ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
«Καλοκαίρι» για λίγους

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Είναι φορές, που η αναστάτωση από ένα μπουρίνι είναι καλύτερη από τη χαύνωση, του «δεν τρέχει τίποτα»

Είναι ψευδές ότι «το καλοκαίρι δεν υπάρχουν ειδήσεις». Οπως ψευδές είναι και ότι ειδήσεις είναι μόνον, ή, κύρια ό,τι προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης των εργολάβων. Ψευδές, επίσης, είναι ότι πολιτική συνιστούν μόνον οι τζούφιες αντιπαραθέσεις των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, όπως αυτές εκφράζονται στο δικομματικό σύστημα της εναλλαγής αφεντάδων.

Δεν είναι είδηση, είναι απάτη, τα τζάμπα δάνεια για να κάνεις διακοπές. Θα τα πληρώσεις χρυσά, τόσο που να βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή, που, αντί να λύσεις με όρους εργάτη το πώς και πού θα ξεκουραστείς, αποδέχτηκες την «εύκολη λύση» της θηλιάς στο λαιμό.

Ολα τα «εύκολα» πληρώνονται ακριβά. Εκ των υστέρων, βέβαια, αλλά πληρώνονται. Οχι μόνον όταν καταφεύγεις στον τραπεζίτη, αλλά κι όταν ακουμπάς την ψήφο σου στον πολιτικό του εκπρόσωπο, κι όταν δεν αντιστέκεσαι στην καθημερινή επίθεση, που δέχεσαι από την ώρα που ξυπνάς ως την ώρα που κοιμάσαι.

Δες τους: Ετος, λέει, κινητικότητας! Σήμερα δουλιά στο Βέλγιο, σ' ένα μήνα στην Ιταλία, αύριο στη Σλοβενία. Με ελαστικότητα, πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη, δουλιά ήλιο με ήλιο όταν σ' έχει ανάγκη κι ύστερα «θα κάαααθεσαι!». Απλήρωτος, γιατί «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» αυτό σημαίνει.

Την ίδια ώρα, περνά στα ψιλά ότι «η μεγάλη διευκόλυνση» για ό,τι προωθεί σήμερα η ΝΔ έχει δοθεί, ήδη, από τον ασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, μαθαίνεις - εκπαιδεύεσαι να θεωρείς αυτονόητο ότι θα πληρώνεις ακριβά και το δρόμο που περνάς για να πας στη δουλιά σου, γιατί αυτό είναι συμφέρον για τον κατασκευαστή - αφεντικό του δημοσιογράφου που «αναλύει» τις «υπηρεσίες που προσφέρει ο νέος δρόμος».

Δε σώνεσαι, επειδή έχεις εκφράσει με μια συναυλία την αλληλεγγύη σου στους φτωχούς του κόσμου. Οσο δεν κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά για να αλλάξουμε τον κόσμο, θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που συνεχίζεται όταν σβήνουν τα φώτα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ: «Διακοποδάνεια με 3 "δολώματα". Περίοδο χάριτος, εκπτώσεις τόκων, δωρεάν κάρτες για προσέλκυση πελατών» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Η αγορά, το εμπόριο, οι επαγγελματίες, οι μικρές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται και καταναλώνουν με δανεικά, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν καθώς τα ετήσια εισοδήματά τους είναι μικρότερα από το δανεισμό τους (...) οι οφειλές των νοικοκυριών βρίσκονται μια ανάσα από τα 56 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του ΑΕΠ (...) το 36% των Ελλήνων δαπανά τα χρήματα που του περισσεύουν από την κάλυψη των βασικών του αναγκών στην αποπληρωμή δανείων και καρτών» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ»: «Δώρο άδωρο αποδείχθηκε η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. Οχι μόνο δεν αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, αλλά αντιθέτως μειώθηκαν τα πλοία, περιορίστηκαν τα δρομολόγια και έγινε χειρότερη η εξυπηρέτηση και των νησιωτών και των χιλιάδων επισκεπτών που διακινούνται καθημερινά (...) οι τιμές εκτοξεύτηκαν με αποτέλεσμα σήμερα μια οικογένεια να ξοδεύει σχεδόν ολόκληρο το επίδομα αδείας μόνο για να μετακινηθεί από και προς τα τουριστικά νησιά (...) τα συμφέροντα των εφοπλιστών αποδεικνύονται και πάλι πιο ισχυρά από τις ανάγκες των πολιτών» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

«ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»: «Το 40,8% των εργαζομένων απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη για πάνω από 10 χρόνια, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...) σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, με αφορμή την ανακήρυξη του 2006 ως Ευρωπαϊκού Ετους για την Κινητικότητα των Εργαζομένων - μόνο το 5% των Ελλήνων άλλαξαν εργασία το 2003 (...) κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αλλάζουν εργασία κάθε 10,6 χρόνια, ενώ οι Αμερικανοί κάθε 6,7 χρόνια. Η Επιτροπή επιδιώκει να αυξήσει την κινητικότητα όχι μόνο προς την κατεύθυνση της συχνότερης αλλαγής εργασίας, αλλά και από γεωγραφικής άποψης» (στα στοιχεία στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»: «Για τον κ. Παναγιωτόπουλο αρχίζει μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς ανοίγει το θέμα των εργασιακών σχέσεων με στόχο την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης μέσα στον Ιούλιο για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών και του ισχύοντος καθεστώτος διευθέτησης του χρόνου εργασίας» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στις 6 και 7 Ιούλη

ΕΘΝΟΣ: ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ σε μισθούς - συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ με σαλαμοποίηση

ΤΑ ΝΕΑ: Στοπ Εβερτ (και) για το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ στο Ασφαλιστικό

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις, ποιοι δικαιούνται 1.200 ευρώ αναδρομικά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αφορολόγητο - ασανσέρ με κριτήριο τις αποδείξεις

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο):... Και απ' τον Αύγουστο έρχονται οι νέοι φόροι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Μαύρη τρύπα 14 δισ. ευρώ στις ΔΕΚΟ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηνά δάνεια για 40 χρόνια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αδειες διαρκείας στις γυναίκες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΓΩΓΟΣ ΦΙΛΙΑΣ για Ελλάδα - Τουρκία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΓΩΓΟΣ φιλίας και συνεργασίας

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Τώρα; Αργότερα; Πότε;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ (ανοδικά) στη Σοφοκλέους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η μεγάλη διευκόλυνση

«Η δήλωση Αλογοσκούφη με έμφαση στην αναφορά ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα γενικού Ασφαλιστικού γεννά περαιτέρω ζήτημα. Γεννά ερμηνείες και υπόνοιες ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη πολιτική συγκυρία, ισχνή αντιπολίτευση και ενασχόληση των πολιτών με την καθημερινότητα (κίνδυνος απόλυσης, αντιμετώπιση ακρίβειας κλπ) θα προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές σε κλαδικά ασφαλιστικά καθεστώτα έτσι ώστε να αποφευχθούν μαζικές αντιδράσεις του συνόλου των ασφαλισμένων. Τη μεγάλη διευκόλυνση στην κυβέρνηση παρέχει ο περίφημος νόμος Ρέππα που προβλέπει ένταξη των λεγόμενων ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το εμπόριο

«Ας μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Τον αγωγό πιο πολύ τον έχει ανάγκη η Τουρκία: "Πλημμύρισε" με αέριο και προσπαθεί να το "ξεφορτωθεί" πάση θυσία. Ισως και η Ιταλία που χρειάζεται νέες ποσότητες. Λιγότερο η Ελλάδα, η οποία στην παρούσα φάση τουλάχιστον αδυνατεί να καταναλώσει τις ποσότητες που έχει συμφωνήσει με Ρωσία και Αλγερία» (σχόλιο του Μ. Κα. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Από τη σκοπιά του εργολάβου

«Το ερώτημα δεν είναι πόσα μπορεί να δώσει ο οιωνεί ταξιδιώτης στην Εγνατία οδό, αλλά αν και κατά πόσο η τιμή των διοδίων αντικατοπτρίζει τις πραγματικές υπηρεσίες που ο νέος δρόμος προσφέρει (αν δηλαδή η τιμή είναι υψηλή τότε οι οδοιπόροι θα πάρουν τον παλιό δρόμο που έχει μεν πολλές στροφές, αλλά δεν έχει διόδια» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Αλλοθι εφησυχασμού

«Τα φώτα χαμήλωσαν, οι κιθάρες μπήκαν στις θήκες τους, οι λαμπεροί σταρ ξαναγύρισαν στις βίλες τους, το "Live 8" πέρασε στην ιστορία και οι αφρικανοί μπορούν ανενόχλητοι πλέον να συνεχίσουν να πεθαίνουν από πείνα, επιδημίες, από την έλλειψη νερού. Είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας, κάθε είκοσι χρόνια μια συναυλία να ξυπνάει την ευαισθησία μας. Και οι αφρικανοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν σαν σκυλιά για μισό κομμάτι ψωμί, να βλέπουν τον πλούτο της χώρας τους να πουλιέται για μια χούφτα δολάρια» (ο Νίκος Μελέτης στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ