ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Την Τετάρτη ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ!

Για το δικαίωμα στη δουλιά, στο μεροκάματο και τη σύνταξη. Για το δικαίωμα του εργάτη να γυρνά ζωντανός και αρτιμελής στο σπίτι του. Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, για τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας

Από την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στις 10/11/2004
Από την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στις 10/11/2004
ΑΠΕΡΓΙΑ! Την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιούνη, οι οικοδόμοι όλης της χώρας αφήνουν τα σφυριά και τα σκεπάρνια, κατεβαίνουν από τις σκαλωσιές, νεκρώνουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά, σηκώνουν τις σημαίες του αγώνα και κατεβαίνουν στο δρόμο. Δίνουν απάντηση στην πολιτική που τους κλέβει τον ιδρώτα. Που τους σκοτώνει και τους σακατεύει καθημερινά στους τόπους δουλιάς. Που τους θέλει να λιώνουν στο μεροκάματο μέχρι τα βαθιά γεράματα. Στην πολιτική που πετσοκόβει τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης, με στόχο να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή της δύναμής της, να προσθέσει νέα κέρδη στα ταμεία μια χούφτας κεφαλαιοκρατών.

Η απεργία που κήρυξε η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου για τις 29 Ιούνη αποτελεί συνέχεια μιας πλούσιας αγωνιστικής δράσης όλο το προηγούμενο διάστημα. «Πατάει» στην καθολική επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Νοέμβρη του περασμένου χρόνου. Στη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία της 17ης Μάρτη που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλιάς. Στην πρωτομαγιάτικη απεργία και τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 Μάη στο Σύνταγμα. Στις καθημερινές παρεμβάσεις των Συνδικάτων και των Παραρτημάτων τους σε δεκάδες χώρους δουλιάς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Με επισχέσεις εργασίας και καταλήψεις σε μεγάλα εργοτάξια, για την καταβολή δεδουλευμένων, για το δικαίωμα του εργάτη να πληρώνεται στην ώρα του και όχι όποτε βολεύει το μεγαλοεργοδότη.

Οι οικοδόμοι δηλώνουν αποφασιστικά «παρών» στους αγώνες της τάξης τους. Σε μια περίοδο που η επίθεση του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του δυνάμεων εντείνουν την επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων όλων των κλάδων, μπαίνουν μπροστά και απεργούν, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους. Για το δικαίωμα στη δουλιά, το μεροκάματο, το ένσημο και τη σύνταξη. Αλλά και το λαϊκό δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, στον ελεύθερο χρόνο, στα ανθρώπινα ωράρια, την προάσπιση και μείωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Κάνουν την απεργία τους εφαλτήριο για νέους, πιο μαζικούς, πιο δυναμικούς ταξικούς αγώνες.

Διαβάζοντας το «Ρ», σε μεγάλο εργοτάξιο της Αθήνας
Διαβάζοντας το «Ρ», σε μεγάλο εργοτάξιο της Αθήνας
Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη, έχει ήδη αποδώσει καρπούς: Τα αιτήματα των ταξικών δυνάμεων έγιναν αντικείμενο συζήτησης με χιλιάδες εργάτες στους χώρους δουλιάς και επιβεβαιώθηκε η πλατιά αποδοχή που συναντά το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Νέες δυνάμεις προστέθηκαν στην υπόθεση της αγωνιστικής απόκρουσης της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και συνολικά η εργατική τάξη. Χιλιάδες προκηρύξεις γραμμένες στη γλώσσα των μεταναστών εργατών έφτασαν στα χέρια τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν την αναγκαιότητα Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες να κατέβουν δίπλα δίπλα στο στίβο των ταξικών αγώνων. Να αντιπαλέψουν από κοινού και να συγκρουστούν με τον κοινό αντίπαλο: Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και την προωθούν, αξιοποιώντας και τα συμβιβασμένα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα.

«Ανάπτυξη» μόνο για τους μεγαλοκατασκευαστές

Η ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλιάς ακολουθεί πορεία ανάλογη με τα κέρδη των κατασκευαστικών κοινοπραξιών

Η υπεραξία που απομυζά το ελληνικό κατασκευαστικό κεφάλαιο από την εργασία περίπου 328.000 απασχολούμενων στον κλάδο είναι τεράστια. Μόνο από το 1997 μέχρι το 2003, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 64%! Ετσι, αν το 1997 ο εργοδότης κέρδιζε από τη δουλιά κάθε οικοδόμου 25.300 ευρώ κατά μέσον όρο (στοιχεία ΕΣΥΕ), το 2003 έφτασε να κερδίζει 41.500 ευρώ ανά εργαζόμενο! Τα μεγέθη περιγράφουν ανάγλυφα το βάθεμα της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων. Ενταση της δουλιάς, εξαντλητικά ωράρια, περισσότερη απλήρωτη εργασία, για να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητα» του ντόπιου κατασκευαστικού κεφαλαίου, να κερδίσουν οι μεγαλοεργολάβοι ακόμα περισσότερα από τον ιδρώτα χιλιάδων Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εργατοϋπάλληλοι στον κλάδο αποτελούσαν το 2003 το 8% στο σύνολο των απασχολούμενων της χώρας. Αν συνυπολογήσει κανείς τη «μαύρη» εργασία, τότε ο αριθμός των 328.000 απασχολούμενων στον κλάδο διευρύνεται κατά πολύ. Από το 1997 μέχρι το 2003, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 32%. Από το σύνολο των εργαζομένων, οι 277.500 (ποσοστό 84,7%) είναι εργατοτεχνίτες, δηλαδή ανειδίκευτοι εργάτες, βοηθοί τεχνίτες, τεχνίτες, οδηγοί και άλλοι, που απασχολούνται στα εργοτάξια και τα γιαπιά. Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, από την εκμετάλλευση των οποίων το κατασκευαστικό κεφάλαιο κερδίζει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η πίτα που μοιράζονται οι κατασκευαστικές αυξάνει χρόνο με το χρόνο, αναντίστοιχα με τα μεροκάματα των εργαζόμενων. Το 2003, 14 μεγαλοκατασκευαστικοί κολοσσοί ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν το 25,2% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας - δημόσιας και ιδιωτικής - της χώρας. Η αξία του συνολικού προϊόντος στον κλάδο των κατασκευών τριπλασιάστηκε σχεδόν μέσα σε 8 χρόνια: Από 5,1 δισ. ευρώ το 1995, έφτασε το 2003 στα 13,6 δισ. ευρώ. Πακτωλοί χρημάτων κατέληξαν στα ταμεία των μεγαλοεργολάβων στο όνομα της «ανάπτυξης», για την κατασκευή έργων που σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ξαναπληρώσει διπλά και τρίδιπλα, όπως, για παράδειγμα, τα Ολυμπιακά έργα, από την κατασκευή των οποίων πλούτισε μια χούφτα μεγαλοκατασκευαστών και σήμερα δίνονται βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και κεφάλαιο κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αποκρύψουν ότι η Ολυμπιάδα στοιχειώθηκε από τα πτώματα 13 οικοδόμων που σκοτώθηκαν στα έργα και από χιλιάδες άλλους σακατεμένους στα εργοτάξια, στο όνομα της επιτυχίας του «εθνικού στόχου» του κεφαλαίου.

Και μπορεί ο κλάδος των κατασκευών να χαρακτηρίζεται σαν «ατμομηχανή» για την «ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας, πρόκειται ωστόσο για μιαν «ανάπτυξη» που αφορά τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου και μόνον. Αυτό αποδεικνύει και η σχέση ανάμεσα στα κέρδη των εργοδοτών και τα μεροκάματα των ανειδίκευτων οικοδόμων. Ετσι, οι πέντε πρώτες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατασκευαστικές κοινοπραξίες παρουσίασαν το 2002 τα παρακάτω μεικτά κέρδη - σε παρένθεση, τα αντίστοιχα κέρδη του 2001, όπως καταγράφονται στον «Ελληνικό Οικονομικό Οδηγό» της ICAP (έκδοση 2004, 3ος τόμος):

  • ΤΕΡΝΑ ΑΕ: 29.195.681 ευρώ (7.172.940)
  • ΑΚΤΩΡ ΑΕ: 25.161.060 ευρώ (20.651.667)
  • ΑΒΑΞ ΑΕ: 19.784.912 ευρώ (14.207.425)
  • ΑΛΤΕ ΑΕ: 18.356.101 ευρώ (20.826.974)
  • ΑΘΕΝΑ ΑΕ: 15.332.457 ευρώ (8.529.605)

Την ίδια στιγμή, το 1999, το βασικό μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη ήταν στα 29,18 ευρώ, για να φτάσει σήμερα τα 38,71 ευρώ. Μεροκάματο, που υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των οικοδόμων και είναι αναλογικά υποπολλαπλάσιο των υπερκερδών των μεγαλοκατασκευαστικών κοινοπραξιών, που αυγαταίνουν χρόνο με το χρόνο...

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Τα κέρδη του κεφαλαίου «τρέφονται» με αίμα...

Από το 1991 μέχρι σήμερα, ο κλάδος των οικοδόμων μετράει σχεδόν 700 νεκρούς και σακατεμένους, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία

Ο θάνατος παραμονεύει παντού... Στο γιαπί, στο εργοτάξιο, στο χαντάκι, σε κάθε σημείο που η εργοδοσία και η κυρίαρχη πολιτική μετράει το κέρδος σε ανθρώπινες ζωές...
Ο θάνατος παραμονεύει παντού... Στο γιαπί, στο εργοτάξιο, στο χαντάκι, σε κάθε σημείο που η εργοδοσία και η κυρίαρχη πολιτική μετράει το κέρδος σε ανθρώπινες ζωές...
«Καμιτσιώρης Στέλιος. 18 χρόνων. Θανατηφόρο, 10/1/1991. Ακούμπησαν τα σίδερα σε καλώδια της ΔΕΗ. Θεσσαλονίκη - Ασπροβάλτα».

«Λέκκα Τόμυ. 27 χρόνων. Θανατηφόρο, 26/5/2005. Ηλεκτροπληξία. Σιδέρωνε πλάκα διώροφης οικοδομής κάτω από το δίκτυο μεγάλης τάσης της ΔΕΗ και κάηκε. Ζάκυνθος».

Ο πρώτος και ο τελευταίος οικοδόμος μιας μακράς λίστας 689 εργατών του κλάδου που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο ή σακατεύτηκαν σοβαρά την ώρα της δουλιάς στα εργοτάξια και τα γιαπιά από το 1991 μέχρι και τον περασμένο Μάη. Χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν πιο ελαφριά, ή σακατεύτηκαν, πιθανά να σκοτώθηκαν επιτόπου ή να ξεψύχησαν σε κάποιο νοσοκομείο, χωρίς ποτέ να δηλωθούν στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Η παντελής έλλειψη ελέγχων στις οικοδομές, το ανύπαρκτο προσωπικό στις Επιθεωρήσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία, παρέχουν τον κατάλληλο μανδύα στο κατασκευαστικό κεφάλαιο να συγκαλύπτει τα εγκλήματά του στους τόπους δουλιάς.

Συνολικά, από το 1991, ο κλάδος μετρά 436 νεκρούς συναδέλφους και 253 σοβαρά τραυματισμένους. Η πιο εγκληματική χρονιά υπήρξε το 2003, χρονιά που το ντόπιο κεφάλαιο «έχτιζε» πυρετωδώς το «εθνικό όραμα» της Ολυμπιάδας: 50 εργάτες στην οικοδομή έχασαν τη ζωή τους και 41 τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία. Η χρυσή δεκαετία για τους μεγαλοεργολάβους, αποδείχτηκε νεκροταφείο για τους εργάτες...

  • 1991: 25 νεκροί
  • 1992: 36 νεκροί
  • 1993: 35 νεκροί
  • 1994: 22 νεκροί
  • 1995: 11 νεκροί
  • 1996: 26 νεκροί
  • 1997: 30 νεκροί
  • 1998: 16 νεκροί
  • 1999: 38 νεκροί
  • 2000: 23 νεκροί
  • 2001: 29 νεκροί
  • 2002: 45 νεκροί
  • 2003: 50 νεκροί
  • 2004: 38 νεκροί
  • 2005 (Μάης): 12 νεκροί, και η λίστα δεν έχει τέλος...

Το αίμα στο καπέλο είναι αδιάψευστος μάρτυρας: Ο οικοδόμος που το φορούσε, λίγες ώρες πριν, βρισκόταν θαμμένος κάτω από μαδέρια και σκαλωσιές στο εργοτάξιο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι
Το αίμα στο καπέλο είναι αδιάψευστος μάρτυρας: Ο οικοδόμος που το φορούσε, λίγες ώρες πριν, βρισκόταν θαμμένος κάτω από μαδέρια και σκαλωσιές στο εργοτάξιο των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι
Ο κλάδος των κατασκευών κρατάει τα σκήπτρα στο φόρο αίματος που πληρώνει κάθε χρόνο η εργατική τάξη, θυσία στα εργοδοτικά υπερκέρδη. Το κεφάλαιο αδιαφορεί για τη ζωή του εργάτη. Τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν, κόβουν μερίδιο από τα κέρδη. Η ζωή του ανειδίκευτου εργάτη στην οικοδομή είναι αναλώσιμη. Εύκολα θα βρεθεί αντικαταστάτης και σπάνια ο εγκληματίας εργοδότης θα βρεθεί στο δικαστήριο ή στη φυλακή.

Οι μεγαλοκατασκευαστές δρουν ασύδοτα, ενθαρρημένοι από την πολιτική που ταυτίζει την «ανάπτυξη» με τους δείκτες της κερδοφορίας τους. Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλιάς των οικοδόμων είναι και το γεγονός ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ μειώνονται αντί να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια: Οι Τεχνικές και Υγειονομικές Επιθεωρήσεις το 2004 έκαναν 26.161 ελέγχους, το 2003 28.325 ελέγχους, το 2002 30.044 ελέγχους και το 2001 31.072 ελέγχους. Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ για 2.500.000 εργαζόμενους διαθέτει λιγότερο από είκοσι άτομα προσωπικό...

Οι οικοδόμοι διεκδικούν:
  • Κλαδικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, προσδιορισμό του συντελεστή στις οικοδομικές εργασίες σε 1- 1,70.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου, υπολογισμό της ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου.
  • Πλήρη κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου.
  • Σταθερή εργασία, ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες. Να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νομιμοποίησης. Σύναψη διακρατικών συμφωνιών, ώστε ο χρόνος ασφάλισής τους στη χώρα μας να λαμβάνεται υπόψη στις χώρες προέλευσής τους για θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ