Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απεξαρτημένος καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακή!

Την αναλγησία και την υποκρισία αυτής της απόφασης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το «18 ΑΝΩ» και το ΕΣΥΝ

Απεξαρτημένος, που ολοκλήρωσε το «στεγνό» πρόγραμμα του «18 ΑΝΩ», καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή, για παράβαση που διέπραξε όταν ήταν εξαρτημένος από τις ουσίες και ακριβώς λόγω της εξάρτησής του. Συγκεκριμένα, στις 6/5/2010 ο Αχιλλέας Δεσποτάκης, που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεραπευτικό πρόγραμμα και είναι ήδη πάνω από τρία χρόνια καθαρός από όλες τις ουσίες, καταδικάστηκε από το Εφετείο της Λάρισας σε 4 χρόνια φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οδηγήθηκε για τον ίδιο λόγο άλλος ένας απεξαρτημένος, από τη θεραπευτική κοινότητα «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕΘΕΑ, στη φυλακή και χρειάστηκε να δοθεί μάχη για την απελευθέρωσή του, που έγινε πριν λίγες μέρες.

Την άμεση ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης απαιτεί η μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της: «Το μήνυμα που συνάγεται από αυτή την απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι δεν αξίζει να προσπαθήσει να απεξαρτηθεί κανείς αφού έτσι κι αλλιώς θα καταλήξει στη φυλακή. Κατανοούν οι αρμόδιοι τι σημαίνει αυτό για τους χιλιάδες εξαρτημένους που κατακλύζουν τις πλατείες και διστάζουν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση της απεξάρτησής τους; Κατανοούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν όταν αποτρέπουν ουσιαστικά από τη θεραπεία όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους;».

Το «18 ΑΝΩ» χαρακτηρίζει αυτή τη στάση ανάλγητη και υποκριτική. «Ανάλγητη γιατί οδηγεί στη φυλακή (και στην πιθανή υποτροπή εκεί μέσα) έναν άνθρωπο που κατάφερε να απεξαρτηθεί και να ξαναρχίσει τη ζωή του μακριά από τις ουσίες και τον κόσμο τους. Υποκριτική γιατί καλεί σε όλους τους τόνους τους εξαρτημένους να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα γιατί "τα ναρκωτικά σκοτώνουν" και στη συνέχεια με αποφάσεις τέτοιου τύπου ακυρώνει την προσπάθειά τους, αλλά και τα ίδια τα θεραπευτικά προγράμματα».

H αναλγησία τους δεν έχει όρια

«Μετά τον Κωνσταντίνο Κατσάνο, που αφού κέρδισε τη μάχη με τα ναρκωτικά ολοκληρώνοντας το στεγνό θεραπευτικό πρόγραμμα "ΙΘΑΚΗ" του ΚΕΘΕΑ καταδικάστηκε σε φυλάκιση για αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν στη χρήση, τώρα με την ίδια ακριβώς λογική καταδικάζουν και τον 49χρονο Αχιλλέα Δεσποτάκη που ολοκλήρωσε το δημόσιο πρόγραμμα απεξάρτησης "18 ΑΝΩ"», υπογραμμίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με ανακοίνωσή του και καταγγέλλει «την πολιτική που αντιμετωπίζει τον τοξικομανή ως εγκληματία ταυτίζοντας την προσπάθεια για απεξάρτηση με τιμωρία. Με αυτόν τον τρόπο αντί η καταστολή να στρέφεται ενάντια στους μεγαλέμπορους των ναρκωτικών λειτουργεί ενάντια στη θεραπεία των χρηστών».

Το ΕΣΥΝ δηλώνει ότι «βρίσκεται στο πλευρό του Αχιλλέα που μετά από 20 χρόνια στην κόλαση της χρήσης βρήκε τα "κομμάτια" του στο πρόγραμμα απεξάρτησης "18 ΑΝΩ" και προσπαθεί να φτιάξει ξανά τη ζωή του». Καταδικάζει την απόφαση των δικαστικών αρχών να τον στείλουν στη φυλακή «βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την προσπάθεια που με τόσο κόπο και πόνο έκανε. Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε τα αποτελέσματα των πολιτικών "διαχείρισης της βλάβης". Η μόνη ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης και η δημιουργία δημόσιων θεραπευτικών δομών σε κάθε νομό της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ