Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για το δικαίωμα των μεταναστόπουλων να δώσουν εξετάσεις

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Ερώτηση, με αφορμή τον αποκλεισμό από τις εξετάσεις δύο μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αθήνας

Την απαγόρευση σε δύο παιδιά οικονομικών μεταναστών να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις στο 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας (Μεταξουργείο), κατήγγειλε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος. Απαίτησε μάλιστα τη λήψη άμεσων μέτρων.

Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι τα παιδιά των μεταναστών «έχουν πρόσβαση με το ίδιο καθεστώς όπως και οι ημεδαποί υποψήφιοι μαθητές». Οφείλουν, δηλαδή, να έχουν αποδεικτικό της ταυτότητάς τους και της νόμιμης παρουσίας στη χώρα, αφού «είναι αδύνατον να διεξάγει κανείς αδιάβλητες εξετάσεις αν δεν έχει την ταυτοποίηση του προσώπου το οποίο εξετάζεται, με κάποιο αποδεικτικό μέσο». Οσον αφορά το θέμα του ΕΠΑΛ Αθήνας υποστήριξε ότι οι δύο μαθητές δεν μπορούσαν να παραθέσουν κανένα στοιχείο ταυτοποίησης έτσι «δεν υπήρξε δυνατότητα να δοθεί σ' αυτόν τον μαθητή και στον άλλον μαθητή να δώσουν εξετάσεις και παρ' όλα αυτά επανήλθα, ζητώντας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής να εξετάσει μέσω των ΕΛΜΕ ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, ποια είναι η ιδιαιτερότητα, ούτως ώστε εάν μπορώ να δώσω κάποια λύση να τη δώσω».

«Δεν πιστεύουμε, επίσης, ότι το πρόβλημα που υπάρχει το 1ο ΕΠΑΛ του Μεταξουργείου είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Μαυρίκος. Αναφερόμενος στο περιστατικό έκανε λόγο για έναν «διευθυντή που αποφασίζει και διατάζει κατά το δοκούν» και «προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή τα ιδεολογικά του πιστεύω, αποκλείοντας παιδιά μεταναστών από το δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εξετάσεις». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν αυτές οι διακρίσεις και οι ταξικοί φραγμοί, ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να δώσουν εξετάσεις όλα τα παιδιά και να τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση, έστω και εκπρόθεσμα, αυτοί που αυθαίρετα αποκλείστηκαν από το Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ στο Μεταξουργείο από το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση, για να δώσουν εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Συνολικά, μάλιστα, σχολίασε ότι «οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε ότι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί πηγαίνοντας τα παιδιά για να δώσουν εξετάσεις αυτήν την περίοδο, να τους ζητάνε χαρτιά και πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης και άδειες παραμονής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ