ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής οι εκθέσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία

Παρέμβαση - αιτιολόγηση ψήφου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα

Κατά των εκθέσεων για τα διαρθρωτικά ταμεία, ψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Γ. Τούσσας, στην αιτιολόγηση ψήφου του, είπε χαρακτηριστικά:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις εκθέσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013, γιατί υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία - πόροι που προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων - αξιοποιούνται από τις κεντροδεξιές ή σοσιαλδημοκρατικές κεντροαριστερές κυβερνήσεις για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας των κρατών μελών, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, τη γιγάντωση των μονοπωλίων. Αξιοποιούνται για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο χτύπημα των μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, σαρωτικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία και σε άλλους τομείς. Χρησιμοποιούνται για την ιδεολογική τρομοκρατία, τις στρατιωτικές δαπάνες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη φθορά και την εξαγορά συνειδήσεων, για τη χειραγώγηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης είναι αδυσώπητος. Οι αντιθέσεις, κοινωνικές και περιφερειακές, αντί να αμβλύνονται, οξύνονται. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, των μεθοριακών και ορεινών περιοχών της χώρας. Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, που είναι οι φτωχότερες της ΕΕ, εμφανίζονται να συγκλίνουν λόγω της διεύρυνσης και της δημιουργίας στατιστικών εντυπώσεων.

Οι ισχυρισμοί για την προώθηση της πολιτικής σύγκλισης και συνοχής της ΕΕ μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αποτελούν τη μεγαλύτερη απάτη σε βάρος των εργαζομένων, των γυναικών, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων. Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί με βάση το στατιστικό αποτέλεσμα - τη στατιστική αλχημεία - μετά την ένταξη 10 νέων χωρών στην ΕΕ την 1η Μάη 2004, επτά ελληνικές περιφέρειες, το 80% του λαού, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του στόχου 1 της χρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Προκύπτει επίσημα από τα στοιχεία ότι το 80% από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το 45% επιστρέφει στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες.

Η πάλη του εργατικού κινήματος συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και τη λαϊκή ευημερία».

ΓΡΕΒΕΝΑ
Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους

Ομιλία του Κώστα Σταμπολίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό κάλεσε τον εργαζόμενο λαό των Γρεβενών ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία της πόλης. Απευθυνόμενος στους εργάτες, στους υπάλληλους, στους αγρότες, στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, στη νεολαία, τους κάλεσε να πιστέψουν στη δύναμή τους και στην ικανότητά τους να νικήσουν, με αγώνες, με λαϊκή συσπείρωση, λαϊκή συμμαχία, να χτίσουν τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Αναφερόμενος στη συντονισμένη προσπάθεια που εκδηλώνεται από τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με στόχο να επιβάλουν την υποταγή του λαού στα σχέδιά τους προβάλλοντας την πολιτική τους ως τη μόνη ρεαλιστική ο Κ. Σταμπολίδης ανέφερε: «Τι είναι ρεαλιστικό για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Εμφανίζουν ως ρεαλιστικό την ανεργία που στα Γρεβενά ξεπερνά το 20%. Ρεαλιστικό είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ να ζούνε με 200 ευρώ το μήνα, να ξεκληρίζεται η μικρή αγροτιά. Ρεαλιστικό γι' αυτούς είναι ο εργάτης να μην έχει το δικαίωμα να μορφώνει τα παιδιά του ή να μην έχει το δικαίωμα να θεραπεύεται αν αρρωστήσει. Ρεαλιστικό γι' αυτούς είναι μόνο ό,τι εξυπηρετεί το κεφάλαιο και την ανάγκη του να αυξάνει ταχύτατα τα κέρδη του χρόνο με το χρόνο».

«Για εμάς τους κομμουνιστές το ρεαλιστικό έχει να κάνει και με την αναγκαιότητα επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων, με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», ξεκαθάρισε ο Κ. Σταμπολίδης. «Γι' αυτό είναι ρεαλιστικό ο κατώτερος μισθός σήμερα να είναι 1.200 ευρώ, το 35ωρο-7ωρο-5ήμερο, η σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, η μείωση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την οριστική απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές». Κατέληξε τονίζοντας πως τα ρεαλιστικά αιτήματα του εργαζόμενου λαού μπορούν να επιβληθούν αν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Γι' αυτό, όπως είπε, «είναι ανάγκη η πολύπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Η ενίσχυση του ταξικού κινήματος. Πανίσχυροι και ανίκητοι δεν υπάρχουν μπροστά στο οργανωμένο ταξικό κίνημα».

ΛΑΡΙΣΑ
Στο «χέρι» του λαού η αλλαγή των συσχετισμών!

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ του Κόμματος, στα Σουφλάρια Λάρισας

Στα προβλήματα που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και στις θέσεις του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο Τ. Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας προχθές το βράδυ σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Σουφλαρίων του ΚΚΕ, στη Λάρισα, στη συμβολή των οδών Σεφέρη και Αγιάς.

Οπως τόνισε ο Τ. Τσιαπλές, η άνοδος της ΝΔ στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι αυτή θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Και υπογράμμισε: «Σήμερα ΝΔ και ΕΕ, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και των ξεπουλημένων πλειοψηφιών του συνδικαλιστικού κινήματος, προωθούν εξειδικευμένες πολιτικές σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και αγροτών. Ιδιαίτερα πλήγματα δέχονται νεολαία και γυναίκες. Χειροτερεύουν οι συνθήκες δουλιάς και ζωής σ' όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχής. Η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αυτά τα μέτρα πρέπει να συναντήσουν τη δυναμική αντίσταση από το λαϊκό κίνημα. Αν κυριαρχήσει πνεύμα ηττοπάθειας, τότε θα ακολουθήσουν νέα χειρότερα μέτρα, που θα επιφέρουν πρωτοφανή επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των νέων».

Και αναπτύσσοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, είπε ότι η διεκδίκηση αυτής της εξουσίας, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τους κεφαλαιοκράτες, προϋποθέτει τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, που για να γίνει πρέπει να απεγκλωβιστεί ο λαός από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και να ισχυροποιήσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. «Ο συσχετισμός - κατέληξε - δεν είναι αναλλοίωτος, ούτε το κεφάλαιο και τα κόμματά του ανίκητα. Μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει με την παρέμβαση του λαού. Στο χέρι του είναι και τον καλούμε να το κάνει».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σε συγκεντρώσεις με θέμα «Οι συνέπειες της ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες και οι θέσεις του ΚΚΕ» στα χωριά Αύρα, στις 8.30 μ.μ. και Σαρακίνα, στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει σήμερα, Παρασκευή, ο Γ. Πατάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Κλιμάκιο της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, θα περιοδεύσει σήμερα, Παρασκευή 8 Ιούλη, στις 11.30 π.μ., στην επιχείρηση ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Πάτρα.

-- Περιοδεία στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης θα πραγματοποιήσει η ΚΟΑ τη Τρίτη, 12 Ιούλη, στις 11.30 το πρωί και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου για τα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ