Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόβα εκκένωσης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

«Κλειστή στρατιωτική ζώνη» κηρύχτηκαν, από χτες το πρωί, όλοι οι εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος επιπλέον εποίκων από τη Δυτική Οχθη που σπεύδουν στην περιοχή για να εμποδίσουν τις διαδικασίες εκκένωσης. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των εποικισμών, οι εργαζόμενοι σε αυτούς και οι δημοσιογράφοι. Λίγο αργότερα, ισχυρές ισραηλινές και στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κατειλημμένο ξενοδοχείο, έξω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ και απομάκρυναν, μετά από μικροεπεισόδια, τους καταληψίες εποίκους.

Περίπου 600 στρατιώτες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περίμετρο του εποικισμού Γκους Κατίφ και περικύκλωσαν το ξενοδοχείο «Παλμ Μπιτς», που είχε καταληφθεί, τις τελευταίες ημέρες, από ακραίους εποίκους. Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και προειδοποιήσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και απομάκρυναν τους εποίκους, εκ των οποίων λίγοι αντιστάθηκαν. Κανένας από τους εποίκους, παρά τις απειλές, δε χρησιμοποίησε όπλα. Ο χώρος, μέχρι αργά το βράδυ, περιφρουρούνταν από το στρατό.

Το μεσημέρι, μικρή ομάδα υποστηρικτών των εποίκων απέκλεισαν, εκ νέου, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Η διαμαρτυρία τους τερματίστηκε γρήγορα με την παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας. Οπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές, τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν γίνει 150 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του, κατέστησε σαφές ότι θα ληφθεί «κάθε αναγκαίο μέτρο για να μην υπονομευτεί η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας». Χαρακτήρισε «επικίνδυνο φαινόμενο» τους τρόπους αντίδρασης που έχουν επιλέξει οι έποικοι και οι υποστηρικτές τους και τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις που γίνονται τώρα είναι μια γενική δοκιμή για τη διαδικασία εκκένωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο». Κατέληξε, δε, ότι το «ισραηλινό κράτος μπορεί να ελέγξει τους ταραξίες και θα το πράξει αποτελεσματικά».

Απαγωγή στη Νάμπλους;

Την ομηρία 2 Ισραηλινών στρατιωτών ανακοίνωσε η πτέρυγα «Αϊμάν Τζούντα» των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους. Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, οι 2 στρατιώτες απήχθησαν ενώ εισέρχονταν με το όχημά τους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, έξω από την πόλη. Ο ίδιος εκπρόσωπος διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες ότι εκτελέστηκαν. Αλλες πτέρυγες της ίδιας οργάνωσης δήλωσαν άγνοια για το ζήτημα.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις, από την άλλη, «χτενίζουν» την περιοχή, προσπαθώντας να εντοπίσουν τους 2 στρατιώτες. Επιβεβαίωσαν, απλώς, ότι εντοπίστηκε το όχημά τους εγκαταλειμμένο στην είσοδο του καταυλισμού Μπαλάτα. Ο ισραηλινός στρατός μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ