ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ευθύνεται το απεμπλουτισμένο ουράνιο;

Σχετική Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τους υπουργούς Αμυνας και Υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο στην υγεία των Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στη Βοσνία και το Κόσσοβο, κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τσέκης.

«Ενας ακόμη αξιωματικός - τονίζεται στην Ερώτηση - έχασε τη μάχη με το θάνατο ανεβάζοντας σε τρεις τους Ελληνες αξιωματικούς που πέθαναν από το "σύνδρομο των Βαλκανίων" και οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στη Βοσνία και το Κόσσοβο. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τουλάχιστον 5 Ελληνες αξιωματικοί νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή χτυπημένοι από λευχαιμία ή διάφορες άλλες μορφές καρκίνου.

Είναι γνωστό ότι το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων" και γενικότερα οι επιπτώσεις από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ κατά τους βομβαρδισμούς στην πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, έχουν απασχολήσει και άλλες χώρες (ιδιαίτερα την Ιταλία), που έστειλαν στρατό στη Βοσνία και το Κόσσοβο και σήμερα θρηνούν θύματα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: «Μετά τα παραπάνω και τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν για την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρετούν στη Βοσνία και το Κόσσοβο, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση πρόκειται να αποσύρει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας;».

Επίσης καλούν τους δύο υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:

-- Ποιοι είναι οι τρεις αξιωματικοί και άλλοι Ελληνες στρατιωτικοί που πέθαναν μέχρι σήμερα από λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου και είχαν υπηρετήσει σε Βοσνία και Κόσσοβο;

-- Μέχρι σήμερα πόσοι Ελληνες στρατιωτικοί που υπηρέτησαν σε Βοσνία και Κόσσοβο έχουν αρρωστήσει ή νοσηλεύονται χτυπημένοι από λευχαιμίες ή άλλες μορφές καρκίνου;

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΚΚΕ ισχυρό στήριγμα στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες μας

Επιστολή της ΟΓΕ προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) απέστειλε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την παρακάτω επιστολή:

«Κα Αλέκα Παπαρήγα,

Η ΟΓΕ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να προκαλέσει συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την απασχόληση των γυναικών, ήταν πολλαπλά βαρύνουσας σημασίας:

- Η χρονική στιγμή που οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών πλήττονται με ιδιαίτερη βαρβαρότητα.

- Δόθηκε η ευκαιρία στις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις νέες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες, να κατανοήσουν τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ των οικονομικά ισχυρών σε ό,τι αφορά τις "ίσες ευκαιρίες" που πλασάρουν στις γυναίκες. Να επισημάνουν τις ευρωενωσιακές πολιτικές επιλογές των κομμάτων εξουσίας και των πέριξ, οι οποίες ευθύνονται για την όξυνση των προβλημάτων των γυναικών, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας που αποτελεί και τον πρωταρχικό παράγοντα για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους.

- Στην τοποθέτησή σας ξεχώρισε με σαφήνεια η πολιτικοκοινωνική διάσταση του γυναικείου ζητήματος. Εγινε σαφές ότι η διέξοδος βρίσκεται στην απεμπλοκή των γυναικών του καθημερινού μόχθου από τα καλοστημένα δόκανα της σημερινής κυρίαρχης τάξης και των βαστάζων της και στη συσπείρωσή τους με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή αυτού του σύγχρονου μεσαίωνα.

Η ΟΓΕ, στην ολοκληρωμένη τοποθέτησή σας, κατέγραψε τις κοινές απόψεις και θέσεις για τις αιτίες και τους υπαίτιους της γυναικείας ανισοτιμίας και καταπίεσης, η οποία οξύνεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Η ΟΓΕ διέκρινε, άλλη μια φορά, ένα ισχυρό στήριγμα στον πολιτικό και κοινοβουλευτικό στίβο της χώρας μας τόσο απαραίτητο για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες της».

ΓΚΑΛΟΠ
«Ανώριμη η κοινωνία» για τις «διαρθρωτικές αλλαγές»

Οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν «παρασύρονται» από τη συναίνεση μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις»

«Απέναντι» στις αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές», που από κοινού προωθούν οι ηγεσίες του δικομματισμού, βρίσκονται οι λαϊκές μάζες, αν και ο απεγκλωβισμός τους από τις συμπληγάδες της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωρά αργά.

Αυτό επί της ουσίας προκύπτει από το φρέσκο γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις», που έγινε στο διάστημα από 16 - 27 Ιούνη. Σε πείσμα της κυρίαρχης προπαγάνδας ότι τάχα «η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη να δεχτεί τις διαρθρωτικές αλλαγές», τα ευρήματα του γκάλοπ δείχνουν ότι η κοινωνία είναι «διχασμένη», με ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του δύο μεγάλων κομμάτων να αρνείται να ακολουθήσει τις ηγεσίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το γκάλοπ «ο βαθμός ικανοποίησης» για την κυβέρνηση της ΝΔ ανέρχεται στο 27,4% και για το ΠΑΣΟΚ στο 13,1%. Στα ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, η κοινή γνώμη εμφανίζεται «μοιρασμένη», παρά την πλύση εγκεφάλου που γίνεται χρόνια τώρα, ενώ δεν υπήρξαν ερωτήματα για τις άλλες αντεργατικές «αλλαγές» για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, για την πρόσφατη επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ μόνο το 29,5% τοποθετείται θετικά, 33,8% αρνητικά, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό (36,7%) των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη. Δεν αποτελούν πλειοψηφία αυτοί που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής» (49,7%), του ΟΤΕ (44%), της ΔΕΗ (42%), του ΟΠΑΠ (42,2%) ή των ΕΛΠΕ (38,7%).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η κυβέρνηση της ΝΔ μεγαλώνει εκ νέου την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ στο 2,4% από 1,7% στο προηγούμενο γκάλοπ, πράγμα που εκμεταλλεύεται το προπαγανδιστικό της επιτελείο, για να ερμηνεύσει ως αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων της! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 33,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΣΥΝ με 4,3% και το ΛΑΟΣ με 4%. Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 51,8% έναντι 25,8% του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχει κλίμα ανάκαμψης υπέρ της κυβέρνησης» έσπευσε να θριαμβολογήσει ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος κατά τα άλλα «ποτέ δε σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις».

Παράλληλα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εμφανίζει τον Κ. Καραμανλή ως «κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού», όπως ακριβώς γινόταν και επί εποχής Σημίτη που «έφυγε νύχτα»...

«Ασφαλιστική» τρομοκρατία

Βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό των τραπεζών ήταν, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, ότι αναδείχτηκε η ανάγκη «πριν προχωρήσουμε για αναμόρφωση του συνολικού ασφαλιστικού να προηγηθεί διάλογος προκειμένου ο πολιτικός κόσμος και οι κοινωνικοί φορείς να εκπαιδευτούν»(!).

Τι σημαίνει όμως «εκπαίδευση» του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων και μέσω αυτών, ασφαλώς, των εργαζομένων που είναι και οι «τελικοί αποδέκτες»; Απλώς την αποδοχή μιας «πραγματικότητας» και της μίας και μοναδικής «διεξόδου» από αυτήν. Αυτό ακριβώς θα γίνει το επόμενο διάστημα και το περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας. Κατ' αρχήν, θα «επικαιροποιηθούν» οι μελέτες για το ασφαλιστικό, ώστε να καταδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος και ο κίνδυνος κατάρρευσης των Ταμείων και των συντάξεων αν δε ληφθούν μέτρα τώρα για το 2050... Φυσικά οι αντικειμενικές μελέτες των τεχνοκρατών δε θα αναφέρουν λέξη για το ποιος βούλιαξε τα ασφαλιστικά ταμεία, ποιος λήστεψε τα αποθεματικά τους (δηλαδή τον ιδρώτα των εργαζομένων), ποιος τα έπαιξε στο τζόγο του χρηματιστηρίου, ποιοι δε συλλαμβάνουν αιωνίως την εισφοροδιαφυγή... Ακριβώς γιατί στόχος είναι η ιδεολογική τρομοκρατία, ο πειθαναγκασμός και ο εκβιασμός των εργαζομένων, για να αποδεχτούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, κ.ο.κ.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τρομοκρατική προειδοποίηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Αγγελόπουλου στη Βουλή ότι το ΙΚΑ θα βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει τις συντάξεις από το 2009 και μετά αν δε ληφθούν τώρα μέτρα... Τέτοιες «φωνές» θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα και θα πάρουν και επίσημο χαρακτήρα. Αναντικατάστατος σύμμαχος της κυβέρνησης η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την οποία ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες ότι συναινεί με τις μεταρρυθμίσεις «διότι είναι μεταρρυθμίσεις που και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να κάνει». Στη βάση αυτή προσδοκά ότι το ασφαλιστικό «δε θα είναι ζήτημα αντιπαράθεσης στις επόμενες εκλογές»...


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ