Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Η εμπορευματοποιημένη υποκατάσταση αιχμή της επίσημης πολιτικής

Ανακοίνωση σχετικά με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις θεραπευτικές κοινότητες

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά, απαιτεί, με ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

«Η υποκατάσταση γίνεται η αιχμή του δόρατος της επίσημης πολιτικής ενάντια στα ναρκωτικά. Οι ήδη υπάρχοντες και καταξιωμένοι φορείς της απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ) περιορίζονται και περιθωριοποιούνται. Οι ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές και μη, νομιμοποιούνται να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η προσπάθεια ιατρικοποίησης της εξάρτησης και απεξάρτησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη της πρόληψης και της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων», υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ και συνεχίζει: «Η προσπάθεια εξεύρεσης των απαιτούμενων άλλοθι από την κυβέρνηση, για την προώθηση των προαναφερόμενων κυβερνητικών επιλογών, αρχίζει και τελειώνει με την άρθρωση ενός διάτρητου επιστημονικά, επιστημολογικά, μεθοδολογικά και ηθικά λόγου, που αφήνει έκπληκτους, όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Το ΕΣΥΝ επισημαίνει πως το σχέδιο του ΠΔ, που περιλαμβάνει εννέα άρθρα, ανατρέπει τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα δεκαετιών. «Το εκπληκτικό είναι πως αναφέρονται απόψεις, σχετικά με την εξάρτηση, του προηγούμενου αιώνα, όπως ο ορισμός της εξάρτησης που δόθηκε από τον πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής σαν "αυτοπροκαλούμενη νόσος με χαρακτηριστικά χρονιότητας και υποτροπής..."», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: «Γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής "περιορισμού της βλάβης", δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η έλλειψη ουσιαστικών αναφορών στην πρωτογενή πρόληψη και στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων δείχνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Το ΕΣΥΝ, που πάνω από 20 χρόνια παλεύει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά, πιστεύει πως οι υπηρεσίες απεξάρτησης οφείλουν να είναι δημόσιες και δωρεάν».

ΕΙΝΑΠ: Δημόσιες υπηρεσίες απεξάρτησης

Την αντίθεσή της, για το Σχέδιο ΠΔ του ΥΥΚΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο χαρακτηρίζεται από την παράδοση του χώρου της θεραπείας απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα και τονίζει ότι πρέπει να οργανωθούν υπηρεσίες απεξάρτησης με δημόσιο χαρακτήρα, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που στενάζουν σήμερα από τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε κτιριακή και τεχνική υποδομή, επιφορτίζονται με τη λειτουργία κέντρων αποτοξίνωσης, απεξάρτησης και χορήγησης υποκατάστατων, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί προηγουμένως οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ενώ τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα υποχρεώνονται να λειτουργούν με «όρους ψυχιατρικής κλινικής» σε σύγκρουση με τις αρχές και τη φιλοσοφία τους. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων διπλής διάγνωσης όπως και των αλκοολικών, γίνεται με μεγάλη ευκολία υπόθεση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, νομιμοποιούνται τα ήδη λειτουργούντα, παράνομα, «προγράμματα ταχείας αποτοξίνωσης» και θέτει σε πολιτική ομηρία τα ήδη λειτουργούντα έγκυρα και αναγνωρισμένα προγράμματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για ελεύθερη από ουσίες ζωή έγινε ο 2ος περιπατητικός αγώνας (2024-06-28 00:00:00.0)
Η θέση του απεξαρτημένου δεν είναι στη φυλακή (2015-03-06 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ενάντια στα ναρκωτικά (2012-04-03 00:00:00.0)
Απεξαρτημένος καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακή! (2010-05-14 00:00:00.0)
«Ναρκοθετούν» την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων (2010-04-27 00:00:00.0)
Η κοινωνική κρίση οδηγεί στα ναρκωτικά (1998-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ