Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
«Petrocaribe»: Μια εταιρία αλληλεγγύης

Η σημαντική συμφωνία ενεργειακής - και όχι μόνο - συνεργασίας υπογράφτηκε χτες από 14 χώρες της περιοχής

Οι ηγέτες της Καραϊβικής κατά το τέλος της Συνάντησης

Associated Press

Οι ηγέτες της Καραϊβικής κατά το τέλος της Συνάντησης
ΠΟΥΕΡΤΟ ΛΑ ΚΡΟΥΣ.--

Κι όμως, είναι γεγονός: Μία κοινή πετρελαϊκή εταιρία βασισμένη στην αλληλεγγύη... δεν είναι άλλη από την κοινή πετρελαϊκή εταιρία της Καραϊβικής, την «Petrocaribe».

Δεκατέσσερις αρχηγοί κρατών τελικά αφέθηκαν και εμπνεύστηκαν από την πρόταση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, για τη σύσταση της κοινής εταιρίας, την οποία τελικά και υπερψήφισαν. Η νέα περιφερειακή πετρελαϊκή εταιρία βασίζεται, σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο «Prensa Latina», σε πολιτική εμπορίου που διασφαλίζει τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε δίκαιες και λογικές τιμές (συγκεκριμένα, μέχρι και 6 δολάρια το βαρέλι φτηνότερα), σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινωνικών προγραμμάτων. Αξιοσημείωτο στοιχείο της συμφωνίας η προστασία των μη ανανεώσιμων αποθεμάτων ενέργειας, σε μια προσπάθεια πρόκλησης της ελάχιστης δυνατής ζημιάς στο περιβάλλον.

Η συμφωνία έχει στόχο να δημιουργηθεί ενότητα, να υπάρξει βελτιστοποίηση της διανομής ενέργειας στην περιφέρεια, να αντιμετωπιστούν οικονομικές και κοινωνικές «ασυμμετρίες»: Η φτώχεια, η ανισόμετρη κατανομή του πλούτου, η έλλειψη πρόσβασης στη μόρφωση και στην πληροφόρηση. Στη συμφωνία εντάσσονται οι χώρες Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Τζαμάικα, Σουρινάμ, Αντίγκουα, Μπαρμπούδα, νήσοι Σαν Κριστόμπαλ και Νέβις, Σάντα Λουσία, Μπελίζ, Μπαχάμες, νήσοι Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Γουιάνα, Κούβα και Βενεζουέλα, σύμφωνα με την «Prensa Latina». Οπως προστίθεται, τα Μπαρμπάδος και οι νήσοι Τρίνινταντ και Τομπάγκο θα «εξετάσουν» τη συμφωνία και θα ανακοινώσουν αργότερα το αν θα συμμετάσχουν.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, που κρίνονται θετικά, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, τόνισε ότι η «Petrocaribe» δεν αφορά μόνο στις συμφωνίες πώλησης πετρελαίου, στη μεταφορά του, στην αποθήκευσή του, στη διύλισή του και στην τεχνολογική ανάπτυξη των χωρών-μελών της, αλλά προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της αμερικανικής ηπείρου: Της πρωτοβουλίας ALBA (Βολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική), για την οποία ο Τσάβες έχει διαθέσει 50 εκατ. δολάρια. Η επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», θα ενισχύσει τη «συλλογική μας ανεξαρτησία» έναντι της επιρροής των ΗΠΑ.

Στην ανάγκη ενότητας στάθηκε και ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο: Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε, αφού η κρίση εξαιτίας της πολιτικής των αναπτυγμένων κρατών εντείνεται. Ο Κάστρο τόνισε ότι η κρίση αποτελεί σύμπτωμα της ανηλεούς καταλήστευσης του λεγόμενου τρίτου κόσμου, των άνισων ανταλλαγών, του «χρέους» και άλλων φαινομένων. «Ολα μας ενώνουν, αλλά διχαζόμαστε», είπε ο Κάστρο, «γινόμαστε στόχος επεμβάσεων, ταπεινώσεων και εκμετάλλευσης». Η «ενότητα και η ολοκλήρωση» μεταξύ των κρατών της περιφέρειας, πρόσθεσε, αποτελεί δρόμο «προς ένα καλύτερο μέλλον».

Οι ΗΠΑ φυσικά και αντιδρούν έντονα σε όλα αυτά... Χαρακτηρίζουν «περιφερειακούς ταραχοποιούς» τους Τσάβες και Κάστρο, ενώ μιλούν για «υποκίνηση» των λαϊκών εξεγέρσεων και κινητοποιήσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από την πλευρά του, ο Τσάβες επανέλαβε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων της Βενεζουέλας - της πέμπτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας παγκοσμίως και κομβικού προμηθευτή της Ουάσιγκτον - με τις ΗΠΑ «για λόγους αξιοπρέπειας»...

Αναλυτές όμως βλέπουν την εξέλιξη της δημιουργίας της «Petrocaribe» ως μια σημαντική κίνηση. «Εξασφαλίζει στη Βενεζουέλα περισσότερες ψήφους στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και στεριώνει ακόμη περισσότερο πολιτικά τον Τσάβες», λέει ο Μάικλ Σίφτερ, του ερευνητικού κέντρου για τον Διαμερικανικό Διάλογο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ