ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προχωράει η διαδικασία ολοκλήρωσης

Στη Λίμα του Περού ολοκληρώθηκαν τις πρωινές ώρες χτες οι εργασίες της Συνόδου της Κοινότητας των χωρών των Ανδεων, με τη συμμετοχή των Προέδρων, του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, του Ισημερινού Αλφρέντο Παλάσιο, ενώ τη Βολιβία εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Αρμάντο Λοάισα. Η συνεργασία αυτή, της Κοινότητας των χωρών των Ανδεων, χρονολογείται από το 1969. Στη συνάντηση του Περού ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέλαβε την προεδρία της Κοινότητας για το επόμενο διάστημα (από τον Α. Τολέδο), ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις χώρες του Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Η συνάντηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα παραπέρα βήμα για την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτή συζητήθηκαν μορφές συνεργασίας που μπορούν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα. Μια πρώτη σχετική συζήτηση γίνεται για τον τομέα της ενέργειας, με την πρόταση της Βενεζουέλας για τη δημιουργία εταιρίας Πετρελαίου των Ανδεων («Petroandina»), αλλά και κοινωνικούς τομείς, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της φτώχειας (η Βενεζουέλα πρόσφερε 50 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία ειδικού ταμείου). Ακόμα συζήτηση γίνεται για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου της Λατινικής Αμερικής, το λεγόμενο «Telesur».

Ταυτόχρονα ο Ούγκο Τσάβες τόνισε πως δεν μπορεί να νοηθεί διαδικασία ολοκλήρωσης χωρίς την ενεργή συμμετοχή των λαών, σε μια προσπάθεια για την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ταυτόχρονα ο Τσάβες υπογράμμισε με έμφαση ότι ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ο δρόμος που έχουν ανάγκη οι λαοί της Λατινικής Αμερικής.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Φάσμα φονικού λιμού για 2,5 εκατ. ανθρώπους

Τα παιδιά της Αφρικής, και ειδικότερα του Νίγηρα, αντιμετωπίζουν το φάσμα του θανάτου από έλλειψη τροφής

Associated Press

Τα παιδιά της Αφρικής, και ειδικότερα του Νίγηρα, αντιμετωπίζουν το φάσμα του θανάτου από έλλειψη τροφής
ΝΙΑΜΕΪ / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Τον περασμένο Ιούνη, η κυβέρνηση του Νίγηρα (χώρα της κεντρικής Αφρικής, δίπλα στη Νιγηρία) χαρακτήριζε «ανόητο» το αίτημα διανομής δωρεάν τροφίμων. Χθες, ο ΟΗΕ και η οργάνωση World Vision προειδοποίησαν ότι τουλάχιστον 800.000 παιδιά και τουλάχιστον 3,6 εκατομμύρια κάτοικοι συνολικά κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό. Ηδη, 150.000 παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα βαρύτατου υποσιτισμού και κινδυνεύουν να πεθάνουν...

Οι κυβερνήσεις του Νίγηρα - πρώην γαλλικής αποικίας - επί χρόνια εφάρμοσαν απαρέγκλιτα τις επιταγές και τις υπαγορεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, νεοαποικιακής κατεύθυνσης. Η επιδρομή ακρίδων υπήρξε ο κρίσιμος παράγοντας, καταστρέφοντας το 15% των σπαρτών και το 40% των ζωοτροφών. «Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τρόφιμα διαθέσιμα ούτε καν για να αγοραστούν... όταν θα έρθει η περίοδος των βροχών πολλά χωριά θα αποκλειστούν... υπάρχουν κοινότητες που βρίσκονται σε επείγουσα, απελπιστική ανάγκη για τρόφιμα», δηλώνει ο Ολιβερ Σόγκι, διευθυντής του προγράμματος της World Vision για το Νίγηρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Μπεν Ομάρ δήλωνε τον περασμένο μήνα ότι οι ζωοτροφές που είναι αποθηκευμένες σε κρατικές αποθήκες «δε θα χαριστούν», χαρακτηρίζοντας το σχετικό αίτημα των διαδηλωτών «ηλίθιο και παράλογο». Και, επίσης τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ ανακοίνωνε ότι «δεν έλαβε ούτε ένα δολάριο» από την υπεσχημένη χρηματοδότηση για την επισιτιστική βοήθεια στο Νίγηρα. Το φάσμα του δολοφονικού λιμού ήταν ήδη ορατό. Πλέον, πλησιάζει εφιαλτικά κοντά...

Το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας καλεί για την άμεση παροχή 16,2 εκατ. δολαρίων για την αγορά τροφής, η οποία θα παρασχεθεί στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και τις οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα δυτικά ΜΜΕ σιωπούν - εν μέσω των αυτοσυγχαρητήριων κειμένων περί της «βοήθειας» στην Αφρική.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο που απειλεί 2,5 εκατ. ανθρώπους - σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας! - περιλαμβανομένων 800.000 παιδιών. «Δεκάδες χρόνια οικονομικής κρίσης και κατάπτωσης μείωσαν τις δυνατότητες των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τέτοια σοκ», σημειώνει ο Ανρί Ζοσεράντ του FAO.

Φυσικά, και η κρίση δεν προέκυψε «μαγικά», και ούτε αποκλειστική της αιτία είναι η επιδρομή των ακρίδων: Αυτή ήταν η σκανδάλη που πυροδότησε τη σημερινή κρίση.

ΗΠΑ
Αποκαλύψεις για σύμβουλο του Μπους

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Το σκάνδαλο της υπόθεσης Πλέιμ, που ουκ ολίγοι σπεύδουν να το αποκαλέσουν το νέο «γουότεργκεϊτ», έχει επισκιάσει τα πάντα στις ΗΠΑ, ακόμη και τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στην οικονομία που βρίσκεται μονίμως στο κόκκινο. Στο επίκεντρο, το «άλλο μισό» του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, Καρλ Ρόουβ, βασικός αρχιτέκτονας της πολιτικής καριέρας του Αμερικανού Προέδρου. Κέρδισε τις δύο προεδρικές εκλογές για τον Μπους, την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου για τους Ρεπουμπλικανούς και αυτά είναι μόνο δύο από τα «επιτεύγματα» του πλούσιου βιογραφικού του. Τώρα κατηγορείται ευθέως ή εμμέσως ως το κύριο πρόσωπο που διέρρευσε στον Τύπο το όνομα της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ, διαρροή που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η Βάλερι Πλέιμ, μυστική πράκτορας, παντρεμένη με τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Γουίλσον, πρώην διπλωμάτη, που αποκάλυψε τα «ψεύδη» του πολέμου στο Ιράκ, την ταυτότητα της οποίας είχαν αποκαλύψει σε άρθρα τους οι δημοσιογράφοι Ματ Κούπερ και Ρόμπερτ Νόβακ.

Οι αποκαλύψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δίκης της υπόθεσης Πλέιμ, είναι καταιγιστικές. Οι Δημοκρατικοί καλούν για την απόλυσή του και τη δίωξή του. Διαδηλωτές, από οργανώσεις κυρίως που στήριξαν την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Τζ. Φ. Κέρι στις περσινές προεδρικές, απαιτούν έξω από το Λευκό Οίκο: «Απόλυσε τον Ρόουβ».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναδιπλώνεται... δεσμεύτηκε ότι θα απολύσει «οποιονδήποτε αποδειχθεί πως εμπλέκεται» στην υπόθεση της διαρροής στον Τύπο. Στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη κλήθηκαν να καταθέσουν ο Κούπερ και η δημοσιογράφος των «Νιου Γιόρκ Τάιμς», Τζούντιθ Μίλερ, που δεν είχε γράψει τίποτε για το θέμα. Η Μίλερ βρέθηκε στη φυλακή, για «περιφρόνηση της έννομης τάξης», ενώ ο Κούπερ ένα βήμα πριν από τη φυλακή άνοιξε τα χαρτιά του. Εμπλέκει εκτός από τον Ρόουβ και τον προσωπάρχη του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, Λούις Λίμπι αλλά και άλλους αξιωματούχους που δεν έχει ακόμη κατονομάσει, σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες.

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Επιβεβαίωση της «στρατηγικής συμμαχίας»

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκχ στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους σηματοδότησε την «επιβεβαίωση» των κατευθύνσεων που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια. Το καινούριο είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας «συνεργασίας» για τα πυρηνικά - βάσει αυτής, το Νέο Δελχί θα παράσχει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, θα υπογράψει το λεγόμενο συμπληρωματικό πρωτόκολλο στην NPT για τις πολιτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα τηρήσει μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και δε θα δώσει σε άλλες χώρες την τεχνογνωσία που διαθέτει. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει την άρση των κυρώσεων του 1998, όταν η Ινδία εισήλθε βίαια στο πυρηνικό κλαμπ πραγματοποιώντας πυρηνικές δοκιμές. Αναλυτές έκαναν λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις, κάτι που μάλλον ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του...

ΡΩΣΙΑ -ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Νέα αιματοχυσία και νέα μέτρα

ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί - ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 14 - βρήκαν το θάνατο χτες όταν περιπολικό της τσετσένικης αστυνομίας δέχτηκε σφοδρά πυρά από αποσχιστές ένοπλους και τυλίχτηκε στις φλόγες στη βορειοδυτική Τσετσενία, μια από τις «ηρεμότερες περιοχές της Τσετσενίας», μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αντιδρώντας στη νέα αιματοχυσία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αξίωσε κατεπειγόντως λήψη μέτρων: Τα σχέδια ενίσχυσης των ελέγχων στη μεθόριο «πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε - σε μια πολιτική τοποθέτηση αρκετά παρόμοια με εκείνη μετά την απίστευτη σφαγή στο Μπεσλάν και εντελώς παρόμοια με αυτές των Μπλερ, Μπους και άλλων «πολέμιων της τρομοκρατίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ