντίλογους όπως ότι: οι μισθοί στην Κούβα είναι συγκριτικά πολύ χαμηλοί. Και αυτό γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες μέσα στις οποίες οικοδομείται ο σοσιαλισμός στην Κούβα (ιμπεριαλιστική περικύκλωση με αποκλεισμό πάνω από 40 χρόνια) και το γεγονός ότι οι Κουβανοί έχουν εξασφαλισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που στον καπιταλισμό χρυσοπληρώνουμε. Απολύτως δωρεάν Υγεία και Παιδεία και η διαβίωσή τους - που γίνεται φυσικά με τεράστιες δυσκολίες - τους εξασφαλίζει με πολύ χαμηλό κόστος βασικές υπηρεσίες ενώ τα προϊόντα διατηρούν σταθερές τιμές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο περήφανος κουβανικός λαός, μέσα από τη σοσιαλιστική του εξουσία, έχοντας πλήρη συνείδηση σε τι κατάσταση βρίσκεται και τι σοβαρές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει, κάνει καθημερινά βήματα προόδου και διευρύνει τις κατακτήσεις του.

Τη δύναμη έχουν οι λαοί

Σε εκδήλωση στη Γαλλία μίλησε ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής

«Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων εκφράζουν τη δυνατότητα και τη δυναμική που έχουν οι λαοί της Ευρώπης για να περάσουν στην αντεπίθεση». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο οποίος παραβρέθηκε σε Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στο Παρίσι. Τη συνδιάσκεψη, που είχε θέμα τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, διοργάνωσε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στις 24 και 25 του Ιούνη 2005. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από 19 χώρες, από πολιτικά κόμματα και μαζικούς φορείς.

Στην ομιλία του ο Γ. Τούσσας αναφερόμενος στο θέμα του «ευρωσυντάγματος» και στη θέση του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό ελληνικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην αντιδραστική Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ. Το μόνο που ζήτησε και πάλεψε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γι' αυτό το θέμα. Οπως ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα και για το αποκαλούμενο ευρωσύνταγμα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, της ΝΔ, με τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατών, του ΠΑΣΟΚ, προτίμησε να το εγκρίνει στο Κοινοβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες».

Και συμπλήρωσε: «Το κόμμα μας κινητοποιήθηκε, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, να τον κινητοποιήσει ενάντια στο αντιδραστικό περιεχόμενο της Συνταγματικής Συνθήκης ήδη από την περίοδο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το 2003: Υποστήριξε τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", οργάνωσε διεθνείς συναντήσεις, εξορμήσεις, συλλαλητήρια. Αντιταχθήκαμε στη διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα μέλη και δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στις λαϊκές δυνάμεις και στα κινήματα που αγωνίζονται ενάντια στην ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ».

Οσον αφορά στο ΟΧΙ που βροντοφώναξαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το κόμμα μας χαιρετίζει το ηχηρό ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, γενικότερα τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Είναι ελπιδοφόρα σημάδια που δείχνουν ότι η νομιμότητα της ΕΕ εξασθενεί στα μάτια των λαών. Αυτά τα ΟΧΙ δεν ήταν μόνο ενάντια στο "ευρωσύνταγμα", αλλά επίσης ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, ενάντια σε όλες τις συνθήκες και στους κανονισμούς που συγκεντρώνει αυτή η συνθήκη. Η γενική δυσαρέσκεια και η αντίθεση στο "ευρωσύνταγμα" δείχνουν ότι έχει ήδη χρεοκοπήσει».

Παράλληλα, απαντώντας σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος, τόνισε: «Πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υποστηρίζουν την ΕΕ ως το μόνο δρόμο, συμπράττουν για να καπηλευτούν το ΟΧΙ των λαών, για να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και το δυναμισμό που περιέχουν τα δημοψηφίσματα, προβάλλοντας το επικίνδυνο και απογοητευτικό σύνθημα "για ένα άλλο Σύνταγμα". Σήμερα, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η αντίθεση σε όλες τις επιλογές της ΕΕ και η ανυπακοή στις αποφάσεις της δυναμώνουν. Οτιδήποτε εμποδίζει την ΕΕ, συμφέρει τους λαούς».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας σημείωσε: «Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων για τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και τη νεολαία για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή ευημερία, το σοσιαλισμό».

ΜΕΞΙΚΟ
Οι Ζαπατίστας μετασχηματίζονται

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε αναβρασμό βρίσκεται η περιοχή Τσιάπας όπου δραστηριοποιείται ο «Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση» (EZLN) μετά τον πρόσφατο «κόκκινο συναγερμό» που κάλεσε, με αφορμή τις επιθέσεις στρατού και αστυνομίας με το πρόσχημα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Πρόσφατα, με αφορμή αυτή την κατάσταση, πραγματοποιήθηκε εσωτερικό δημοψήφισμα στις κοινότητες των Ζαπατίστας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υποδιοικητή Μάρκος, το σχέδιο για αλλαγή κατεύθυνσης του αγώνα το στηρίζει το 98% των κατοίκων της πολιτείας και έτσι ο EZLN είναι έτοιμος να αναλάβει «πολιτική πρωτοβουλία»...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ζαπατίστας προτίθενται να μετασχηματίσουν την οργάνωσή τους με σκοπό να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για μια μεγάλη αλλαγή στο Μεξικό. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος - ποια ακριβώς μορφή μπορεί να έχει μέτωπο, κόμμα - συμμαχία, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό - που «θα διεκδικήσει μια δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή μέσω των πολιτικών - εκλογικών διαδικασιών».

Το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την πρωτοβουλία του EZLN «γιατί η χώρα ήδη έχει εισέλθει σε εθνικό διάλογο από το Νοέμβρη του 2004 με τη συμμετοχή εκατοντάδων οργανώσεων υπό τη σκέπη του Λαϊκού Κοινωνικού Μετώπου Συνδικαλιστών, Αγροτών και Ιθαγενών. Μέτωπο που ήδη έχει ανοίξει δύο φορές το διάλογο και έχει καταλήξει σε μία μη διαπραγματεύσιμη μίνιμουμ ατζέντα για τον αγώνα ενάντια το νεοφιλελευθερισμό» και προσθέτει ότι για τους «κομμουνιστές η πάλη για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού απαιτεί την ενότητα όλου του λαϊκού κινήματος, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ σημαντικών δυνάμεων του EZLN».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ