ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Σε τροχιά συνεχιζόμενης υποχώρησης

Πτώση 2,2% εμφανίζει στο πεντάμηνο ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων

Συνεχίζεται για έκτο κατά σειρά μήνα η πτωτική πορεία στην παραγωγή εμπορευμάτων στα εργοστάσια, γεγονός που αντανακλά τόσο την υποκατάσταση ντόπιων εμπορευμάτων από άλλα εισαγόμενα όσο και την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκε 3,2% το μήνα Μάη του 2005, ενώ σε μέσα επίπεδα (σύγκριση του πενταμήνου Γενάρης - Μάης 2005 με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2004) η πτώση της παραγωγής ανήλθε στο 2,2%. Πτώση του όγκου - σε μέσα επίπεδα πενταμήνου - εμφανίζει επίσης τόσο η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» (2,3%) όσο και ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (2%), με εξαίρεση την παραγωγή «ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού» που ενισχύθηκε 2,8%.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, οι 13 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας βρίσκονται σε αρνητική τροχιά. Στους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, δέρμα κ.ά.), που εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουν πραγματική καθίζηση, προστέθηκαν τώρα και τα «τρόφιμα - ποτά», που η παραγωγή τους μειώθηκε 2,2% σε μέσα επίπεδα, σε μια περίοδο όπου οι βιομήχανοι του κλάδου συνεχίζουν να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2005 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Μεταποιητικές βιομηχανίες: Ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων μειώθηκε 2,2% έναντι αύξησης 2,5% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συρρίκνωση εμφανίζουν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (-16,7%), ειδών ενδυμασίας (-17,8%), δέρμα - είδη υπόδησης (-16,4%), μηχανές γραφείου - ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-78,7%) κ.α. Αντίθετα, άνοδο σε ποσοστό 11% εμφανίζει η παραγωγή του κλάδου «εκτυπώσεις - εκδόσεις», 9,5% στον κλάδο «χαρτί και προϊόντα από χαρτί», 18,1% στα «έπιπλα - λοιπές βιομηχανίες». Η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την τετραετία 2001-2004, παρουσίασε απόλυτη στασιμότητα.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: Η παραγωγή ντόπιων εργαλειομηχανών συνεχίζει σε πτωτική τροχιά (2,3% στο πεντάμηνο του 2005).
  • Καταναλωτικά αγαθά: Ο συγκεκριμένος δείκτης που απεικονίζει την παραγωγή εμπορευμάτων πλατιάς και άμεσης κατανάλωσης (μη διαρκή αγαθά) υποχωρεί 3,2%. Αντίθετα η παραγωγή «διαρκών καταναλωτικών αγαθών» ενισχύθηκε κατά 12,4%.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταργήστε τη φορολογία στα καύσιμα

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια

Eurokinissi

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια
Μια ακόμη αγωνιστική υπόσχεση δίνουν οι συνταξιούχοι της χώρας, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για νέο φορολογικό χαράτσι στα καύσιμα. Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «η κυβέρνηση για λόγους "πάταξης" της φοροκλοπής από τη νόθευση του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης, από την οποία όπως λέει το δημόσιο χάνει τεράστια ποσά, αποφάσισε το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές να το πληρώνουν πανάκριβα, στην ίση τιμή με αυτό της κίνησης».

Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ζητούν «άμεση κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα» και δηλώνουν ότι «οι συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν από την πείνα και από το κρύο, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να επιβιώσουν». Ταυτόχρονα, επαναφέρουν το αίτημά τους για επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ «δεδομένου ότι με την ακρίβεια που καλπάζει, οι συντάξεις χάνουν κάθε μέρα την αγοραστική τους δύναμη και για τη μεγάλη πλειοψηφία έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα που δεν επαρκούν ούτε για το μισό μήνα».

Προσθέτουν ότι «στην απόφασή σας αυτή δε λάβατε υπόψη ότι το 75%, ήτοι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, παίρνουν συντάξεις πείνας από 300-600 ευρώ και είναι αδύνατο να αγοράζουν το πετρέλαιο στις τιμές που επιβάλλεται και μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα να περιμένουν να πάρουν πίσω τα επιπλέον χρήματά τους. Αν ισχύσει αυτό, σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων θα αδυνατεί να αγοράσει πετρέλαιο για να ζεσταθεί, με συνέπεια να παγώσουν κυριολεκτικά».

Οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι επιπρόσθετα «δεν είναι δυνατό άνθρωποι ανήμποροι ακόμα και ασθενείς να συνωστίζονται στα διάφορα δημόσια ταμεία για να πάρουν πίσω τα επιπλέον χρήματά τους. Γι' αυτό ψάξτε να βρείτε άλλον τρόπο αντιμετώπισης της φοροκλοπής, που είναι παράγωγο του συστήματος».

ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ρυθμίσεις για άδειες και αποθέματα

Τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων για τον «Κανονισμό Αδειών» και τον «Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας» έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για γνωμοδότηση. Πρόκειται για αποφάσεις που εκκρεμούν με βάση το νόμο 3054/02 για την αγορά των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης ο «Κανονισμός Αδειών», που θεσπίζεται για πρώτη φορά, θα αποτελέσει το νέο πλαίσιο για την τροποποίηση και ανανέωση όλων των αδειών για δραστηριότητες διύλισης, εμπορίας και διάθεσης των πετρελαιοειδών προϊόντων. Ο «Κανονισμός Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας» θα αντικαταστήσει υπουργική απόφαση του 2003 και θα ρυθμίζει επιπλέον την «πιστοποίηση των Αποθηκών Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας» και την «Πρόσβαση Τρίτων» σε αυτές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι με αυτές τις δύο αποφάσεις θα μπορεί να γίνει «ορθή καταγραφή» των επιχειρήσεων του κλάδου, περιοδική παρακολούθηση των επιχειρήσεων που υποχρεώνονται να τηρούν αποθέματα καυσίμων και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην ΕΕ για το ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων σε αργό πετρέλαιο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Καταδίκη της ΔΕΗ για μόλυνση περιβάλλοντος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας έλαβε πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας του ιδιαίτερα ρυπογόνου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία εργοστασίου της ΔΕΗ, που εξακολουθεί να λειτουργεί στα Λινοπεράματα Ηρακλείου. Αν και οι ελληνικές αρχές έλαβαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και απέδειξε για ακόμα μία φορά την ολιγωρία της στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι βιομηχανικές μονάδες, σαν αυτή των Λινοπεραμάτων, οφείλουν να χρησιμοποιούν την καλύτερη δυνατή τεχνολογία, για όσο το δυνατό καλύτερο περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κάτι - που όπως αποδείχτηκε στη δίκη - δε συνέβαινε στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου απλά διακόπτεται η λειτουργία του σταθμού όταν οι ρύποι υπερβαίνουν τα όρια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η τακτική αυτή δε συνιστά προσαρμογή στην καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, ενώ τα είδη μαζούτ και ντίζελ που χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα απέχουν μακράν από αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο. Το καθαρότερο μαζούτ είναι περιεκτικότητας 0,4%, ενώ το εργοστάσιο χρησιμοποιεί μαζούτ περιεκτικότητας θείου 2,6%. Επίσης, δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός ότι το κόστος προσαρμογής του σταθμού θα ήταν υπερβολικό, δεδομένου ότι στην Αττική επιβάλλεται η χρήση μαζούτ περιεκτικότητας κάτω του 0,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ