ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
«Petrocaribe»: Μια εταιρία αλληλεγγύης

Η σημαντική συμφωνία ενεργειακής - και όχι μόνο - συνεργασίας υπογράφτηκε χτες από 14 χώρες της περιοχής

Οι ηγέτες της Καραϊβικής κατά το τέλος της Συνάντησης

Associated Press

Οι ηγέτες της Καραϊβικής κατά το τέλος της Συνάντησης
ΠΟΥΕΡΤΟ ΛΑ ΚΡΟΥΣ.--

Κι όμως, είναι γεγονός: Μία κοινή πετρελαϊκή εταιρία βασισμένη στην αλληλεγγύη... δεν είναι άλλη από την κοινή πετρελαϊκή εταιρία της Καραϊβικής, την «Petrocaribe».

Δεκατέσσερις αρχηγοί κρατών τελικά αφέθηκαν και εμπνεύστηκαν από την πρόταση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, για τη σύσταση της κοινής εταιρίας, την οποία τελικά και υπερψήφισαν. Η νέα περιφερειακή πετρελαϊκή εταιρία βασίζεται, σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο «Prensa Latina», σε πολιτική εμπορίου που διασφαλίζει τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε δίκαιες και λογικές τιμές (συγκεκριμένα, μέχρι και 6 δολάρια το βαρέλι φτηνότερα), σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινωνικών προγραμμάτων. Αξιοσημείωτο στοιχείο της συμφωνίας η προστασία των μη ανανεώσιμων αποθεμάτων ενέργειας, σε μια προσπάθεια πρόκλησης της ελάχιστης δυνατής ζημιάς στο περιβάλλον.

Η συμφωνία έχει στόχο να δημιουργηθεί ενότητα, να υπάρξει βελτιστοποίηση της διανομής ενέργειας στην περιφέρεια, να αντιμετωπιστούν οικονομικές και κοινωνικές «ασυμμετρίες»: Η φτώχεια, η ανισόμετρη κατανομή του πλούτου, η έλλειψη πρόσβασης στη μόρφωση και στην πληροφόρηση. Στη συμφωνία εντάσσονται οι χώρες Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Τζαμάικα, Σουρινάμ, Αντίγκουα, Μπαρμπούδα, νήσοι Σαν Κριστόμπαλ και Νέβις, Σάντα Λουσία, Μπελίζ, Μπαχάμες, νήσοι Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Γουιάνα, Κούβα και Βενεζουέλα, σύμφωνα με την «Prensa Latina». Οπως προστίθεται, τα Μπαρμπάδος και οι νήσοι Τρίνινταντ και Τομπάγκο θα «εξετάσουν» τη συμφωνία και θα ανακοινώσουν αργότερα το αν θα συμμετάσχουν.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, που κρίνονται θετικά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, τόνισε ότι η «Petrocaribe» δεν αφορά μόνο στις συμφωνίες πώλησης πετρελαίου, στη μεταφορά του, στην αποθήκευσή του, στη διύλισή του και στην τεχνολογική ανάπτυξη των χωρών-μελών της, αλλά προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της αμερικανικής ηπείρου: Της πρωτοβουλίας ALBA (Βολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική), για την οποία ο Τσάβες έχει διαθέσει 50 εκατ. δολάρια. Η επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», θα ενισχύσει τη «συλλογική μας ανεξαρτησία» έναντι της επιρροής των ΗΠΑ.

Στην ανάγκη ενότητας στάθηκε και ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο: Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε, αφού η κρίση εξαιτίας της πολιτικής των αναπτυγμένων κρατών εντείνεται. Ο Κάστρο τόνισε ότι η κρίση αποτελεί σύμπτωμα της ανηλεούς καταλήστευσης του λεγόμενου τρίτου κόσμου, των άνισων ανταλλαγών, του «χρέους» και άλλων φαινομένων. «Ολα μας ενώνουν, αλλά διχαζόμαστε», είπε ο Κάστρο, «γινόμαστε στόχος επεμβάσεων, ταπεινώσεων και εκμετάλλευσης». Η «ενότητα και η ολοκλήρωση» μεταξύ των κρατών της περιφέρειας, πρόσθεσε, αποτελεί δρόμο «προς ένα καλύτερο μέλλον».

Οι ΗΠΑ φυσικά και αντιδρούν έντονα σε όλα αυτά... Χαρακτηρίζουν «περιφερειακούς ταραχοποιούς» τους Τσάβες και Κάστρο, ενώ μιλούν για «υποκίνηση» των λαϊκών εξεγέρσεων και κινητοποιήσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από την πλευρά του, ο Τσάβες επανέλαβε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων της Βενεζουέλας - της πέμπτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας παγκοσμίως και κομβικού προμηθευτή της Ουάσιγκτον - με τις ΗΠΑ «για λόγους αξιοπρέπειας»...

Αναλυτές όμως βλέπουν την εξέλιξη της δημιουργίας της «Petrocaribe» ως μια σημαντική κίνηση. «Εξασφαλίζει στη Βενεζουέλα περισσότερες ψήφους στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και στεριώνει ακόμη περισσότερο πολιτικά τον Τσάβες», λέει ο Μάικλ Σίφτερ, του ερευνητικού κέντρου για τον Διαμερικανικό Διάλογο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

ΑΪΤΗ
Νέο μακελειό

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Με επιδρομή στις παραγκουπόλεις έκλεισε και ο Ιούνης, όπως ακριβώς είχε ανοίξει: Με λουτρό αίματος.

Στις 6 του Ιούνη 25 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ενώ προχτές, Τετάρτη, τουλάχιστον επτά σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά ανδρών της στρατιωτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, κατά τη διάρκεια επιχείρησης «για τη διάσωση θύματος απαγωγής». Ολως τυχαίως η επιδρομή των δυνάμεων του ΟΗΕ έγινε στη συνοικία Μπελ-Ερ της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ ο Πρενς, που μαζί με το Σιτ Σολέιγ αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες παραγκουπόλεις και φυσικά προπύργια του κόμματος Λαβαλάς και του βίαια ανατραπέντος Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Επισήμως πάντα, οι εκπρόσωποι της δύναμης του ΟΗΕ, που τελεί υπό διοίκηση της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν ότι η Ουέντι Μοντ, εργαζόμενη του Ερυθρού Σταυρού, η οποία είχε απαχθεί την Τρίτη, διασώθηκε ενώ οι έξι ύποπτοι συνελήφθησαν. Τίποτα φυσικά για τα θύματα, που προφανώς δεν ήταν ύποπτοι...

Εννοείται ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Αϊτής κατηγορεί για το «κύμα» απαγωγών «οπαδούς του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ». Επίσης, την Τετάρτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, λόγω του αυξημένου επιπέδου της βίας στη χώρα αυτή της Καραϊβικής. Ανάλογα μέτρα έλαβαν και άλλες πρεσβείες στην Αϊτή, ενώ κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Αϊτή.

Η δύναμη σταθεροποίησης του ΟΗΕ αναπτύχθηκε στη χώρα το 2004 αμέσως μετά τη βίαιη ανατροπή του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ και την εισβολή αμερικανικών, καναδικών και γαλλικών δυνάμεων. Η εντολή των κυανοκράνων παρατάθηκε πρόσφατα έως τις 15 του Φλεβάρη του 2006, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 9.400 ενόψει των «εκλογών» στη χώρα.

Δολοφονίες αγροτών στην Παραγουάη

Δύο αγρότες δολοφονήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 24 Ιούνη στην Παραγουάη, στην περιοχή Τεκοχόχα, από πληρωμένους δολοφόνους με επικεφαλής το μεγαλογαιοκτήμονα Αδεμίρ Αλόισο Λότερμαν, σύμφωνα με καταγγελία του ΚΚ Παραγουάης.

Οπως επισημαίνει, πρόκειται για μια πράξη που εντάσσεται σε μια γενικότερη επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλλεται ότι τα όργανα των γαιοκτημόνων με την κάλυψη της αστυνομίας εισέβαλαν στην περιοχή και με φορτηγά κατέστρεψαν καλλιέργειες 50 και πάνω οικογενειών και έβαλαν φωτιά στην περιοχή Εδάδ Μέδια.

Το ΚΚ θεωρεί υπεύθυνη για νέο αυτό έγκλημα την κυβέρνηση της χώρας και σημειώνει ότι «με αυτή την απροσχημάτιστη βία που προέρχεται από την κυρίαρχη τάξη, επιχειρείται να κατασταλεί ο αγώνας του λαού που διεκδικεί την απόδοση της γης στους ακτήμονες, που παλεύει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας».

Καταλήγοντας το ΚΚ Παραγουάης, επισημαίνει ότι η μόνη απάντηση πρέπει να είναι η λαϊκή ενότητα, για να σωθεί η Παραγουάη από την απόλυτη φτώχεια που την έχει καταδικάσει ο νεοφιλελευθερισμός και το σύστημα του αυταρχισμού και της διαφθοράς και μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση πρέπει να διεκδικηθεί μια ουσιαστική αλλαγή για μια πραγματικά λαϊκή δημοκρατική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Προς «βελτιώσεις» των διμερών σχέσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο έφθασε χτες στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την Χου ΚικούαΗμερησία της Κίνας»), οι δύο άνδρες θα συζητήσουν έναν ευρύτερο ρόλο για τον ΟΗΕ, την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας ειδικά στην Κεντρική Ασία, το διμερές εμπόριο (21 δισ. δολάρια το 2004, θα φθάσει τα 60-80 δισ. δολάρια το 2010, σύμφωνα με προβλέψεις και στατιστικές προβολές) αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα. Οι Χου και Πούτιν αναμένεται να συνυπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού από τη Σιβηρία στην Κίνα, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, που θα μεταφέρει στην Κίνα ρωσικό πετρέλαιο η ποσότητα του οποίου θα ξεπερνά τους 15 εκατ. τόνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ