ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων, μαχών και νέων εκκαθαρίσεων

Φριχτό θάνατο από ασφυξία βρήκαν 9 Ιρακινοί που θεωρήθηκαν «ύποπτοι» για συμμετοχή στην αντίσταση από Ιρακινούς αστυνομικούς και κλείστηκαν σε κοντέινερ επί ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο

Τα πτώματα των Ιρακινών οικοδόμων που πέθαναν από ασφυξία

Associated Press

Τα πτώματα των Ιρακινών οικοδόμων που πέθαναν από ασφυξία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ επιθέσεων και μαχών συγκλονίζει το Ιράκ τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενώ την τέταρτη, κατά σειρά, εκκαθαριστική επιχείρηση εξαπέλυσαν στο βορειοδυτικό Ιράκ, αμερικανικά στρατεύματα. Παρά το προφανές χάος που επικρατεί στη χώρα, πάντως, έγγραφο που διέρρευσε στο βρετανικό Τύπο από το υπουργείο Αμυνας, υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο σημαντικής μείωσης των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη χώρα μέχρι τα μέσα του 2006.

Σε 3.000 θα μειωθούν τα βρετανικά στρατεύματα από 8.500 που είναι σήμερα, ενώ τα αμερικανικά δε θα ξεπερνούν τις 66.000 από 140.000, μέχρι τα μέσα του 2006. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Mail on Sunday» επικαλούμενη μνημόνιο υπογεγραμμένο από τον Βρετανό υπουργό Αμυνας.

Σύμφωνα, πάντα, με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι Βρετανοί προτίθενται να παραδώσουν σε δύο φάσεις τις 4 επαρχίες που ελέγχουν στο νότιο Ιράκ στους Ιρακινούς και αναλόγως θα πράξουν οι Αμερικανοί, που υπολογίζουν ότι μέχρι τα μέσα του 2006 οι 14 από τις 18 ιρακινές επαρχίες δε θα βρίσκονται υπό κατοχική ευθύνη. Με γραπτή του δήλωση, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Ριντ, απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Καταιγισμός επιθέσεων και μαχών

Δέκα αντάρτες υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός ότι σκότωσε, χτες, σε μάχη κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ. Στην ευρύτερη περιοχή μαίνονται συγκρούσεις από το Σάββατο. Νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί ότι στη, σχετικά, κοντινή πόλη Κχαλίς, αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο και σκότωσαν 9 Ιρακινούς στρατιώτες. Πριν από αυτό, από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ιρακινή περίπολο σκοτώθηκαν άλλοι 2 Ιρακινοί στρατιώτες.

Μεγάλη κλιμάκωση των επιθέσεων σημειώθηκε την Κυριακή. Το πρωί, στο κέντρο της Βαγδάτης, καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά σε κέντρο στρατολόγησης του ιρακινού στρατού. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 από τους υποψηφίους νεοσύλλεκτους και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 41. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση της οποίας φέρεται να ηγείται ο αλ Ζαρκάουι.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, πάλι, αργότερα, 5 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση κατά της περιπόλου τους. Στη Χιτ, από επίθεση με όλμους σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί πεζοναύτες. Στο Κιρκούκ, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του κτιρίου των τοπικών αρχών, σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 10. Στη Μοσούλη, τέλος, 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τέλος, στο Ουαλίντ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από διπλή επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί συνοριοφύλακες. Και όλα αυτά μόνο την Κυριακή...

Και μάλιστα ενώ από την Πέμπτη, σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια εκκαθαριστική επιχείρηση Αμερικανών πεζοναυτών και Ιρακινών στρατιωτών, στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα.

Φρικτά βασανιστήρια από Ιρακινούς αστυνομικούς

Εννιά Ιρακινοί οικοδόμοι πέθαναν από ασφυξία την Κυριακή όταν Ιρακινοί αστυνομικοί τους έκλεισαν σε κοντέινερ επί 14 ώρες και υπό 50 βαθμούς θερμοκρασία. Από την κόλαση επιβίωσαν 3, οι οποίοι, όμως, αμέσως μετά τη σύντομη νοσηλεία τους, εξαφανίστηκαν υπό αστυνομική συνοδεία.

Με βάση μαρτυρίες, η ομάδα των οικοδόμων θεωρήθηκε «ύποπτη» από κάτοικο της Βαγδάτης, επειδή μετέφεραν έναν συνάδελφό τους τραυματία από σφαίρα στο νοσοκομείο. Οι ίδιοι επέμεναν ότι βρέθηκαν στο μέσον ανταλλαγής πυρών. Το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς όλα τα θύματα ήταν σουνίτες. Οι μεγαλύτερες σουνιτικές οργανώσεις μίλησαν για «αντίποινα» από την αστυνομία, επειδή η ραχοκοκαλιά της αντίστασης είναι σουνίτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κόλαση μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Βρέθηκε την Κυριακή η σορός ενός Αμερικανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος αγνοούνταν εδώ και αρκετές μέρες στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ο στρατός των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο κομάντος πέθανε στη διάρκεια «μάχης», επιχειρώντας να διαψεύσει τις πληροφορίες που είχαν διοχετεύσει στα ΜΜΕ οι Ταλιμπάν περί αιχμαλώτισης, ανάκρισης και εκτέλεσής του από μέλη τους.

Ο άνδρας των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού - Seals - αποτελούσε μέλος μιας «4μελούς», σύμφωνα με το BBC, ομάδας η οποία είχε σταλεί να ερευνήσει την περιοχή όπου είχε καταπέσει ένα MH-47 Chinook, με αποτέλεσμα 16 Αμερικανοί στρατιώτες να βρουν το θάνατο την 28η Ιουνίου. Δύο από τα 4 μέλη της ανιχνευτικής ομάδας βρέθηκαν νεκροί και ένας τρίτος «διεσώθη». Εκατοντάδες Αμερικανοί πεζικάριοι και εναέρια μέσα χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες για τον εντοπισμό τού ως την Κυριακή αγνοούμενου Αμερικανού, που τελικά εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή με τους συστρατιώτες του.

Ο Λατιφουλάχ Χακίμι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είχε πει σε ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο ότι ο αγνοούμενος κομάντος των κατοχικών δυνάμεων εκτελέστηκε και αποκεφαλίστηκε. Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε από τους Αμερικανούς.

Παρ' όλα αυτά, οι συνολικά 19 απώλειες από τη μάχη στην Κουνάρ είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχονται οι Αμερικανοί στο πεδίο από την αρχή του πολέμου. Η Ουάσιγκτον ήλπιζε να αρχίσει να αποσύρει δυνάμεις, αλλά πλέον αποστέλλει ενισχύσεις τουλάχιστον 1.000 πεζικάριων ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη. Ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της αποστολής επιπλέον στρατευμάτων από την Αυστραλία, τη Βρετανία - αν και το Λονδίνο διαψεύδει μέχρι στιγμής - και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και μη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, που προσεχώς αναλαμβάνει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Επίσης το Σαββατοκύριακο, άγνωστοι, που οι αφγανικές αρχές θεωρούν ότι ήταν μαχητές Ταλιμπάν, σκότωσαν 10 Αφγανούς αστυνομικούς στην επαρχία Χελμάντ, «αποκεφαλίζοντας» τους έξι. Ακόμη, ένας φιλοκυβερνητικός κληρικός εκτελέστηκε στην επαρχία Πάκτικα. Ενώ, στη γειτονική Πάκτια, 13 παραστρατιωτικοί που φέρονται «φίλα προσκείμενοι» στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης.

Τέλος, χτες, αναφέρθηκε ότι απέδρασαν από την αεροπορική βάση Μπάγκραμ τέσσερις κρατούμενοι μαχητές Ταλιμπάν. Η φυλακή του Μπάγκραμ, όπου κρατούνται - και βασανίζονται αγρίως, όπως έχουν τεκμηριώσει πολλοί, ακόμη και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» το Μάη - εκατοντάδες Αφγανοί και ξένοι που πολέμησαν το 2001 τους Αμερικανούς και άλλους επιδρομείς, αποτελεί άλλη μια «αμφιλεγόμενη» υπόθεση όσον αφορά τις βάρβαρες συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον αμερικανικό στρατό. Το Πεντάγωνο έχει περιοριστεί να ασκήσει δίωξη σε βάρος επτά φαντάρων για τα βασανιστήρια που κόστισαν τη ζωή δύο ανθρώπων το 2002.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί με το τείχος το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την ανέγερση του κομματιού εκείνου που θα εσωκλείει προς την Ιερουσαλήμ τον μεγάλο εποικισμό Μάαλε Αντουμίν και θα αποκλείει τέσσερις αραβικές συνοικίες της ανατολικής πόλης, ενέκρινε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση ενέτεινε την παλαιστινιακή οργή, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδικαστική, πλην όχι δεσμευτική, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που χαρακτηρίζει παράνομο το διαχωριστικό τείχος και ζητά την κατεδάφισή του.

Η ισραηλινή κυβερνητική απόφαση λήφθηκε την Κυριακή. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, 4 αραβικές συνοικίες που βρίσκονται στις παρυφές του αραβικού τομέα της Ιερουσαλήμ και έχουν 50.000 κατοίκους, αποκόπτονται από την πόλη. Αντίθετα, με έναν ελιγμό στην πορεία του, το τείχος εγκολπώνει στην πόλη τον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν. Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, ο υπουργός αρμόδιος για την Ιερή Πόλη, Χάιμ Ραμόν, παραδέχτηκε ότι, εκτός από τη γνωστή επωδό περί αποτροπής των επιθέσεων αυτοκτονίας, στόχος είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση του εβραϊκού πληθυσμιακού στοιχείου.

Την απόφαση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κάλεσε τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους ξένους φιλειρηνιστές να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους. Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, που βρίσκεται στο Ισραήλ και χαρακτήρισε «παράνομη» την ανέγερση του τείχους εφόσον δε γίνεται εντός των ισραηλινών εδαφών.

Τέλος, χτες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ», σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα ζητήσει άμεση επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και μετεγκατάστασης των εποίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ