Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νέο μακελειό

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Με επιδρομή στις παραγκουπόλεις έκλεισε και ο Ιούνης, όπως ακριβώς είχε ανοίξει: Με λουτρό αίματος.

Στις 6 του Ιούνη 25 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ενώ προχτές, Τετάρτη, τουλάχιστον επτά σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά ανδρών της στρατιωτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, κατά τη διάρκεια επιχείρησης «για τη διάσωση θύματος απαγωγής». Ολως τυχαίως η επιδρομή των δυνάμεων του ΟΗΕ έγινε στη συνοικία Μπελ-Ερ της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ ο Πρενς, που μαζί με το Σιτ Σολέιγ αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες παραγκουπόλεις και φυσικά προπύργια του κόμματος Λαβαλάς και του βίαια ανατραπέντος Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Επισήμως πάντα, οι εκπρόσωποι της δύναμης του ΟΗΕ, που τελεί υπό διοίκηση της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν ότι η Ουέντι Μοντ, εργαζόμενη του Ερυθρού Σταυρού, η οποία είχε απαχθεί την Τρίτη, διασώθηκε ενώ οι έξι ύποπτοι συνελήφθησαν. Τίποτα φυσικά για τα θύματα, που προφανώς δεν ήταν ύποπτοι...

Εννοείται ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Αϊτής κατηγορεί για το «κύμα» απαγωγών «οπαδούς του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ». Επίσης, την Τετάρτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, λόγω του αυξημένου επιπέδου της βίας στη χώρα αυτή της Καραϊβικής. Ανάλογα μέτρα έλαβαν και άλλες πρεσβείες στην Αϊτή, ενώ κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Αϊτή.

Η δύναμη σταθεροποίησης του ΟΗΕ αναπτύχθηκε στη χώρα το 2004 αμέσως μετά τη βίαιη ανατροπή του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ και την εισβολή αμερικανικών, καναδικών και γαλλικών δυνάμεων. Η εντολή των κυανοκράνων παρατάθηκε πρόσφατα έως τις 15 του Φλεβάρη του 2006, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 9.400 ενόψει των «εκλογών» στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ