ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η εμπορευματοποιημένη υποκατάσταση αιχμή της επίσημης πολιτικής

Ανακοίνωση σχετικά με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις θεραπευτικές κοινότητες

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά, απαιτεί, με ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

«Η υποκατάσταση γίνεται η αιχμή του δόρατος της επίσημης πολιτικής ενάντια στα ναρκωτικά. Οι ήδη υπάρχοντες και καταξιωμένοι φορείς της απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ) περιορίζονται και περιθωριοποιούνται. Οι ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές και μη, νομιμοποιούνται να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η προσπάθεια ιατρικοποίησης της εξάρτησης και απεξάρτησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη της πρόληψης και της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων», υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ και συνεχίζει: «Η προσπάθεια εξεύρεσης των απαιτούμενων άλλοθι από την κυβέρνηση, για την προώθηση των προαναφερόμενων κυβερνητικών επιλογών, αρχίζει και τελειώνει με την άρθρωση ενός διάτρητου επιστημονικά, επιστημολογικά, μεθοδολογικά και ηθικά λόγου, που αφήνει έκπληκτους, όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Το ΕΣΥΝ επισημαίνει πως το σχέδιο του ΠΔ, που περιλαμβάνει εννέα άρθρα, ανατρέπει τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα δεκαετιών. «Το εκπληκτικό είναι πως αναφέρονται απόψεις, σχετικά με την εξάρτηση, του προηγούμενου αιώνα, όπως ο ορισμός της εξάρτησης που δόθηκε από τον πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής σαν "αυτοπροκαλούμενη νόσος με χαρακτηριστικά χρονιότητας και υποτροπής..."», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: «Γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής "περιορισμού της βλάβης", δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η έλλειψη ουσιαστικών αναφορών στην πρωτογενή πρόληψη και στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων δείχνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Το ΕΣΥΝ, που πάνω από 20 χρόνια παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά, πιστεύει πως οι υπηρεσίες απεξάρτησης οφείλουν να είναι δημόσιες και δωρεάν».

ΕΙΝΑΠ: Δημόσιες υπηρεσίες απεξάρτησης

Την αντίθεσή της, για το Σχέδιο ΠΔ του ΥΥΚΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο χαρακτηρίζεται από την παράδοση του χώρου της θεραπείας απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα και τονίζει ότι πρέπει να οργανωθούν υπηρεσίες απεξάρτησης με δημόσιο χαρακτήρα, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που στενάζουν σήμερα από τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε κτιριακή και τεχνική υποδομή, επιφορτίζονται με τη λειτουργία κέντρων αποτοξίνωσης, απεξάρτησης και χορήγησης υποκατάστατων, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί προηγουμένως οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ενώ τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα υποχρεώνονται να λειτουργούν με «όρους ψυχιατρικής κλινικής» σε σύγκρουση με τις αρχές και τη φιλοσοφία τους. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων διπλής διάγνωσης όπως και των αλκοολικών, γίνεται με μεγάλη ευκολία υπόθεση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, νομιμοποιούνται τα ήδη λειτουργούντα, παράνομα, «προγράμματα ταχείας αποτοξίνωσης» και θέτει σε πολιτική ομηρία τα ήδη λειτουργούντα έγκυρα και αναγνωρισμένα προγράμματα.

Το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης

Τα ζητήματα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε συνδυασμό με τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων και τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τα ζητήματα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των Ταμείων των δημοσιογράφων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στο 13ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, στην πάντα όμορφη και φιλόξενη Σαμοθράκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επίσης, απασχόλησαν το Συνέδριο τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Εντονες εκφράστηκαν οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το ρόλο των δημοσιογράφων με τους οπαδούς του φιλελευθερισμού στην ενημέρωση που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησαν οι κανόνες δεοντολογίας να καθορίζονται από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, πέρα και πάνω από το «κοινωνικό γίγνεσθαι», αδιαφορώντας, ουσιαστικά, πχ για τα αίτια και τους υπαίτιους. Για να πάρουν την απάντηση από άλλους ομιλητές με παρεμβάσεις πως, αντίθετα: Οι δημοσιογράφοι είναι μέρος του «κοινωνικού γίγνεσθαι» και δεν μπορεί παρά να δρουν και συμμετέχουν στις κοινωνικές εξελίξεις με άποψη και θέσεις. Και, ακριβώς, η δεοντολογία επιβάλλει να παίρνουν θέση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, γράφοντας, αποκαλύπτοντας, προβάλλοντας τα θέματα, ή στιγματίζοντας, αν χρειάζεται, καταστάσεις από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Κάτι που, σήμερα, είναι ζητούμενο στα ΜΜΕ, όπως τονίστηκε.

Αλλά η δυνατότητα αυτή, πέρα από την ατομική ευθύνη των δημοσιογράφων, απαιτεί και τη συλλογική παρέμβαση μέσω των δημοσιογραφικών οργανώσεων, που πρέπει να υπηρετούν την, όσο το δυνατόν, δημοκρατική αντικειμενική πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών. Εχει άμεση σχέση, τονίστηκε, με το εργασιακό καθεστώς, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας και την εξασφάλιση ικανοποιητικών μισθών από τη δουλιά σε ένα Μέσο Ενημέρωσης, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ενώ πρέπει να ισχύσουν τα ασυμβίβαστα με το δημοσιογραφικό επάγγελμα (πχ δουλιά σε γραφεία Τύπου κλπ).

Οσον αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα και ταμεία, επισημάνθηκε ότι κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και πως πρέπει, σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να δραστηριοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενο στα ΜΜΕ, για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή επίθεση.

Τέλος, αρνητική εντύπωση έκανε η τοποθέτηση πρώην διευθυντικού στελέχους της ΕΡΤ, πως το «φάρμακο» για την ανάπτυξη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι η συνταγή Μπλερ, δηλαδή οι απολύσεις προσωπικού, όπως στο ΒΒC. Κι αυτό ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι στα κρατικά Μέσα, παραμένουν ακόμα όμηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων και τεράστια ποσά από τα έσοδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σπαταλιούνται για εξωτερικές παραγωγές, αντί να αξιοποιούνται οι εργαζόμενοι και η υποδομή της ΕΡΤ...

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Προκαλεί ο Κούγιας!

Τις αντιδράσεις συγγενών των αδικοχαμένων παιδιών από το Μακροχώρι Ημαθίας, που σκοτώθηκαν στο μακελειό των Τεμπών, προκάλεσε η αγόρευση του Αλ. Κούγια, στη δίκη για την υπόθεση, που συνεχίζεται στο Βόλο. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κούγιας, που αγόρευσε ως συνήγορος υπεράσπισης ενός από τους συνιδιοκτήτες της φονικής νταλίκας Αντ. Καμέα, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του δε φέρει καμία ευθύνη και για το πολύνεκρο δυστύχημα φταίει ο οδηγός Δ. Ντόλας, επειδή βιαζόταν να φτάσει στον προορισμό του για να δει ποδοσφαιρικό αγώνα! Ακούγοντας την αγόρευση του Αλ. Κούγια, γονείς των μαθητών έλεγαν ότι οι ισχυρισμοί του είναι γελοίοι και προσβάλλουν τη μνήμη των παιδιών τους.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας της έδρας Αχ. Ζήσης πρότεινε να κριθούν ένοχοι και οι έξι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο οι τέσσερις και εξ αμελείας οι άλλοι δύο.

Πιάστηκαν για ... τις ασπίδες της ΕΛ.ΑΣ.

Δυο άτομα, που πιάστηκαν προχτές το βράδυ από την Ασφάλεια Αττικής, φέρονται από την Αστυνομία ως ύποπτοι της αφαίρεσης εξοπλισμού διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης τον περασμένο Μάη στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, πρόκειται για δυο άνδρες 40 και 26 χρόνων, αντίστοιχα. Ο εξοπλισμός που είχε αφαιρεθεί είχε «επιδειχτεί» σε φωτογραφία στο Διαδίκτυο.

Χτες το βράδυ, νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας ανέφερε πως στο διαμέρισμα του δεύτερου δράστη (που βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Αμερικής) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα πιστόλια των εννέα χιλιοστών και έντυπο υλικό.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, πιάστηκαν την ώρα που πέταγαν σε κάδους απορριμμάτων νάιλον σακούλες, οι οποίες περιείχαν τεμαχισμένες ασπίδες. Η προσαγωγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών που αφορούσε την αφαίρεση του εξοπλισμού (σ.σ. δυο ασπίδες κι ένα κράνος) κατά την επίθεση με βόμβες «μολότοφ» σε βάρος της διμοιρίας το βράδυ της 12ης Μάη 2005 στην οδό Ναβαρίνου. Στο σπίτι του πρώτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια καραμπίνα, ένα αεροβόλο, δυο σφαίρες και μικροποσότητα χασίς. Στο σπίτι του δεύτερου κατασχέθηκαν ένα κράνος της ΥΑΤ, μια αντιασφυξιογόνα μάσκα, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μια καραμπίνα, αλυσοπρίονο, καλέμια, σφυριά, κατσαβίδια κι ένα κομπιούτερ. Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για παράβαση υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δημόσια τα πρακτικά Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Επιτρέπεται η χορήγηση σε τρίτους των πρακτικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων που αφορούν την επιλογή προϊσταμένων σε ασφαλιστικούς φορείς και γενικά σε δημόσιους οργανισμούς, όταν αυτά είναι απαραίτητα για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (40/2005).

Η υπόθεση αφορούσε ερώτημα της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για το αν μπορεί να χορηγήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων Υπηρεσιακών Συμβουλίων που αφορούσαν την επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων του ασφαλιστικού οργανισμού. Η αίτηση υποβλήθηκε από βουλευτή για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αφορμή αίτημα κρινόμενων υπαλλήλων που δεν επιλέχθηκαν για τις θέσεις προϊσταμένων.

Η Αρχή στην απόφασή της αναφέρει ότι μπορούν να κοινοποιηθούν ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των κρινόμενων υπαλλήλων (ποινικές διώξεις κλπ.), εφόσον, όμως, και μόνο στο μέτρο που αυτά τα στοιχεία ελήφθησαν υπόψη για την επιλογή στις θέσεις προϊσταμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ