Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προχωράει η διαδικασία ολοκλήρωσης

Στη Λίμα του Περού ολοκληρώθηκαν τις πρωινές ώρες χτες οι εργασίες της Συνόδου της Κοινότητας των χωρών των Ανδεων, με τη συμμετοχή των Προέδρων, του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, του Ισημερινού Αλφρέντο Παλάσιο, ενώ τη Βολιβία εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Αρμάντο Λοάισα. Η συνεργασία αυτή, της Κοινότητας των χωρών των Ανδεων, χρονολογείται από το 1969. Στη συνάντηση του Περού ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέλαβε την προεδρία της Κοινότητας για το επόμενο διάστημα (από τον Α. Τολέδο), ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις χώρες του Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Η συνάντηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα παραπέρα βήμα για την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτή συζητήθηκαν μορφές συνεργασίας που μπορούν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα. Μια πρώτη σχετική συζήτηση γίνεται για τον τομέα της ενέργειας, με την πρόταση της Βενεζουέλας για τη δημιουργία εταιρίας Πετρελαίου των Ανδεων («Petroandina»), αλλά και κοινωνικούς τομείς, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της φτώχειας (η Βενεζουέλα πρόσφερε 50 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία ειδικού ταμείου). Ακόμα συζήτηση γίνεται για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου της Λατινικής Αμερικής, το λεγόμενο «Telesur».

Ταυτόχρονα ο Ούγκο Τσάβες τόνισε πως δεν μπορεί να νοηθεί διαδικασία ολοκλήρωσης χωρίς την ενεργή συμμετοχή των λαών, σε μια προσπάθεια για την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ταυτόχρονα ο Τσάβες υπογράμμισε με έμφαση ότι ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ο δρόμος που έχουν ανάγκη οι λαοί της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ