Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ναρκοθετούν» την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων
  • Την άμεση αποφυλάκιση του Κ. Κατσάνου που νίκησε τα ναρκωτικά, αλλά σήμερα βρίσκεται στη φυλακή για παραβάσεις την περίοδο που ήταν χρήστης, απαιτούν το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ και σύλλογοι γονέων θεραπευτικών κοινοτήτων
  • Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άμεση αποφυλάκιση του Κωνσταντίνου Κατσάνου, απόφοιτου του θεραπευτικού προγράμματος «ΙΘΑΚΗ» που οδηγήθηκε στη φυλακή για παραβάσεις που είχε διαπράξει όταν ήταν χρήστης, απαίτησαν με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης, αντιπροσωπείες των Συλλόγων Γονέων των Θεραπευτικών προγραμμάτων «Ιθάκης» και «Καρτερών», του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Παράλληλα απαίτησαν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων, πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Σύμφωνα με καταγγελία των Συλλόγων Γονέων, αυτή την περίοδο ακόμη 17 παιδιά, απόφοιτοι θεραπευτικών προγραμμάτων που κατάφεραν να νικήσουν τη μάχη κατά των ναρκωτικών, βρίσκονται στις φυλακές για παραβάσεις που διέπραξαν όταν ήταν χρήστες ουσιών, με κίνδυνο υποτροπής.

Θυμίζουμε ότι ο Κ. Κατσάνος ακολούθησε μακροχρόνια διαδικασία απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», από το οποίο αποφοίτησε τον περασμένο Γενάρη και συνελήφθη στις 11 Απρίλη, ύστερα από τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων, για δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που είχαν εκδοθεί ερήμην του και δεν του είχαν γίνει γνωστές. Με εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου.

Με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καταγγέλλει την απάνθρωπη και αντιθεραπευτική αυτή στάση της πολιτείας, η οποία όπως σημειώνει: «Ναρκοθετεί την προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια πάλεψε και νίκησε την εξάρτησή του από τις ψυχοτρόπες ουσίες. Η πολιτεία αντί να αναλάβει, ως όφειλε, την επαγγελματική και κοινωνική υποστήριξη ενός νέου ανθρώπου που βγήκε νικητής στη μάχη των ναρκωτικών, αντί να τον επιβραβεύσει, τον τιμωρεί, διαμορφώνοντας μάλιστα συνθήκες άμεσης υποτροπής του.

Το ΕΣΥΝ σημειώνει ότι η πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Αντί αυτού οι κυβερνητικές πολιτικές συγκλίνουν στη συγκάλυψη των αιτιών της χρήσης, στη γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, στην απαξίωση και υποχρηματοδότηση των αποδεδειγμένα αποτελεσματικών "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και στη δίωξη των απεξαρτημένων».

Σχετική ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αντιμετώπιση πρώην χρηστών με διώξεις και φυλακίσεις. «Αυτή η αντιμετώπιση είναι συνέχεια της πολιτικής που προωθεί τη ναρκωκουλτούρα και το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά. Είναι η πολιτική που προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παλιότερα, την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», σημειώνει. Και καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, να απαιτήσει: Την άμεση αποφυλάκιση του Κ. Κατσάνου. Οι υπηρεσίες πρόληψης, αποτοξίνωσης και θεραπείας να είναι δημόσιες και δωρεάν - Στήριξη του ΚΕΘΕΑ. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και στις πολιτικές που διαδίδουν τη χρήση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητες ενάντια στα ναρκωτικά (2012-04-03 00:00:00.0)
«Οχι» στον «Κώδικα Ναρκωτικών» (2012-02-04 00:00:00.0)
Απεξαρτημένος καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακή! (2010-05-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνη αδιαφορία (2010-04-10 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποιημένη υποκατάσταση αιχμή της επίσημης πολιτικής (2005-07-09 00:00:00.0)
Πορεία κατά των ναρκωτικών (2001-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ