Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Συγκρούσεις για την καθυστέρηση εκλογών

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις του Κονγκό, ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση των πρώτων προεδρικών εκλογών στη χώρα μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο, όπως μεταδίδουν διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αρχές έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες, ωστόσο το BBC μετέδωσε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ο ΟΗΕ αναφέρθηκε σε έξι, ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως σε όλη τη χώρα οι νεκροί «είναι τουλάχιστον 100» και οι τραυματίες εκατοντάδες.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» φάλαγγα αστυνομικών έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ενωσης για Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδο (Union for Democracy and Social Progress, USDP) και τους καταδίωξε σε δρόμους της πρωτεύουσας.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα τον Ιούνη, οι βουλευτές παρέτειναν τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης - που έληγε την 30ή Ιούνη - και υποσχέθηκαν ότι οι εκλογές στην πρώην βελγική αποικία, που προγραμματίζονταν για εφέτος, θα γίνουν το Μάρτη του 2006.

Τα αιματηρά επεισόδια, που η νοτιοαφρικανική εφημερίδα «Business Day» (Γιοχάνεσμπουργκ) χαρακτήριζε «εφιαλτικό σενάριο», σημειώθηκαν κατά ιστορική τραγική ειρωνεία στην 45η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό από το Βέλγιο και κάπου ένα χρόνο μετά την επίσημη «λήξη» του εμφυλίου, που κόστισε, από το 1998, 3,6 εκατ. ζωές στην κεντροαφρικανική χώρα - η οποία βεβαίως είναι στο στόχαστρο διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κυρίως λόγο του τεράστιου ορυκτού της πλούτου (διαμάντια, πολύτιμα μέταλλα, κασσίτερος κ.ά.). Ο Ζοσέφ Καμπιλά, που διαδέχτηκε τον πατέρα του Λορέν μετά τη δολοφονία του το 2001, δέχεται πιέσεις από τη Δύση να υπάρξει ειρηνική πορεία προς τις κάλπες. Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν νέα κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ